A furcsa fák, amik nem felfelé nőnek: Kanada különös erdejében mutáns nyírek burjánzanak

Kanada egyik erdőjében igen különleges alakban nőnek a fák.

GettyImages-1053236612

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kanadai Hafford idilli városa a Redberry-tó szomszédságában terül el, és a Redberry-tó Bioszféra Rezervátum központi részeként funkcionál, védelmezve ezzel a helyi állat- és növényvilágot.

A Saskatchewan tartomány északi részénél található hangulatos, természetközeli településre azonban nem csak a rezervátum és az impozáns tó megtekintése végett érdemes látogatni. A világon egyedülálló erdőség alakult ki itt, méghozzá a „The Crooked Bush" nevet viselő mutáns nyírerdő.

Görbe nyírfák erdeje

Már az 1940-es években felfigyeltek az igen különös, görbe alakú amerikai rezgő nyárfákból, Populus tremuloides Michx., álló erdőségre. Ilyen kiterjedésű mutáns erdőség csak speciális körülmények között tud kialakulni, jelen esetben köszönhetően annak, hogy nem kellett versenyezniük a fényért a többi, egyébként normális nyárfával, így nem pusztultak el.

GettyImages-450671211

Éveken keresztül a helyi lakosok csak találgatták, mi okozhatta az egyedi formát. Változatos elméletekkel álltak elő az érdeklődők, egyesek szerint a talaj minőségét egy meteoritbecsapódás változtatta meg, ami befolyásolta a fák növekedését. A "Friends of the Crooked Bush" - vagy a "Görbe Bokor Baráti Társaság" - tagjai még egy külön táblát is kihelyeztek a területre, amin az eredettörténetek olvashatóak el. 

A babona szerint azokat, akik belépnek a területre, szédülés fogja el, és annak ellenére, hogy semmilyen kerítést nem építettek az erdő köré, a környéken legelésző szarvasmarhák messze kerülik a birtokot, mely egyébként magánkézben van. 

Persze sokkal izgalmasabb lenne, ha valóban repülő csészealjból kerültek volna földön kívüli kemikáliák a talajba, amik elriasztják az állatokat, és megváltoztatták a fák szerkezetét, vagy egy hatalmas viharfelhőből származó villámok alakították volna át őket, esetleg kiderülne, hogy valóban a talaj radioaktív, és emiatt görbültek meg a fák törzsei, de ezen teóriák közül egyik sem bizonyult igaznak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Genetikai mutáció okozhatta

A kutatókat, természettudósokat sem hagyta nyugodni az erdőség rejtélye, végül egy kísérlet során egy onnan származó magot elültettek egy teljesen más vidékre, Manitoba tartományába, és megvizsgálták a növekedését. A görbületek ugyanúgy megmaradtak, ami arra utal, hogy ezek a fák mind-mind genetikai mutáció eredményeként nőnek így - ami bizonyítja, hogy nem külső környezeti hatás befolyásolta alakjukat. 

Az 1990-es években még egy átfogó tanulmányt is publikáltak erről a jelenségről, melyben a görbe és a normális nyárfák felépítését hasonlították össze. Megfigyelték, hogy minden egyes friss hajtás már eleve felvesz egyfajta görbületet, így ahogy nőnek, úgy kanyarodnak az ágacskák visszafelé.

GettyImages-1270160654

Védett területen fekszik, a görbe fák erdejét még Kanada 54 csodája közé is beválasztották egy műsorban. Nem szabad a fákra mászni, az ágakat letörni és szemetelni a területen. De a kulturált látogatókat Rick Simmonds, a birtok tulaja szeretettel várja, állítása szerint évente nagyjából ötezren érkeznek megcsodálni a fákat. A varázslatos erdő kiépített fapallókon járható be, ami azt a célt szolgálja, hogy a kis magoncokat ne tapossák el a turisták.

Magyarország 9 gyönyörű erdője mesés túraútvonalakkal

Gyönyörű erdők találhatóak Magyarországon, amik értékes növény- és állatvilággal büszkélkedhetnek.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük