6 európai vonatút fenséges panorámával: elérhető távolságban a festői útvonalak

Elképesztő tájaknak lehetsz szemtanúja pusztán egy vonatjegy kiváltásával.

Európai vonatút panorámával
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Vannak emberek, akik a vonatozás szerelmesei: de még az utazás e formájához közönyösen állók is életre szóló élménynek könyvelhetik el az alábbi útvonalakat.

Mikor útközben ilyen csodálatos panorámáknak lehet szemtanúja az ember, azt érezheti, nem csak a közlekedésre és egy úti cél elérésére fizetett be.

Európai vonatutak szép panorámával

Rauma Line, Norvégia

A Rauma Line elnevezése abból ered, hogy a gyönyörű vonatút a Rauma folyó mentén halad. A kilátás magas hegycsúcsokra, csipkézett sziklafalakra és szélfútta fennsíkra néz.

A Rauma folyó fölötti Kylling-híd.
A Rauma folyó fölötti Kylling-híd.
Fotó: Wikipedia / Ximonic, Simo Räsänen

Az utazás csúcspontja az igen magas Kylling-hídon való átkelés, a vonat a zord és festői Reinheimen Nemzeti Parkon is áthalad. A vasúti vonal 114 kilométert tesz meg másfél óra alatt, a táj június és augusztus közt a legszebb. A két végállomás Dombås és Åndalsnes.

West Highland Line, Egyesült Királyság

A skóciai West Highland Line az egyik legszebb vonatút, ami kétségtelenül egy fenséges panorámájú utazás, zord felföldekkel, magányos tavakkal és fel-felbukkanó tengerpartokkal.

Az út érinti Ben Nevist, mely Nagy-Britannia legmagasabb hegye, és a glenfinnani völgyhidat, melyről lenyűgöző a kilátás - és madártávlatból sem utolsó látvány.

A csodálatos West Highland Line.
A csodálatos West Highland Line.
Fotó: Rixipix / Getty Images Hungary

A vasúti vonal és a gőzvonat annyira szemet gyönyörködtető, hogy a Harry Potter-filmekben ezt választották a Roxfort Expressz-jelenetek forgatási helyszínéül. Az út két végállomása Fort William és Mallaig. A vonat 67 kilométert tesz meg, körülbelül másfél óra alatt, a táj állítólag június és augusztus közt a legszebb.

Bergen Railway, Norvégia

Az inspiráló és ámulatba ejtő Bergen Railway sziklás hegyekkel futtatott tájakon visz át, és keresztülmegy a gyönyörű Hardangervidda fennsíkon egészen Norvégia legmagasabban fekvő vonatállomásáig, Finse-ig, ami 1222 méter magasan található.

A Myrdal és Flåm közötti leágazáson az utazók a világ legmeredekebb vasútvonalán haladnak át. A vonat 550 kilométert tesz meg hét óra alatt. Júliusban vagy novembertől januárig érdemes megtenni az utat a legtöbbek szerint.

Lenyűgöző tájon halad át a Bergen Railway.
Lenyűgöző tájon halad át a Bergen Railway.
Fotó: MariusLtu / Getty Images Hungary

Bernina Express, Svájc-Olaszország

Svájc és Olaszország között közlekedik a Bernina Express útvonala, mely az UNESCO Világörökség részét képezi. Svájcban gleccserek között robog végig, majd a festői Olaszországba érkezik. 123 kilométert tesz meg a vonat, körülbelül négy óra alatt. Áprilist tartják a legideálisabb hónapnak a táj kiélvezésére.

A Cinque Terre vonatútja, Olaszország

Cinque Terre öt színes, rusztikus faluból áll, egy 18 kilométeren elnyúló tengerparton, nevének jelentése „öt föld”. A meredek part a képeslapba illő türkizkék Ligur-tengerrel végződik, bukolikus szőlőbirtokok és olívaligetek szegélyezik a magaslatokat.

A hagyományos vonatok Cinque Terre mind az öt falujában megállnak. A vonatút 40 perc alatt megtehető, és 20 kilométert tesz meg. Az utat február és október között bármikor érdemes lehet megtenni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Linke Rheinstrecke, Németország

A németországi Rajna-völgy Bingentől Koblenzig tart, és gyönyörű utakon járható be, akár vonattal is. 50 percig tart itt a 61 kilométeres vonatút, február és október között végig gyönyörű a panoráma. A völgy romantikus tájakat foglal magában, melyek mintha mesekönyvből léptek volna elő.

Az örvénylő vizek fölött kastélyok magasodnak, a vonat pedig elhalad a szoros mellett, ahol a legenda szerint Lorelei, a szirén a tengerészeket halálba vitte énekével. A Linke Rheinstrecke a Rajna bal oldalán halad Mainz és Koblenz között.

Magyar vártúrák vonattal

Meseszép, nagy múltú magyar várakat érhettek el a MÁV járataival.

8 gyönyörű középkori vár, ahova elvisz a MÁV: mintha megállt volna az idő a falaik között

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images, Wikipédia/ Ximonic, Simo Räsänen .)

Ezt is szeretjük