Felárért gyermekmentes utazás? Nem véletlenül háborít fel sokakat a kezdeményezés

Te szívesen utaznál a repülőn gyerekmentes környezetben, vagy vérlázítónak tartod az ötletet?

Gyermekmentes utazás
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kevés dolog van, ami képes annyira megkeseríteni egy 8-10 órás vagy még hosszabb repülő utat, mint az, ha az ember jegye egy kialvatlan, hisztis hároméves mellé szól. A legtöbb esetben azonban nincs más lehetőség, mint tűrni a kellemetlenségeket.

Emiatt sokan gondolják úgy, hogy a légitársaságoknak ilyen szempontból is foglalkozniuk kellene utasaik kényelmével, és gyerekmentes zónákat kialakítani az utastérben. Ez azonban érthető, ha a kisgyermekes családok körében felháborodást vált ki.

Gyerekmentes utazás

A repülős utazásokkal foglalkozó Airfarewatchdog oldala 2017-ben megvizsgálta hányan lennének hajlandóak a kérdőívre válaszolók közül felárat fizetni azért, hogy a repülőgép olyan részén helyezzék el őket, ahol biztosan nem ül mellettük 10 év alatti kicsi. A válaszadók több mint fele készséggel fizetne pluszt, hogy utazása alatt ne kelljen bömbölést hallgatnia, és senki se rugdalja az ülését. Ez azt támasztja alá, hogy a gyerekmentes repülős utazásra nagyon is van igény.

baba repul

Néhány nemzetközi légitársaság – köztük a Malaysia Airlines, az AirAsia, a Scoot Airlines és az IndiGo – már létrehozott olyan járatokat, ahol a repülőgépen külön helyet tartanak fenn a gyermekek és kísérőik számára, illetve azoknak, akik a zajos gyerekektől távolabb ülve szeretnének utazni. Ezt a példát azonban nem sok cég követi.

Ennek oka, hogy a szülők egy jó része felháborítónak tartja a kezdeményezést. Anyaként vagy apaként nehéz objektívnek maradni egy ilyen kérdésben, hiszen a szülők általában megszokták saját gyermekük viselkedését, így nem egyszerű megérteni, hogy az egy idegen számára miért tűnik zavarónak. Ráadásul nem mindenki egyformán érzékeny a zajokra.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezen felül teljesen jogos sérelem a kisgyermekkel utazók részéről, hogy a külön ültetés miatt előfordulhat, hogy nem jutnának fel egy olyan repülőre, amin egyébként még van üres hely. Emiatt könnyen hátrányt szenvednének el, főleg, ha egy-egy járaton nagyon kicsi helyet különítenek csak el számukra.

A légitársaságok óvakodnak attól, hogy még több ellentmondásos helyzetbe keverjék magukat. Nemrégiben az érzelmi támogatást biztosító állatok szállításával kapcsolatban fordult elő vita, amihez számos hasonló indulhatna, ha a gyermekmentes utazási lehetőségeket bevezetnék.

Jobb ötlet lenne ezé rt azokat a megoldásokat megkeresni, melyek lehetővé teszik, hogy a gyermekek jobban érezzék magukat repülés közben és a foglalkoztatásukra, szórakoztatásukra elkülöníteni teret.

Hasonlóan vitatott helyzetet eredményezett az is, amikor az interneten megjelent, hogy pár szülő füldugót és édességet osztogatott azoknak, akiket a repülőn a környezetükbe ültettek. Ez ugyan kedves gesztus, mégis sokak szerint, ha általános illemmé válna, az növelné a szülőkre nehezedő amúgy is nagy nyomást a repülések alkalmával.

Undorító ételek a repülőn

A repülős étkezés jó esetben az utazás egyik fénypontja, máskor azonban nagyon nem sikerül jól a menü. Mutatunk pár esetet, amikor egyenes gusztustalan dolgot tettek az utasok elé.

10 borzalmas repülős étel, amire ránézni is rossz

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük