Durván ráfizethetsz: 3 jel, hogy gyanús utazási irodával van dolgod

Csak most készülsz nyaralni? Válassz körültekintően utazási irodát, akad, amelyik szélhámos.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Csak most jutottál el a nyaralás megvalósításáig? Akárhová szeretnél is menni, az utazást körültekintően kell megtervezned, hiszen a szervezés meghatározza az egész nyaralást.

A jó terv elkészítéséhez rendelkezésre állnak különböző fogódzók, közöttük is a legnépszerűbbek az utazási irodák, melyek komplett csomagokkal, akciókkal, last minute ajánlatokkal várják az utazni vágyókat.

Bár az ember azt hinné, ha egy utazási iroda szervezi az utat, a szállást és az ellátást, nincs olyan dolog, mely ne működne, valójában bizony gyakori, hogy az elutazó turistákat sorra érik a csalódások az üdülés során.

Hogy veled ne történhessen meg mindez, okosan válassz utazási irodát. Léteznek árulkodó jelek, melyeknek köszönhetően azonnal beazonosíthatod a gyanútlan emberek pénzére ácsingózó szélhámos irodákat. Íme három dolog, mely - az utazási irodák feketelistája mellett - gyanúra ad okot.

Az iroda nincs bejegyezve

Amikor kinézel magadnak egy utazási irodát, fontos meggyőződnöd róla, hogy az iroda be van-e jegyezve. Ezt a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal weboldalán teheted meg. Minden olyan utazási iroda, amelyik komolyan vehető, az itt megtekinthető listán szerepel. Az listához vezető linket a Fogyasztói Tájékoztató tartalmazza, melyet szintén érdemes elolvasnod utazás előtt.

Ha az irodát, amelyiket kinézted, nem találod a listában, semmiképp ne azt válaszd, ugyanis több mint valószínű, hogy az utazási iroda rosszban sántikál. Valamilyen átverés lehet a dologban, ami miatt akár tíz- vagy százezreket, és egy pihentető, jókedvű utazást is elbukhatsz.

Gyanús hirdetések

Ha nem fordulsz jól ismert irodához, fontos, hogy ki tudd szűrni a gyanús hirdetéseket. Nézd meg a videót!

Túl sok az akció

Ha a listában rábukkantál az utazási irodára, melyet eredetileg is választani szerettél volna, akkor sincs okod egészen megkönnyebbülni. Nem biztos ugyanis, hogy az utazási iroda - még ha be is jegyezték - nem áll épp a csőd szélén. A pénzügyi hátteret első ránézésre persze kívülállóként nehéz felmérni, de bizonyos jelek utalhatnak arra, hogy az iroda komoly financiális gondokkal küzd.

A válságban lévő irodák egyik ismérve például, hogy egymás alá ígérgetnek. Jobbnál jobb akciókat hirdetnek meg, potom pénzért kínálják az utakat olyan helyekre, ahová mások rendesen két-háromszoros pénzért adják az utakat. Az irreálisan alacsony ár és az akciók tömkelege tehát figyelmeztető jel lehet, így nem árt meggyőződnöd, valóban ez áll-e a háttérben.

A kép illusztráció

Ingatlanvásárláskor vagy albérletkereséskor is kiábrándító, amikor a fotókat nézegetve fellelkesül az ember, majd pár perc után meglátja az apró betűvel odabiggyesztett mondatot, mely szerint a kép illusztráció.

A legszebb horvát tengerpartok

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ugyanezt a trükköt veti be néhány utazási iroda is, de sok utazni készülő nem veszi észre, hogy a gyönyörű szállodai szobát, egzotikus kertet, óriási medencéket ábrázoló fotók alatt ott a parányi felirat, mely arról árulkodik, hogy ami a képeken van, az nem a valóság. Ha nem szeretnél így járni, mindig figyeld a katalógusok képeit! Ha illusztráció, azonnal lapozz is tovább, ugyanis, ami ott vár majd, az valószínűleg messze nem olyan lesz, mint a képen.

A megbízható utazási irodák ismérvei

Hogy ne csak a negatívumokat lásd, következzenek azok az ismertetőjelek, melyek arra utalnak, hogy egy utazási iroda megbízható. Az első számú pozitívum persze, ha a feketelistán nem, de a hivatalosan bejegyzett irodák listáján szerepel. Szerencsés az is, ha a neve ismerősen cseng, és nem akkor hallod először. A jó utazási iroda árai reálisak, nem hemzsegnek a túl jónak tűnő akciók.

Jó jel az is, ha az iroda könnyed ügyintézést biztosít, nincsenek problémák a szállásfoglalással, nincsenek idő közben felmerülő plusz költségek, hibák. A korrekt utazási iroda mindemellett jól tájékozott alkalmazottakkal dolgozik, akik az utazó érdekeit tartják szem előtt. Rugalmasak, és hajlandók az utazó kérésére változtatni az eredeti terveken. A legjobb és legbiztosabb pedig a fentiek mellett az, ha az ember olyan irodát választ, melyet egy közeli, jó ismerőse ajánl neki, saját pozitív tapasztalata alapján.

Ezt is szeretjük