Újabb adót vezetnének be: diszkriminálnák a szegény turistákat Cambridge-ben
Állítólag túl sok a turista az angol városban, ezért szigorításokat vezetnének be.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Miközben Nagy-Britannia általánosságban próbál minél több turistát a szigetországba csábítani, furcsának tűnhet, hogy egyik legnépszerűbb városa épp ennek ellenkezőjén fáradozik. Cambridge ugyanis turistaadó és különféle korlátozások bevezetését vetette fel, hogy megakadályozza a túlzsúfolttá válást.

Patinás egyetemi város
A Kings College kápolnája
Bejárat egy cambridge-i kertbe
Csónakok a Cam-folyón

A turisták veszélyeztetik a várost?

Az Anglia délkeleti részén található, régi egyetemi várost négymillióan keresik fel minden évben - a szám egyre csak növekszik -, melynek kapcsán arról röppentek fel hírek, hogy a túlzsúfoltság miatti aggodalom okán lépéseket tennének a helyi idegenforgalom visszaszorításáért. Az ezzel kapcsolatos ötletek alapján a turisták számát a városközpontban korlátoznák, emellett adót is bevezetnének, hogy a tömeg okozta károktól megóvják a történelmi területeket.

A kezdeményezés a korábbi polgármester, John Hipkin nevéhez köthető, célja pedig mindezzel az, hogy a turizmus növekedésének túlzott előtérbe helyezése helyett az örökségvédelemre helyezze a hangsúlyt, illetve hosszútávon is megőrizze a város arculatát.

Mindezek értelmében a férfi amellett, hogy többek között a King's Parade és a Quayside területeire korlátozná a belépést, az olcsó hotelek számát is visszaszorítaná, károsnak tartja ugyanis, hogy ezek kedvezményes csomagajánlataikkal számos lehetőséget biztosítanak a rövid kiruccanásokra, melyek nagymértékben növelik a turisták számát.

Mindemellett az ideérkezőknek meg kéne venniük az úgynevezett Cambridge Pass-t ahhoz, hogy a legnevezetesebb helyeket meglátogathassák, továbbá például a tradicionális időtöltésnek számító, Cam-folyón való csónakázást is visszaszorítanák a tervek.

Ezzel megkülönböztetnék a szegény utazókat

Hipkin egyetért azzal, hogy a változások nagyon szigorúak lennének, azonban szükségét érzi mindezeknek. A helyi hotelek tulajdonosai természetesen nem értenek egyet vele, úgy vélik, a turisták sokszínűsége biztosítja a város gazdasági fejlődését, azzal pedig, hogy a helyet drága és elit látványossággá tennék, a szegényebb utazókat különböztetnék meg hátrányosan.

A város turisztikai ügyekért felelős szakembere is egyetért ezzel, úgy véli, Cambridge-ben már most is a minőségi turizmusra helyezik a hangsúlyt a mennyiségivel szemben, az idegenforgalom csökkenése pedig veszélyeztetné a város fejlődését. Egyelőre nem lehet tudni, mi várható az egyetemi városban, azonban az ötlet felvetése világszerte igen nagy port kavart. Ha még egy furcsa angol városra kíváncsi vagy, nézd meg a tengerbe csúszott, kísérteties Dunwich-t!

Forrás: dailymail.co.uk. Képek: hu.wikipedia.org Cambridge szócikke.

Egyetértesz a kezdeményezéssel, vagy felháborít?

Ezt is szeretjük