Főnökeiket és volt feleségüket is felgyújtják: 4 hely, ahol furcsán ünneplik a szilvesztert
Néhol pezsgő nélkül, viszont egészen egyedien ünnepelnek.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amíg nálunk óriási bulival, koccintással és hajnalig tartó tánccal szokás a szilvesztert ünnepelni, addig egyes országokban egészen meghökkentő hagyományok dívnak. Ismerkedj meg a legfurcsábbakkal!

Spanyolország: a képégetés szilveszteri hagyomány
Chile: az év utolsó éjszakáján halottaikkal együtt ünnepelnek
Mexikó és Bolívia: szilveszterkor elhagyhatatlan a színes fehérnemű

Le az exszel!

A tűzgyújtás mindig is egyfajta rituálé volt az új év kapcsán, ami még ma is visszaköszön például a tűzijátékban. Ám Spanyolországban egészen egyedi értelmezést nyer a lángok játéka - a képégetés náluk helyi tradíciónak számít. Ez talán meglepően hangzik, de gondolj csak arra, hogy a spanyolok milyen temperamentummal élik meg a mindennapjaikat is, hát még, ha egy különleges eseményről van szó.

Szilveszterkor igazi fiesztára gyűlnek össze, ahol elégetik azokat a képeket, melyek valamilyen szempontból a múlthoz kötődnek - leggyakrabban a főnökök és a feleségek fotói válnak a lángok martalékává. Úgy tartják, hogy ezzel világossá válik számukra, mit kell tenniük az új évben, maguk mögött hagyhatják mindazt, aminek már nincs helye az életükben, és a jövőre összpontosíthatnak.

Szellemes hangulat

Míg a legtöbb ország lakói szórakozóhelyeken, házibulikban vagy éppen az utcán töltik a szilveszter éjszakát, addig a chilei Talca lakói sajátos és kicsit félelmetes módon a temetőbe vonulnak ki, hogy egy emberként hallgassák meg a szilveszteri szentmisét.

A sírok között székeket állítanak fel, mintha valami szabadtéri előadás nézői lennének, majd az istentiszteletet követően az elhunytakkal közösen várják az új esztendő érkezését.

Színes alsónemű

A világ egyes részein olyan színű fehérneműbe bújnak az emberek, ami a következő évi boldogulásukat szimbolizálja. Mexikóban például a vörös színt részesítik előnyben azok, akik szerelemre vágynak, akik pedig Fortuna kegyeibe szeretnének férkőzni, sárgát viselnek.

Bolíviában is ilyesféle tradíció hódít, némi különbséggel. Az ottaniak szilveszterre sárga fehérneműt vásárolnak, amit nem vesznek fel egészen éjfélig. Ám, ahogy elüti az óra a 12-t, rögtön helyet változtatnak, és a ruhára felöltik a sárga bugyit, esetleg melltartót - ugyanis úgy tartják, hogy a minél gyorsabb helyváltoztatás a szerencséjükön is ilyen hirtelen fordít, míg a sárga szín a szerencse szimbóluma.

Képek: blogs.nd.edu, frozenbrody.blogspot.com, cachai-weon.blogspot.com.

Szilvesztereztél már idegen országban? Milyen volt?

Ezt is szeretjük