Furcsa dolgokat találtak a sólyi templom alatt
A régészek is meglepődtek
A sólyi templom alatt ölelkező férfiakat és gyerekeket találtak. Hogy kik voltak ők?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Veszprém és Várpalota között, épp a Balaton-felvidék és a Bakony találkozásánál fekvő apró községet, Sólyt alig 470-en lakják, történelmi múltja és látnivalóinak tárháza azonban annál gazdagabb.

A Szent Kard-emlékmű
Az iskolatemplom
A papírmalom romja

A települést már a honfoglalás előtt is lakták, nem utolsósorban pedig több történetíró szerint is határában zajlott le István és Koppány döntő csatája, ennek állít emléket a világ legnagyobb fakardjaként ismert, 13 méter magas Szent Kard-emlékmű is, mely Szent István prágai Szent Vid-templomban őrzött kardjának hatalmas, de pontos mása.

A krónikák és oklevelek szerint a falu derék boráról és szép rétjeiről is híres volt, emellett olyan látnivalókat tudhat magáénak, mint a 64 éven át iskolaként is szolgáló katolikus templom, számos népi műemlék lakóház, vagy épp a papírmalom romja, mely 1790 és 1851 között a zirci apátság papírszükségletét elégítette ki.

A legérdekesebb azonban mind közül a helyi református templom, mely amellett, hogy az ország legrégebbi falusi temploma, az alatta talált rejtélyes leletekkel került néhány éve a figyelem középpontjába.

A titokzatos sólyi templom

Az ősi templomot feltételezhetően Koppány feletti győzelme után emelte István - ezzel egyidejűleg a települést királyi birtokká tette -, továbbá ez az egyetlen olyan templom, mely dokumentáltan a nevéhez köthető.

A templomban végzett ásatások során az eredeti alapokat is megtalálták, az idők során azonban ezekre barokk épületet húztak fel. Szószékét az 1775-ös dátum ékesíti, mindemellett egykor festett famennyezetet és míves karzatot tudhatott magáénak, ezeket azonban az Iparművészeti Múzeumba szállították.

A 2009-es ásatások során korabeli festmények nyomaira is rábukkantak, jóval izgalmasabb és titokzatosabb leleteket jelentettek azonban a padlózat felújítása közben felfedezett gyermeksírok, melyekben szinte teljesen ép, középkori csontvázakat találtak. A Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat kutatója, Rácz Miklós vezette régészeti feltárás egyik legnagyobb rejtélyét jelenti, hogy miért épp ide temették a megtalált csecsemőket, kisgyermeket, illetve tizenéveseket, mikor a falunak az 1600-as években már volt különálló temetője.

Nem csak gyereksírokat találtak

A gyermeksírok mellett azonban más furcsa leletek is megdöbbentették a tudósokat: egy nagyobb méretű sírt is találtak, melyben két felnőtt méretű csontváz feküdt, látszólag összeölelkezve - az egyik nem kinyújtva helyezkedett el, hanem összegörnyedve, lábait felhúzva, kezével átfogva a másikat.

Meglepő volt a régészek számára, hogy a halottakat nem a kor hagyományai szerint, kelet felé nézve, hanem nyugati irányban temették el, továbbá az is, hogy, bár korábban azt feltételezték, a csontvázak házastársak lehettek, az antropológiai vizsgálatok mást bizonyítottak. Utóbbiak szerint a sírba két, magas testalkatú, ötvenes évei körül járó férfit temettek, kiknek több ritka betegsége is volt, emellett több túlélt sérülés nyoma volt látható testükön.

A református templom
Gyermeksír
Titokzatos leletek

Mindemellett csigolyáikon és koponyájukon vágásnyomokat találtak, melyek felvetik a kivégzés, pontosabban a lefejezés lehetőségét is. A sírt mindezek ellenére máig számos titok övezi. Egyrészt a régészek szerint egy ilyen kettős temetés nem jöhetett volna létre keresztény templomban, az elhelyezés pedig arra utal, hogy a testeket úgy dobták a gödörbe, kétséges ugyanis, hogy szándékosan fektették volna egyikük testrészeit a másikra.

Ha viszont bedobták őket, kérdéses, hogy miért helyezték volna levágott fejüket pontosan a nyakukra. A feltételezések szerint a kivégzés és a temetés akkor történhetett, mikor a templom elhagyatottan állt, és csupán juhokat tartottak benne - a török kiűzése előtti zűrzavaros időben helyezhették itt el a két férfit.

Kép: hu.wikipedia.org Sóly szócikke, Gornyo; www.orszagalbum.hu, Simonok; www.istentisztelet.net.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük