Megtalálták a világ legészakibb szigetét: ezért nem ismerték eddig a kutatók

A most megtalált sziget az Északi-sarkhoz legközelebb eső szárazföld.

grönland-sziget1
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ember folyamatosan próbálja felfedezni a körülötte lévő világot, és bár évezredes megfigyelések is rendelkezésre állnak, a mai napig számos olyan dolog van, amit még nem ismernek a tudósok. Éppen ezért számít nagy dolognak valami új felfedezés.

Grönland a világ egyik legkietlenebb vidéke, az örökös fagy és jég birodalmát csak a legelszántabb tudósok keresik fel, ők azonban gyakran egészen különleges felfedezésekkel térnek haza. Így volt ez egy svájci-dán kutatócsoporttal is, akik júliusban kezdték meg expedíciójukat a világ legészakibb területén.

Véletlenül fedezték fel a szigetet

A tudósok úgy hitték, hogy Oodaaq szigetére érkeztek, amit már 1978-ban felfedezett egy dán csoport, és úgy tartották, hogy ez a legészakibb sziget a világon. A hatfős kutatócsoport csak ezután, a helyzetük ellenőrzésekor jött rá, hogy valójában nem is ott vannak, hanem egy másik szigeten, ami 780 méterre található északnyugatra Oodaaqtól. Mintát akartak venni a szigeten, hogy új fajokat keressenek, amelyek alkalmazkodnak az élethez ebben a rendkívül extrém környezetben.

grönland-sziget2
Fotó: Niels Busch / Getty Images Hungary

Az újonnan megtalált, 60x30 méteres szigetet az Északi-sarkhoz legközelebb eső szárazföldként azonosították, vegetálatlan sár-, morénlerakódásból és kavicsból áll, amit mindenfelől tengeri jég vesz körül. A kutatók a szigetet Qeqertaq Avannarleqnek szeretnék elnevezni, ami grönlandi nyelven azt jelenti, hogy a legészakibb sziget.

Így néz ki most Grönland: a globális felmelegedés teljesen átalakította a térséget

Grönlandot még 982-ben hozta be a köztudatba a híres viking hajós, Vörös Erik. Mára a sziget a globális felmelegedés miatt nagyon megváltozott.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük