Hol van a Gabi-halála, és ki volt Gabi? A Mátra gyönyörű hegycsúcsa máig tele van titokkal
A Mátra kedvelt túracélpontja a Gabi-halála, a helynév mögött pedig rejtélyes történet húzódik meg.

köd-Mátra
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Mátra telis-tele van izgalmas és gyönyörű kirándulóhelyekkel. A Kékes-tető, a Galya-tető, a Piszkés-tető vagy épp a Sástó környéke időjárástól szinte függetlenül vonzza a túrázókat, és a váraival is lehetetlen betelni, de a Gabi-halála nevet meglátva minden bizonnyal sokan elidőztek már a térképet nézve.

A magyar hegységekben nincs hiány halált idéző földrajzi nevekből, a Pilisben egy egész jelvényszerző túramozgalom épült rá Halál-túra néven, amely olyan furcsa nevű helyeket érint, mint a Fagyos katona, a Simon, a Döme vagy épp a Német gyerek halála. A Mátra leghíresebb halálos helyneve a Gabi-halála, amelynek eredetére több magyarázat is született már.

Ki volt Gabi a Mátrában?

A Gabi-halála egy 774 méter magas hegycsúcs, mely a Kékes-tető szomszédságában, attól északra található, és Parád közigazgatási területéhez tartozik. A szomorú helynév egy tragédia emlékét őrzi, ám névadóját számos rejtély övezi. A hegycsúcsnál elhelyezett emléktábla - és egy korábban itt álló emléktábla is - arról tanúskodik, hogy Gabi, azaz Gábor egy favágó lehetett, aki a helyszínen hunyt el.

Ki megy hétvégén a Mátrába? Bár az időjárás előrejelzések nem jósolnak olyan csodálatos időt mint amilyen a múlt hétvégén volt, de a célokra így is megfelelő lesz! Ha Mátra akkor--->Gabi-halála!

Közzétette: Gabi-Halála (Mátra) – 2014. április 4., péntek

E legenda szerint a Parád környékén élő favágó lova egyszer megbokrosodott, és a favágó a rakománnyal együtt a szakadékba zuhant, neki állítottak emléket az elnevezéssel. 

Akadnak a történetnek alternatív verziói is, amely szerint nem a favágó, hanem a lova lehetett Gabi, vagy egy helyi erdész gyermekét hívták így. Egy még valószínűtlenebb történet szerint egy szerencsétlenül járt síelő nő lehetett Gabi, aki eltévedt, és megfagyott. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Demecs Norbi túravezető - aki korábban a mátrai kirándulásokra is remek tippeket adott - a történetnek utánajárva arra világított rá írásában, hogy a helynevet az 1929-es térkép még nem jelöli, az 1930-as azonban már igen, a történet feltehetően ekkorra nyúlik vissza.

Pontos dátumot nem tudni, de valóban találtak itt egy férfiholttestet, ami akár Gabié is lehetett. A rejtély talán még érdekesebbé teszi ezt az egyébként csodaszép, nyugodt, barátságos helyet.

Azt hiszem a kép magáért beszél... Ha Mátra akkor--->Gabi-halála!

Közzétette: Gabi-Halála (Mátra) – 2013. december 15., vasárnap

A hegycsúcsot a legegyszerűbb az Országos Kéktúra Mátraházától Sirokig tartó szakaszáról letérve elérni, a Kékes-tetőről Sirok felé leereszkedve, aztán egy éles bal kanyart téve a kék kereszt jelzésű útra. Parádóhutától pedig a piros kereszt, majd a kék kereszt jelzés viszi el a kirándulót a helyszínre.

Az ország legnagyobb vízesése

Magyarország legnagyobb természetes zuhataga a Mátrában található Ilona-völgyi-vízesés. A látványosság, ahogy azt neve is mutatja, a hangulatos Ilona-völgyben rejtőzik, és egy tízméteres, meredek sziklafal hasadékából ömlik le.

(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary - Mátra.)

Ezt is szeretjük