Fotókon Budapest legfurcsább épületei
Te már láttad őket?
Építészeti kuriózumokban a magyar főváros is bővelkedik. Íme, néhány a legfurcsábbak közül.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Fővárosunkban számos különböző építészeti stílus képviselteti magát, így varázsolva eklektikussá és izgalmassá Budapest városképét. A történelem során az egyes uralkodók ízlése, a kor hangulata és a társadalmi elvárások egyaránt befolyásolták az építkezések jellegét, született azonban néhány olyan épület is, mely szokatlansága révén kiemelkedik a többi közül. Ha tennél egy délutáni sétát, érdemes alaposabban is szemügyre venned őket.

A Kofahajó kívül
És belülről

Az abszurd vásárcsarnok: Kofahajó

A Lehel-vásárcsarnok a XIII. kerületben, 2002-ben épült meg, sajátos acél- és üvegszerkezete, hajót idéző formája, valamint harsány kék, sárga, piros és zöld színvilága miatt pedig a köznyelv szinte azonnal Kofahajónak nevezte el.

A négyszintes épület belső terében a piac a földszinten, illetve galériaszerűen helyezkedik el. Bár maga a csarnok posztmodern hatást kelt, tervezője szerette volna a korabeli piacok hangulatát is felidézni, többek között a 19. és 20. század fordulójára jellemző acélszerkezettel és az üvegtetővel.

Újszerűsége miatt sokan támadták ifjabb Rajk Lászlót, voltak, akik botrányosnak tartották, és tudomást sem akartak venni róla, mások szerint azonban még ma is az egyik legfontosabb építészeti kuriózum a fővárosban.

Az épület vitathatatlanul a magyar posztmodern építészet egyik jelentős alkotása, melynek külső, feltűnő látványelemei és belső, sokszínű, szinte bazárjellegű kialakítása máig egyedülálló.

Szecessziós sírkápolna: a Törley-mauzóleum

Törley József özvegye 1908 és 1909 között építtette meg hazánk egyik legmonumentálisabb szecessziós-neobizánci síremlékét, mely a XXII. kerületben, Budafokon, a Sarló utcában található.

Címer a mauzóleumon
A Törley-mauzóleum

A Törley-kastély kertjének legmagasabb pontján helyezkedik el a kétszintes mauzóleum, mely egy kápolnából és kriptából áll, utóbbiban nyugszik Törley és felesége, valamint másfél évesen elhunyt lányuk.

Az egyszínű, fehér kőhomlokzatú épületet olasz építőmesterek készítették, és, bár belülről elhanyagolt állapotban van, és nem látogatható, a kastély felső része felől megközelíthető. A mauzóleum máig hazánk egyik legnagyobb, egyúttal legmisztikusabb hangulatot árasztó sírépítménye.

Az éjszakai Budapest csodái

A furcsa épületek, éppúgy, mint a főváros többi karakteres helye, éjszaka talán még varázslatosabbak. Nézd meg videónkat, és fedezd fel az esti Pestet.

Szokatlan üvegépület: ING-székház

Az ING nevű holland biztosítótársaság tekintélyét tovább alapozva mindig is célzottan kapcsolatban kívánt állni a különféle művészeti ágakkal, többek között ezért is támogatja a képzőművészeti és zenei eseményeket, illetve ezért tartja fontosnak, hogy székházai rendre a kortárs építészet legújabb remekei között szerepeljenek. Így van ez a prágai táncoló házakkal, Freddel és Gingerrel is, mint ahogy a magyarországi állomáshely is egyedülállónak számít, egyúttal meghatározó darabja a főváros kortárs építészeti csodáinak.

A legszebb hazai kirándulóhelyek
Ha nemcsak Budapestet szeretnéd felfedezni, de egy hosszabb kirándulásra is van időd, válaszd ki a tökéletes úti célt Hazai kirándulóhelyek A-tól Z-ig című gyűjteményünkből!

A dülöngélő hatást keltő, üvegborítású, acélszalagokkal díszített épület az 56-osok terével szemben található a Dózsa György úton.

Az ING-székház
És környezete

A kortárs modernista stílussal jellemezhető, 2004-ben átadott székház Erick Van Egeraat, a neves holland építész nevéhez köthető, aki 2006-ban Budapestért-díjat is kapott a furcsa, de kiemelkedő alkotásért, melynek esténként a szalagokba helyezett izzók adnak még különösebb hangulatot.

Képek: www.orszagalbum.hu, Panka; hu.wikipedia.org, Misibacsi, Wizzard, Kmiki87.

OLVASD EL EZT IS!

komarom
  • világörökség
  • magyar csodák

Képeken a kettétört magyar város

lada
  • magyar csodák
  • történelmi látnivalók

3 hely Budapesten, ahol kincset rejtettek el

Ezt is szeretjük