Fotók! Itt építik a jövő városát

3 hely, amitől garantáltan elámulsz

Kíváncsi vagy, mi valósul meg a sci-fikből már néhány év múlva? Íme, három lenyűgöző hely.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Az elmúlt századok ipari forradalmainak hatására világszerte megindult a termelés, utat nyitva ezzel a fejlődés felé. Egyre többen költöztek az épülő nagyvárosokba, ahol a hatalmas szürke gyárak és a néhány emeletes épületek, lakóházak számítottak a modernizáció csúcsának. Ma azonban a tervezők már nem érik be ennyivel, sőt, céljuk egy, az előbbieknél jóval élhetőbb, ezek negatív hatásait visszafordító élettér kialakítása.

Szöul futurisztikus városrésze
Tornyok a tisztább levegőért

Fantáziájuk határtalan, egyre képtelenebbnek tűnő ötletekkel rukkolnak elő, hogy lépést tartsanak a 21. század igényeivel, adott esetben diktálni tudják azokat. A gazdasági válság ellenére is folynak a nagy beruházások, a városok eddigi megszokott képe pedig lassacskán megváltozik, és felveszik az új évezred merőben új, futurisztikus köntösét.

A jövő zöld központja: Szöul

Dél-Korea, ellentétben konzervatív északi szomszédjával, nem mondott nemet a modernizációra. Fővárosa, Szöul az 1988-as nyári olimpia helyszíneként, majd a 2002-es labdarúgó-világbajnokság egyik rendezőjeként került be a napi híradásokba. Bár mára kevésbé kerül szóba a 20 milliós nagyváros, azóta is épül és szépül.

Lenyűgöző, hatalmas építményeket húznak fel szerte a metropoliszban, a legújabb tervekkel azonban egy igazán meghökkentő, nem mindennapi jövőképet álmodtak meg a holland MVRDV tervezőiroda munkatársai a főváros számára. A projekt előkészítési szakaszának már az idén végére érnek, a kivitelezés pedig Szöul déli részének Gwanggyo városközpontjára terjed ki.

Ide hatalmas, kaktuszokra emlékeztető, gyűrűs épületeket terveznek, melyeket körbe-körbe, a vonalak mentén csodaszép zöld növényzettel borított teraszok ékesítenek majd.

Környezetvédelmi szempontból is figyelemre méltó a beruházás, a telepített növények ugyanis az ideális klíma, a tisztább levegő megteremtésében játszanak majd főszerepet. A készülő épületkomplexumokban mintegy 60 ezer lakást terveznek, a tornyokat összekötő átrium belső terét pedig szórakozóhelyek, boltok és kulturális intézmények foglalják el.

A világ legbizarrabb hoteljei

Nézegess képeket!

Elolvasom

Készülőben egy igazi gyöngyszem: Pearl City, Kuvait

A tenger energiaforrásként való hasznosításának kivitelezésére Büro Happold mérnök kapott megbízást a La'ala Al Kuwait ingatlanfejlesztő cégtől még 2005-ben. Az építkezés első szakaszának munkálatai Kuvaitváros déli részén, Al-Khiranban, azaz Pearl Cityben már elkezdődtek.

A projekt elképzelései szerint úgy 25 éven belül a tenger partvonalát úgy építik majd ki, hogy hozzávetőlegesen 100 ezer ember elszállásolására biztosítson lehetőséget. Huppold célja az, hogy olyan vízparti város épülhessen, mely enyhíti a környezeti ártalmakat, mi több, elősegíti a természetes ökoszisztéma megőrzését és fejlődését.

A mérnök figyelembe vette a természet adottságait, a domborzatot, az uralkodó szélirányt, az árapály-jelenség változásait, valamint a vízminőséget, így minden tekintetben biztonságos és egészséges lakókörnyezet biztosítanak majd Pearl Cityben. A tengeri építkezés azért is számít majd mérföldkőnek, mert általa nem kerül majd több millió tonna hulladék a vízbe, mint Dubai esetében.

Modern város a tengernél
A futurisztikus Kuvait

A világ első ökovárosa: Masdar City, Egyesült Arab Emírségek

Mikor Foster és társai az Abu Dhabi nemzetközi repülőtérhez közeli Masdar City megtervezésén gondolkoztak, minden tekintetben innovatív, környezetkímélő technikai megoldásokat akartak megvalósítani.

Még több furcsa hely
Ha érdekelnek a világ legmeghökkentőbb, legszokatlanabb látnivalói, böngéssz Bizarr helyek című linkgyűjteményünkben!

Ezért az építkezés során a tetőbevonatokhoz olyan speciális fekete pigmenteket használtak, melyek megelőzik a sötétebb területek túlzott felmelegedését. A cementbe pedig egyedi adalékanyagot kevertek, ami mintegy 60%-kal csökkenti a gyártás során keletkezett széndioxid-kibocsátás mennyiségét.

Masdar City
Épület Masdar Cityben

Amiért Masdar kiérdemelte az ökováros címet, az annak köszönhető, hogy az ott épült létesítmények csak és kizárólag napenergiát használnak fel, így semmilyen légszennyező anyag nem kerül a levegőbe.

Ha a város fenntartási költségei a vártnak megfelelően alakulnak, Masdarban az adózás is megszűnik majd 2016-ra, a hivatalos átadás idejére.

Képek: sfhaa-dissociate.tumblr.com.

Ezt is szeretjük