Aggasztó jelenség zajlik Grönlandnál: higany szivárog a jégtakaró alól
A tudósok sem tudják, mi okozhatja a higany szivárgását.

grönland1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Föld védelme az utóbbi évtizedekben nagyon fontos kérdéssé vált, és érthető módon a tudósok még a legkisebb változásnak is próbálnak alaposan utánajárni, hiszen akár súlyos következménye is lehet az élővilágra nézve.

Nemrég a kutatók aggasztó jelenségre lettek figyelmesek a Grönland menti vizek vizsgálata közben, ugyanis nagy mennyiségű higanyt mutattak ki a mintákból, ez pedig rendkívül súlyos hatással lehet a táplálékláncra is.

Nem tudják, mi okozza

Az IFLScience nevű portál beszámolója szerint a jelenségre akkor derült fény, amikor a tudósok három különböző folyó és két fjord vizéből vettek mintát a jégtakaró mellett, hogy a víz összetételét vizsgálják, ám az eredmények őket is meglepték, hiszen nagyon magas higanyszintet mutattak. A vizsgálat miatt a kutatók egy nemzetközi tudóscsoportja visszatért a grönlandi jégtakaró délnyugati oldalán található három jeges vízgyűjtőhöz, hogy a  higanykoncentrációt mérjék az olvadékvizekben a nyári olvadási szezonban. A kutatás során megállapították, hogy a régió olvadékvizeiben olyan magas a higanyszint, hogy ilyet még nem igazán mértek sehol a Földön - ez évi mintegy 42 tonnát jelent.

grönland2
Fotó: Walter Bibikow / Getty Images Hungary

Jon Hawkings, a Florida Állami Egyetem kutatója elmondta, hogy az eredmény arra készteti a kutatókat, hogy tovább vizsgálják a jelenséget, nem csak arra szeretnének rájönni, mi okozhatja ezt a nagy mennyiségű higanyszivárgást, hanem hogy ennek milyen hatásai lehetnek az élővilágra és a táplálékláncra. Az eddigi adatok alapján a higany forrása ismeretlen, de a kutatók szerint nem valószínű, hogy az emberi vagy ipari tevékenység eredménye. Ehelyett gyanítják, hogy a szivárgó higany valójában a Föld természetes geokémiai tevékenységéből fakad, ám ez a lehetőség is aggasztó lehet. A legrosszabb az egészben, hogy a Grönland környéki vizek a hidegvízi garnélarák, laposhal és tőkehal fő forrását jelentik, amelyeket világszerte exportálnak, így akár az emberi szervezetbe is bekerülhet a mérgező anyag.

Így néz ki most Grönland: a globális felmelegedés teljesen átalakította a térséget

Grönlandot még 982-ben hozta be a köztudatba a híres viking hajós, Vörös Erik. Mára a sziget a globális felmelegedés miatt nagyon megváltozott.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük