Hatalmas ráfizetéssel járhat az ingyen szállás

Szerinted is átverés a közismert ajánlat?

Te is kaptál már ajánlatot ingyenes szálláslehetőségről? Ezt kell tudnod.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Alig akad olyan felhasználó az interneten, aki ne futott volna már bele a jól ismert ajánlatba, mely szerint ingyen tölthet el bizonyos számú vendégéjszakát különféle európai szálláshelyeken.

Mindez az úgynevezett hotelcsekk révén valósulhat mely, mely mára igen elterjedtté vált, és nem egy honlap, cég foglalkozik terjesztésével. Az egyik legismertebb azonban az Eurorest, mely saját weboldala szerint 15 éve van jelen Európában. Bár a lehetőség elsőre csábító, és nem is kizárt, hogy olcsón nyaralhatsz segítségével, nem árt résen lenni, és a részleteket is alaposan megismerni.

Mi az a hotelcsekk?

Az Eurorest olyan hotelcsekkeket kínál, melyek a honlapjukon is szereplő hotelkatalógusban feltüntetett szálláshelyekre biztosítanak ingyenes vendégéjszakákat, illetve étkezéssel együtt járó kedvezményes tartózkodást. A hotelcsekk névre szól, és két főt jogosít fel a lehetőség igénybevételére. A lehetőségek köre is igen széles: a három- és négycsillagos magyar helyektől kezdve egészen Horvátországig, Olaszországig vagy épp a francia és a portugál tengerpartig számos panzió, apartman és hotel várja a látogatókat.

Az ingyenesség ára

A szállást ingyen kínálják, az odautazás azonban saját költségen történik, mint ahogy a szervezést is egyénileg kell megoldani, az Eurorest csupán a csekket vagy vouchert biztosítja, a foglalást, az ügyintézést már önállóan kell lebonyolítani.

Mindez még így is lehet csábító, azonban paradox módon az ingyenességnek ára van: amellett, hogy a csekk kézhezvételéért utánvétet kell fizetni - nem kevesebb mint 3500 forintot -, a szállás korántsem lesz ingyen, kötelező ugyanis úgynevezett napi ellátási díjat fizetni, nem is keveset, melyért cserébe a legtöbb esetben a vendégek félpanziós ellátást kapnak. A témával számos internetes panaszfórum, illetve fogyasztóvédelmi magazin foglalkozott már, és meglehetősen vegyesek a tapasztalatok: van, akinek valóban sikerült olcsón kihoznia a nyaralást, míg mások átverésről és ráfizetésről beszélnek.

A világ legbizarrabb hoteljei

Nézegess képeket!

Elolvasom

Tényleg olcsóbb hotelcsekkel nyaralni?

A hotelcsekket bírálók leggyakoribb érve szerint ugyanazt a szállást csekk nélkül sem lenne drágább lefoglalni, ráadásul úgy az utánvétet sem kell kifizetni, emellett nem is kell a postai kézbesítésre várni.

Belföldön

Számos esetben ez igaznak is bizonyul, a katalógusban szereplő zsámbéki négycsillagos Espa Bio & Art Hotelben például 9900 forint a napi ellátási díj személyenként, mely reggelit, egy meleg étkezést és desszertet foglal magában. Ugyanakkor általában maguk a hotelek is kínálnak különféle kedvezményeket - elővételi kedvezmény, csomagajánlatok -, jelen esetben a nyári csomagajánlat révén két éjszaka két fő részére, félpanziós ellátással 11 900 forint/fő/éj, amihez azonban korlátlan wellnesshasználatot is kapcsoltak. Utánvétes hotelcsekkel, wellness nélkül a két éjszaka 43 100 forintba kerül, míg a csomagajánlatban 47 600 forintba. A felnőtt egész napos wellnessbelépő 3000 forint fejenként, így ebben az esetben nem lehet jobban kijönni, ha csekkel nyaralsz, bár tény, hogy a csomagajánlaton kívüli, általános szobaárak nem ezt igazolják.

Így szúrd ki a gyanús ajánlatokat!

Ha szeretnéd, hogy jó élményekkel záruljon a nyaralás, légy résen, nehogy hamis ajánlatokba fuss: nézd meg a videót!

És külföldön

Néhány külföldi példát is érdemes említeni: a horvátországi Kukuljica Villában például 30 euró a napi ellátási díj, míg azonban a szállást számos helyen hirdetik, ennél jóval olcsóbban is, van, ahol például csak napi 15 euróért. Az olaszországi Hotel delle Mimose-ban való megszállás augusztus 11. és 17. között teljes ellátással 64 eurós napi díjat jelent, míg a hotel honlapjának kalkulátorával egy éjszaka egy felnőtt részére, reggelivel 53 euró, emellett egyhetes nyaralás, valamint korai foglalás esetén 15-15% kedvezményt is adnak.

Olyan eset is akad azonban, melynél hasznos lehet a csekk, a dalmáciai Bellevue-Laurus Hotelben például főszezonban a napi ellátási díj 330 kuna, míg honlapjuk szerint egy éjszaka reggelivel 500 kunába kerül. Nem állítjuk tehát, hogy átverés lenne az Eurorest hotelcsekk - a részleteket honlapjukon is feltüntetik -, ingyenességről azonban nehezen lehet beszélni, sokkal inkább kedvezményes ajánlatról, mely sok helyen beválhat. A csekk megrendelése előtt mindenesetre érdemes alaposan utánajárni, milyen lehetőségek merülnek fel nélküle, és valóban megéri-e.

Ezt is szeretjük