Furcsa buborékok lepték el az angol várost: felépült az emberiség menedéke

A cornwalli mesterséges éden megmutatja, milyen lehetne a jövő. Kíváncsi vagy rá?

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Anglia legnyugatibb csücskén, Cornwall tartományban, St. Austell mellett a vidéki tájból buborékszerűen egymásba fonódó fóliakupolák emelkednek ki. Közelebb érve a völgykatlan széléről furcsa oázis tárul az utazó elé a világ legnagyobb klimatizált esőerdejével. Az égboltként a látogatók fölé hajló opálos fóliapárnahéj alatt különböző tájakról összeválogatott egzotikus növények között lehet sétálni.

Szobrok díszítik a kupolák környékét
Ilyen a környék éjjel
Futurisztikus építmény
Izgalmas látogatóközpont

Hatalmas buborékok Angliában

A ma világhírű turistaattrakció helyén a kilencvenes évek végén még elhagyott, kietlen bánya állt. Ezt a sebet takarja be ma - egy kertekért rajongó brit üzletember ötlete nyomán - botanikus kertjével és légies szuperdómjaival a mesterséges éden, vagyis az Éden Projekt.

A környék több hatalmas krátere közül helyszínül választott gödröt először, mint egy hatalmas lefele szűkülő virágvázát, újra termékeny földdel kellett feltölteni. Ezután kezdődhetett a növénytelepítés. A folyamatosan bővülő zöldkomplexum tervezését és kivitelezését rangos brit és nemzetközi cégek jegyzik.

Az első szakaszban a fogadóépület készült el, az akkor elérhető valamennyi környezettudatos építési technológia bemutatótereként. A nemzetközi környezetvédelmi besorolásban kitűnő minősítésű központi épületet 2002-ben a növekvő látogatótömeg kiszolgálására alkották, 2005-ben pedig elkészült a legújabb épület, az oktatási központ. Átriumát napelemcellákkal fedett előtető borítja.

Levegővel felfújt párnák

Az óriás növényházak, melyek hosszú kísérletezés és bonyolult hatékonysági kalkulációk után nyerték el végső formájukat, szabályos geometrikus molekulaszerkezetre emlékeztetnek.

Héjuk speciális műanyagból készült, és hatszög alakú fóliapárnákból áll, melyeket belülről - példátlanul alacsony súlyuknak köszönhetően - csak egy karcsú acél térrácsszerkezet merevít. A levegővel felfújt párnák különböző méretűek, egyes helyeken elérik a kilencméteres átmérőt.

Európa 15 lélegzetelállító csodája

Nézegess képeket!

Elolvasom

A különböző méretű gömbkupolák füzéreiből álló hatalmas növényházak több mint kéthektárnyi területet borítanak be, egy trópusi és egy mediterrán mesterséges ökoszisztémát foglalva magukba. Körülöttük egy 15 hektáros óriás növényszobrokkal és mintafarmokkal tarkított botanikus kert terül el.

Nyerj ötcsillagos kényeztetést!

Ha most feliratkozol az új Femina-hírlevélre, megnyerheted a kétszemélyes, két éjszakára szóló 5 db szállásutalvány egyikét az 5 csillagos Hotel Divinusba. Nincs más dolgod, mint feliratkozni, és részt veszel a sorsoláson.

Feliratkozom és játszom

Promóció

Lehetne ilyen is a jövő

A hatalmas trópusi klímatérben a megfelelő páratartalom biztosításához, valamint a mosdók ellátásához szükséges vizet esővíz tisztításával állítják elő. Európa egyik elsőként üzembe helyezett, máig működő szélturbinája járul hozzá az elektromos rendszer ellátásához, 2010-ben pedig elkezdődött a tervezése egy, a közeljövőben épülő geotermikus erőműnek.

Ilyen belülről
És kívülről

A központ egyik hangoztatott célja, hogy bemutassa civilizációnk bonyolult függőségét a Föld növényvilágától, és ismeretterjesztéssel növelje a környezettudatosságot. Mindemellett a buborékdómok egy lehetséges alternatívát nyújtanak arra vonatkozóan, miként lehet mesterségesen létrehozni egy ökoszisztémát, menedéket nyújtva ezáltal az emberiségnek.

A komplexum évről évre milliókat vonz a természetet bemutató kiállítótereivel. Ismeretterjesztésen kívül szórakoztató programokkal is szolgál, télen korcsolyapálya működik, kereskedelmi egységek üzemelnek benne, rendszeresen rendeznek koncerteket, és forgatnak filmeket. Ha megnéznél még egy európai kuriózumot, kattints ide!

Képek: Világjáró Magazin; en.wikipedia.org Eden Project szócikke, JürgenMatern, Zero1752, A1personage.

Te megnéznéd a buborékokat?

Cikkünk a Világjáró Magazin decemberi száma alapján készült, mely már kapható az újságárusoknál.

Ha kíváncsi vagy a világ felejthetetlen, ember és természet alkotta csodáira, bolygónk kultúráinak sokszínűségére, a legérdekesebb hazai helyekre és városi kincsekre, valamint a különleges látnivalókkal kapcsolatos hírekre és újdonságokra, a Világjáró Magazinban tökéletes útitársra lelsz. A turistacsalogató írások, a programajánlók, a látványos képek, az izgalmas időutazások és útinaplók inspirációt adnak a barangoláshoz, de közreműködésükkel akkor is bejárhatod a világot, ha ki sem lépsz a szobából.

A magazin egyes lapszámait itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük