Nézd meg a cigányzarándoklatot: miért menetelnek a tengerhez?
Évente cigányok tízezrei gyűlnek össze Camargue-ben. Hogy miért?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Franciaország egyik legelbűvölőbb vidéki tája, az ország déli partvidékén található, Camargue néven ismert régió vad és kemény szépséget sugall. Utolsó menedéke az európai cowboyoknak, a természet legjavát őrzi, emellett a cigány szellemiségből is az utazó elé tár egy jókora szeletet.

Szent Sára szobra
Színes forgatag
Tánc és zene uralja a menetet

A híres cigányzarándoklat

A vidék egyik leglátványosabb eseménye a cigányok védőszentje, Sára tiszteletére rendezett zarándoklat. Az ünnepélyes Grand Pélérinage idején Saintes Maries-de-la-Mer tobzódik a színekben és a ritmusokban: több mint 20 ezer cigány - sokan közülük Magyarországról és Romániából érkeznek - énekel és táncol annak a szolgálólánynak az emlékére, aki állítólag Egyiptomból, az európai gitane népcsoport feltételezett szülőföldjéről érkezett ide.

A legenda szerint Sára Mária Magdolnát, Mártát, Máriát - Kleofás feleségét - és Mária Salomét, Jézus tanítványait kísérte el i. sz. 40-ben, amikor kiűzték őket az ősi Júdeából. Csónakjuk - vitorlák és evezők nélkül - a csodával határos módon sodródott partra a később az asszonyokról elnevezett falunál, és állítólag a helyi templomban őrzik a Máriák csontjait.

Bár Sárát soha nem avatták szentté, mégis minden cigány szentként tiszteli. Május 24-ét tartják a Máriák emléknapját. Ilyenkor előkerülnek a gitárok, és, ha két-három cigány összetalálkozik, táncukban, a flamencóban gyönyörködhetnek a látogatók. Szívből fakadó dalok hangzanak fel a menetben, mely Sára faszobrát kíséri minden évben a tengerhez.

Ezt is látni kell Camargue-ban!

Ha a cigányzarándoklat mellett - vagy helyett - az utazó a táj egyediségét szeretné felfedezni, érdemes felkeresnie Franciaország egyik legelbűvölőbb vidéki szállodáját, mely egy 80 hektáros farmon található.

A birtok, ahol államilag támogatott madárrezervátumot alakítottak ki - legismertebbek a híres camargue-i rózsaszín flamingók - egyúttal a gardian, azaz az európai cowboyok utolsó menedéke. A látogató itt lovagolhat a háromszáz hófehér camargue-i ló egyikén, vagy segíthet a bikagondozóknak összeterelni a versenyzésre tenyésztett fekete camargue-i bikákat.

E zabolátlan vidék szívében épült fel a szálló, a Le Mas de Peint, ez a tetszetős, 17. századi, kőből rakott tanyaház. A tágas, szellősen berendezett helyiségek kellemesen, nemes egyszerűséggel és eleganciával tükrözik a camargue-i hagyományokat. Kíváncsi vagy a cigánykirály pesti palotájára is? Kattints ide!

Cikkünk Patricia Schultz 1000 hely, amit látnod kell című könyve alapján készült, mely a Vince Kiadó gondozásában jelent meg. Képek: provence2010.blogspot.com; www.flickr.com, kahala.

Megnéznéd a cigányzarándoklatot?

Ezt is szeretjük