Tízezrekkel is lehúzhatnak: 3 jel, amiből felismerheted, hogy át akarnak verni
Ismerd fel, ha tisztességtelen utazási irodával van dolgod!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nyaralás - vagy legyen szó bármilyen utazásról - általában komoly terhet ró a pénztárcára, ezért érdemes a lehető legkörültekintőbbnek lenni a szervezés során, így annak tekintetében is, milyen utazási irodát választasz, sajnos ugyanis még ma is vannak, akik tisztességtelen kereskedelmi gyakorlattal élnek a fogyasztókkal szemben.

Ahogy arról már korábban is írtunk, gyanúra adhat okot, ha az utazási iroda nincs bejegyezve, túl sok és túl nagy akciói vannak, vagy például illusztrációkat használ katalógusában a valós képek helyett, emellett azonban számos más tényező is intő jel lehet. Ilyenek például a következők is.

Csak szóbeli ígéretet kapsz

Az utazási szerződést, legyen szó annak bármelyik részletéről, mindenképpen írásban kell megkötni, ha pedig minden a szabályok szerint zajlik, azt papíron vagy elektronikus dokumentum esetében tartós adathordozón kell megkapnod.

Az utazás, illetve a szerződés minden olyan részlete, amelyet nem foglaltatok írásba, semmisnek tekinthető, így semmiképp ne fizess akár tízezreket pluszban olyan szolgáltatásért, ami abban nem szerepel.

Túl nagy előleget kérnek

A legtöbb utazási iroda egy-egy utazás vagy csomagajánlat lefoglalása esetén általában előleget kér, a szolgáltatás díjának azonban a szerződés megkötésekor előleg címén legfeljebb 40%-a követelhető.

Ettől csak egyetlen esetben lehet eltérni, mégpedig akkor, ha a külföldi közreműködővel kötött szerződés szigorúbb feltételeket szab az utazásszervezőnek, más esetben azonban az ennél nagyobb követelés tisztességtelen. A teljes díjat pedig legkorábban az utazás megkezdése előtt harminc nappal igényelhetik - itt is kivételnek számít azonban, ha a külföldi közreműködő miatt korábbi teljesítésre van szükség.

Díjat akarnak emelni az utolsó pillanatban

A szabályok szerint a teljes díj nem emelhető, csupán akkor, ha annak lehetőségéről a szerződés is rendelkezik. A díjemelés azonban kizárólag néhány esetben történhet meg, melyek a következők: a szállítási költségek, üzemanyagköltségek változása, az utazási szerződésben vállalt részszolgáltatásokkal kapcsolatos adó, illeték és egyéb kötelező terhek vagy a deviza forintárfolyamának változása.

A teljes díj azonban semmilyen okból nem emelhető az utazás megkezdését megelőző 20 napon belül. Ha ettől eltér az utazási iroda, jogod van gyanakodni. További információt ezen szabályokról a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság honlapján találsz, kattints ide!

Ezt is szeretjük