Ilyen az élet Grönland legnagyobb városában, Nuukban: egyáltalán nem elhagyatott, lakatlan hely

Talán nem is gondolnánk, de Grönlandon éttermek, bevásárlóközpont és diszkó is van.

nuuk1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha Grönlandra gondolunk, valószínűleg mindenkinek csak a hatalmas, egybefüggő jégtáblák és a kietlen, zord vidék jut eszébe, arra pedig soha nem gondolnánk, hogy itt éttermek vagy éppen diszkó is található.

Pedig a közhiedelemmel ellentétben Grönland egyes részein nagyon aktív az élet, a 2020-as adatok alapján 56 ezer ember lakja a szigetet, ebből pedig 18 ezren a fővárosban, Nuukban élnek. A lakosság zöme az eszkimó (inuit) őslakossághoz tartozik, de mivel a terület Dániához tartozik, ezért a dán betelepülők aránya is jelentős.

Ilyen az élet Nuukban

A legnagyobb város Grönland délnyugati részén található, és bár csak 240 kilométerre van az Északi sarkkörtől, az egész évben jégmentes Nuuk-félszigeten sokkal mérsékeltebb az időjárás, mint a sziget többi részén, ezért alkalmas az emberi életre is. Nemzetközi járatok csak a Kangerlussuaq repülőtéren tudnak leszállni, általában Koppenhágából lehet eljutni ide, de a nyári szezonban Izlandról is indulnak gépek Grönlandra. A Kangerlussuaq repülőtéren lehet átszállni egy kisebb gépre, ami elszállítja az utazókat Nuukba, de hajók is gyakran járnak a nyugati parti városok között. A településeket itt nem kötik össze úthálózatok, így kizárólag légi vagy vízi közlekedéssel lehet megközelíteni őket.

nuuk3
Fotó: Redaco / Getty Images Hungary

A grönlandi társadalmat erősen befolyásolja Dánia. Kettős nyelvpolitika van, az újságok grönlandi és dán nyelven jelennek meg, ahogy a hirdetések és minden más is. De a nyelvek nem egyenlőek. A grönlandi nyelv Grönland hivatalos nyelve, ezért fontos, hogy a nyilvános információkat grönlandiul tegyék közzé. Itt a nyelv a nemzeti büszkeség dolga, ez azonban nem jelenti azt, hogy a grönlandi domináns. A közigazgatás kétnyelvű, de sok területen a dán a dominánsabb. Minden dokumentum dán nyelven készül, vagy dánra fordítják le, így az itt élők nagy része mindkét nyelvet beszéli.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nuukban decemberben a nap délelőtt tíz órakor kel, és délután fél háromkor le is nyugszik, majd megjelenik a gyönyörű északi fény, ami különlegessé varázsolja az estéket. Ezzel szemben május közepétől augusztus elejéig egész nap, vagyis 24 órán át világos van, ami talán elsőre szokatlan lehet, de a helyiek már jól alkalmazkodtak a körülményekhez, és tudják, hogyan maradjanak ébren a folyamatos sötétségben, vagy hogyan aludjanak el, ha sosem megy le a nap. Grönlandon nagyon száraz a levegő, és az alacsony páratartalom miatt télen a hideg nem érződik olyan hidegnek, mint ahogy nyáron a levegő is melegebb, mint amilyen.

Mit lehet csinálni itt?

Talán felmerülhet a kérdés, hogy mit lehet csinálni egy ilyen távoli, kicsi városban, ám a Nuukban élők erre mindig nagyon határozott választ adnak: szinte mindent, amit máshol is. Nyáron lehet vitorlázni az öblökben, kirándulni a gleccsereknél, de számos koncertet, kulturális eseményt és fesztivált is tartanak, amikor beköszönt a jobb idő, télen pedig a lékhorgászat, a síelés, a kutyaszánozás vagy a fóka-, illetve szarvasvadászat is gyakori program az itt élőknél. Nuuknak van egy hatalmas kultúrháza is, a Katuaq, ahol a grönlandi és skandináv művészeteket mutatják be és támogatják, de színházterem és mozi is található itt. Emellett múzeumok, uszodák és sportcsarnokok is vannak, így a lakosok számára rengeteg lehetőség adódik a kikapcsolódásra.

Nuukban még bevásárlóközpont is található.
Nuukban még bevásárlóközpont is található.
Fotó: Joe Raedle / Getty Images Hungary

A helyiek többsége turizmusból vagy halászatból és vadászatból él, a kisebb szupermarketekben is árulják a kifogott halakat és rákokat, így ezek frissen kerülnek az emberek asztalára. Ezzel szemben a többi árucikkből behozatalra szorul a város, így az amúgy is magasnak számító dán árak itt még borsosabbak. Egy nagyobb bevásárlóközpont is található a városban nagyjából 15 üzlettel, amik különféle árucikkeket kínálnak, például gyerekjátékokat, sportfelszereléseket vagy kozmetikumokat. 

Új építésű házak Nuuk modern kerületében.
Új építésű házak Nuuk modern kerületében.
Fotó: Redaco / Getty Images Hungary

Nuuk három nagy körzetből áll. Az évszázadok óta lakott óváros a település és Grönland politikai és kulturális központja. Itt találhatók az önkormányzatok, üzletek, kávézók, éttermek, diszkó és kulturális intézményeik is. Az 1970-es évek végén alapított és az 1980-as években kibővített Nuussuaq a második legnagyobb kerület. Nuusuaqot éles színekben pompázó alacsony épületek jellemzik, és egy nagy hegyvidéken található. Qinngorput , ahol az első otthonokat 2003-ban vették használatba, Nuuk modern része, és a város azon része, ahol a legtöbb új épület épül, és ami a legjobban igyekszik egy nagyváros látszatát kialakítani. Jól látszik tehát, hogy Grönlandon is ugyanúgy zajlik az élet, mint a világ többi részén, és kihalt, zord tájak helyett fejlődő városokat is lát az, aki ide utazik.

Ilyen az élet a világ legészakibb városában: tilos meghalni Longyearbyenben, de van mozi és diszkó is

Több mint kétezren élnek a világ legészakibb városában, ahol többen járnak motoros szánnal, mint autóval.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük