Európa 5 legszebb vasútvonalától elakad a lélegzeted - Varázslatos tájakon futnak végig

Európa leggyönyörűbb vasútvonalain minden perc élmény.

Európa legszebb vasútvonalai
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Európa gyönyörű országai bővelkednek a csodás tájakban, melyeket bejárni igazi élmény. Különösen igaz ez akkor, ha az utazás közben is lehetőség van a szemlélődésre.

A sokszínű, izgalmas kontinensen érdemes olykor az autós utazás helyett vonatra szállni, hogy az ember már az ablakból kitekintve egy varázslatos világot fedezhessen fel. 

Európa legszebb vasútvonalai

A brit Wanderlust utazási magazin egy színes toplistát állított össze Európa legszebb vasútvonalairól, melyek valóban varázslatos tájakon futnak végig, így egytől egyig bakancslistás tételek lehetnek.

1. Gleccser Expressz, Svájc

A világ leglassabb gyorsvonataként is emlegetik a svájci Gleccser Expressz járatát, mely Zermattból St. Moritzig, illetve nyaranta Davos Platzig közlekedik. A vonatok átlagsebessége 38 kilométer/óra, de a látvány miatt valószínűleg egy utas sem szeretne ennél jobban rohanni.

A járat a Matternhorn-Gotthard-Bahn és a Rhätische Bahn vonalán is halad, közel háromszáz hídon és rengeteg alagúton átkel a végállomásig. A síközpontokat összekötő úton havas csúcsokat, szurdokvölgyeket, viaduktokat, mesés erdőket csodálhat meg az ember, a panoráma felejthetetlen.

2. Odontotos Rack vasút, Görögország

A görög Odontotos Rack vonatai nagyjából egy óra leforgása alatt teszik meg a Diakoptótól Kalavritáig tartó 22,5 kilométeres utat. A csodás vonal a Peloponnészosz-szoroson át vezet, a tengerparti és a hegyvidéki városok között.

Közben temérdek alagúton, platánerdőn, illetve hídon kel át a völgyben kanyargó Vouraikosz folyó fölött.

3. Rajna-balpart vasút, Németország

A Rajna-balpart útvonala Németország gyönyörű panorámavasútja, mely Köln és Mainz között vezet végig, méghozzá a Rajna festői partján, de érinti többek közt Bonn, Koblenz és Bingen városait.

Bonn után igazán gyönyörű a Rajna panorámája, szinte közvetlenül a folyó bal partján visz a vonat, de rendezett szőlőbirtokokat, Koblenz erődjét és a legendás Lorelei-sziklát is megcsodálhatják az ablakból az utazók.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

4. Venice Simplon Orient-Express

A történelmi jelentőségű, elegáns luxusvonat, az Orient expressz méltán vált világhírűvé. Bár a 19-20. században élte fénykorát, még ma is indulnak járatok, a teljes szakasz Nyugat-Európától Törökországig tart. Olyan városokat érint, mint Párizs, Bécs, Amszterdam, Velence, Firenze, Prága vagy Budapest, noha a borsos árak miatt kevesen engedhetik meg maguknak az utazást.

A Wanderlust listája a London és Folkestone, valamint a Calais és Velence közötti látványos szakaszokat említi, de a történelmi utazás talán még a tájnál is többet ér.

5. West Highland Line, Skócia

A Glasgow és Mallaig között vezető skóciai West Highland Line is mesébe illő tájakon vezet végig. Útközben számos gyönyörűséget megcsodálhatnak a kirándulók a vadregényes lápvidékektől az erdőkkel körülölelt tavakon és a hegycsúcsokon át a történelmi várromokig.

A Harry Potter-filmek rajongóinak remek program ez az utazás, többek között a skót-felföldi Glenfinnan Viaduct is ismerős lehet a történetben szereplő Roxfort Expressz útvonalából.

Nézd meg ezt is! Ilyen egy autómentes település

Az autómentes svájci falvak gyönyörűek, és a levegőjük is kristálytiszta. Nézd meg, mitől olyan különlegesek!

Egy autó sem hajthat be a faluba: 10 álomszép svájci település, ahol kristálytiszta a levegő

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük