Tunéziában is hódít az Erős Pista - Ismerd meg az isteni harissát
Fotókon gasztronómiai kalandozásom Tunéziában, a Harissa Fesztiválon.

Ez is érdekelhet

A jótékonyság ősszel sem áll meg (x)

Kukkants be az Illatszertárba! (x)

Nem szereti a gyerek a zöldséget, mit tegyünk? (x)

Turbózd fel a halfogyasztásod idén ősszel! (x)

Frissítsd fel a karácsonyi dekorációt rózsaarannyal! (x)

Amikor a tehetség és a középszerűség összecsap - Szily Nóra az Amadeus két főszereplőjével beszélgetett

Ami neked felesleges, másnak érték: így lehet jól jótékonykodni

beauty and style

Nőies bokacsizmák 10 ezer forint alatt: ezek a legsikkesebb fazonok idén ősszel »

Így soha nem ismernél rá a 47 éves, szexi szupermodellre: Heidi Klum az átváltozások mestere »

Most így a legszebb az ombre: csodás színátmenetek a hajba, melyek feldobják a sötét tincseket »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A Tunéziai Turisztikai Hivatal jóvoltából meghívást kaptam az ország egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvénysorozatára, az idén második alkalommal megrendezett Harissa Fesztiválra.

A csípős paprikakrém - amit leginkább hazánk nagy kedvencéhez, az Erős Pistához hasonlíthatnánk - a tunéziai ételköltemények elengedhetetlen tartozéka, szinte nincs is olyan étel, amibe ne kerülne a különféle fűszerekkel ízesített paprikapasztából. De magában is szívesen fogyasztják a harissát: általában jó minőségű olívaolaj és friss baguette társaságában kerül az asztalra, de sokszor tonhal vagy olívabogyó is kerül mellé.

A hagyományos verziója a legelterjedtebb, de készül belőle köménnyel, Cayenne-borssal vagy éppen padlizsánnal ízesített krém is. Eredeti receptje nincs is a harissának, ugyanis minden család a saját szájízének megfelelően ízesíti a paprikakrémet, aminek a fűszerezése ráadásul régiónként is változik.

Először voltam Afrikában, így nem igazán tudtam, mire számítsak konyhaművészet terén, de meg kell, hogy mondjam, minden étel, amit kint kóstoltam, elképesztően finom volt. Mivel szinte tényleg mindenbe kerül a harissából, a fogások ízvilága nagyon hasonlít a magyaros étkekéhez.

Egyedül a desszertek lehetnek kicsit furcsák az európai látogatók számára, ugyanis a legtöbb süteménybe jó adag rózsavíz kerül, amit idehaza inkább a kozmetikai cikkek és egyéb szépészeti termékek illatanyagaként ismerünk, és nagyon furcsa élmény, amikor nem az orrunkban, hanem a szánkban érezzük a rózsa aromáját.

Minden alkalommal elkápráztattak minket az étkezőasztalnál, a teljesség igénye nélkül ilyen finom fogások kerültek terítékre a nyaralás során.

Összesen öt napot töltöttem az országban, aminek persze nemcsak az ételeiről, hanem a látványosságairól is érdemes szót emelni. A tuniszi gasztrokalandozás után Sidi Bou Saidba látogattunk el, ami egy bűbájos művészfalu a fővárostól alig néhány kilométerre. Hangulatában leginkább a mi Szentendrénkhez tudnám hasonlítani, azonban a helynek van egy jellegzetes tulajdonsága: minden épület kék-fehér színben pompázik. A tenger partján fekvő kis település ilyen csodálatos látványt nyújtott a lemenő nap fényében.

Másnap Dougga romvárosa felé vettük az irányt. Sajnos az idő kibabrált velünk, és szakadó esőben indultunk felfedezőútra a düledékek között. A képek magukért beszélnek - ilyen gyönyörű látványban volt részünk az egyik legjobb állapotban fennmaradt római kori városkában, aminek a kültéri színházában nyaranta még mindig tartanak hagyományőrző előadásokat.


Az utazás utolsó napján Hammametben voltunk, a Dar Nour hotelben, ami egy sivatagi kis oázisként díszeleg a város szélén. Elképesztően kedvesen fogadtak minket a túra minden állomásán, itt viszont tényleg királyi fogadtatást kaptunk - elég csak néhány pillantást vetni a fotókra.

Összességében mindenkinek, akinek lehetősége nyílik rá, ajánlom, hogy vegye Tunézia felé az irányt. Nemcsak egy teljesen más kultúrkörrel ismerkedhet meg, hanem felfedezheti az ország finomságait is, amik után biztosan plusz kilókkal és jó néhány szép emlékkel térhet haza.

A siker technikái - Early bird akció november 6-ig!

A november 16-i Femina Klub esten Szily Nóra vendége ezúttal Alföldi Róbert lesz, akivel segítenek megfejteni, hogy milyen tényezők állhatnak a siker útjában, hogyan boldoguljunk a kritikákkal és az esetleges kudarccal, és milyen technikákkal hozzuk ki a legjobbat önmagunkból.

Pontos részletek az estről itt olvashatók.

Jegyek early bird áron 3 990 Ft helyett, most csak 2 990 Ft-ért, csak november 6-ig kaphatók!

Időpont: 2020. november 16. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Ezt is szeretjük