Furcsa lelet a Gödény-domb belsejében

Kit temettek a magyar piramisba?

A kunhalmok hazánk legtitokzatosabb helyei közé tartoznak. Ez a domb is.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nemcsak az indián kultúrában vagy a tengerentúl ősi népeinek körében volt népszerű a mesterséges dombok vagy földhalmok kialakítása, a Kárpát-medencében is számtalan hasonló alakzat, úgynevezett kunhalom található ma is.

Háttérben a Gödény-halom
A domb messziről
Turistajelzések vezetnek a dombhoz

Ezek az általában öt-tíz méter magas, átmérőjük tekintetében pedig akár az 50 métert is elérő kúpok, illetve félgömbök a régészek szerint a honfoglalás előtti időkből származnak, és amellett, hogy egykor lehettek akár lakódombok vagy őrdombok is, nagyobb részük temetkezési helyként, sírdombként szolgált.

Az Alföldön számuk egykor a 40 ezret is elérhette, de ma is jócskán találni megmaradt kunhalmokat az országban: a Nagykunság és a Hortobágy területe igen gazdag ilyen téren, a legnagyobb azonban - nem csupán Magyarországot, de egész Közép-Európát tekintve - Békésszentandrás határában található, és Gödény-dombként ismeri a környék.

A legnagyobb halom Közép-Európában

A Gödény-halomnak is nevezett domb az alig több mint négyezer főt számláló Békésszentandrástól déli irányban, attól hét kilométerre található. A több mint 12 méter magas, illetve 160 méter kerületű földhalom ma régészeti védelem alatt áll, korántsem véletlenül, a szakértők ugyanis feltételezik, hogy egy rézkori temetkezési helyről van szó.

A domb a Hármas-Körös árterében fekszik, az alsóbb, vizenyős területekről így gyakran szálltak a dombra gödények, innen kapta nevét is.

Az akácos és fű borította halmot nevezik továbbá Péró halmának, illetve Vértessy pihenőjének is, ugyanis fontos történelmi események köthetők hozzá: az 1735-ös Péró-féle parasztfelkelés idején - a szentandrási felkelést Vértessy vezette - itt gyűltek össze tanácskozni a lázadók.

Egy nagyhatalmú embert temethettek el itt

A régi írásos források szerint a domb magassága egykor a 15 métert is meghaladta, és, mint a legtöbb kunhalom, régészeti leletekben igen gazdag lehet - bár teljes feltárása még nem történt meg. Több kutató is felhívja azonban a figyelmet arra, hogy a jövőben nem csupán méretei miatt lehet közkedvelt turisztikai látnivaló, de idővel azáltal is híressé válhat, hogy feltételezhetően egy igen nagyhatalmú ember temetkezési helyeként szolgált.

Mindezt alátámasztani látszik az is - amellett, hogy a legnagyobb kunhalom Közép-Európában -, hogy gyakorlatilag épp a Kárpát-medence középpontjában áll. Úgy vélik, őseink nem véletlenül emelték pont itt és pont ekkorára a földhalmot, mely - ha valóban egy nagyhatalmú ember vagy épp vezér sírjaként szolgál - egyfajta ősi, magyar piramisként is értelmezhető, melynek elhelyezése épp olyan fontos momentum, mint egyiptomi társainak esetében.

Akár kultikus sírt jelent azonban, akár nem, a Gödény-domb és környéke ma is népszerű kirándulóhely, köszönhetően többek között a sajátos domborzati viszonyoknak, a páratlan növény- és állatvilágnak, nem utolsósorban pedig Békésszentandrás további látnivalóinak.

A környéken gazdag a madárvilág
A duzzasztógát
Naplemente a község határában

Utóbbiak közé tartozik a református és a katolikus templomon kívül a községháza, a szőnyegszövő, a 19. század eleji síroknak otthont adó zsidó temető, a Horthy Miklós által felavatott duzzasztó- és hajózsilip, valamint az 1800-as években épült Léderer-kastély.

Szerinted mi rejlik a domb belsejében?

Képek: www.orszagalbum.hu, DonPipi, Hegyeklánya, H-pzsu; egykor.hu.

Ezt is szeretjük