Erdély, ahogy sosem láttad

3 titokzatos, időtlen hely

Erdély legkülönlegesebb helyei évszázadok történelmének tanúi. Hallgasd meg, mit mesélnek!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Erdélyt nem lehet teljesen megismerni, bármikor utazol is Románia különleges szépségű vidékeire, a festői tájak mindig tartogatnak számodra valami meglepetést. Ez igaz a következő három különös, legendás helyre is.

Nyergestető
Vajdahunyad
Békás-szoros

Véres csaták színtere: Nyerges-tető, Hősök temetője

A vadregényes fenyvesekkel határolt történelmi emlékhely Csíkszentmártontól néhány kilométerre, 900 méter magasan, a Nyerges-tetőn fekszik. A hágó a Csíki-havasok és a Torjai-hegység között a Háromszéki-medencét és a Csíki-medencét köti össze.

A hely a történelem során számos csata színtere volt, szemtanúként élte meg a török és tatár támadásokat, a domb alján magasodó emlékmű pedig az 1848-49-es forradalom egy utolsó, véres ütközetét idézi. Gál Sándor honvédezredes és 200 fős elszánt csapata 1849. augusztus 1-jén itt szállt szembe a túlerőben lévő osztrák és orosz csapatokkal.

Bár többször is visszaszorították az ellenséget, egy román pásztor a védők hátába vezette a sereget, így a csata az ő győzelmükkel zárult. A székely hősök emlékét őrző, kézzel faragott kőoszlopot és keresztet Pulini János készítette, és 1897 augusztusában avatták fel.

A környező települések lakói azóta évente kétszer, a csata évfordulóján és március 15-én leróják kegyeletüket az emlékműnél. A dombon mintegy 100 méterrel feljebb a csata áldozatainak végső nyughelyét, a Hősök temetőjét találod, számos régi sírjellel és kereszttel. A szomorú emlékeket őrző Nyerges-tetőről csodálatos kilátás nyílik a környékre, melynek kincseit szintén érdemes felfedezned, ha túrázni van kedved.

15 mesebeli hely Szlovéniában

Nézegess képeket!

Elolvasom

Mátyás  király nyomában: Vajdahunyad vára

A csodálatos építmény Vajdahunyad közelében, Dévától 22 kilométerre emelkedik ki környezetéből, emelve az egyébként is festői vidék szépségét. Mikszáth Kálmán a várak királyának nevezte Vajdahunyad várát, melyet Hunyadi János építtetett át kis erődből hatalmas lovagvárrá, majd az évek során többször is átalakították. Steindl Imre az 1800-as évek végén a gótikus stílus jegyében újította fel, tudományos igényű rekonstrukciója Möller István nevéhez fűződik, az ötvenes évek óta pedig ismét folyamatosak a helyreállítási munkák.

A vár főkapujához egy négy pillérre támaszkodó fahídon juthatsz el, mely a Zalasd-patak által kivájt árkon vezet át. A keleti részen a huszárvárat találod, melynek építése Bethlen Gábor nevéhez fűződik, a nyugati oldalon pedig a Hunyadi által építtetett palotaszárny húzódik.

A lovagteremben sétálva, a 17. századi freskók között úgy érezheted magad, mintha valóban a lovagkorba csöppentél volna vissza. A Mátyás-loggiát is feltétlenül nézd meg - a hagyomány szerint ebben az épületrészben lakott Mátyás király. Érdekes látnivaló a Kisasszonyok szobája is, mely a várban megforduló úrihölgyek kényelmét szolgálta a 17. században, a lovagterem feletti, Országház nevű teremben pedig a Bethlen Gábor-korabeli politikusok arcképeit csodálhatod meg.

A helyhez mindemellett számos titokzatos legenda kapcsolódik, többek között az udvarán álló 30 méteres kúthoz, melyet török rabok ástak ki szabadságuk reményében. Ám a forrás feltörése után bebörtönözték őket, minek köszönhetően állítólag annak oldalát ma is a török átok díszíti, mely szerint Vizetek van, szívetek viszont nincs.

Rejtélyes, misztikus helyek

Nézegess képeket!

Elolvasom

A vár Bethlen-szárnyának északkeleti sarkán áll a gyönyörű Hímes-torony, a Királyházként elnevezett délnyugati részen pedig a csigalépcsőt rejtő Királylépcső-tornyot nézheted meg. A monumentális méreteket öltő kastély körbejárása akár egy egész napos kirándulást is kitölt, ám, ha van időd, érdemes a közeli Vajdahunyadra is ellátogatnod.

Pokoli szurdokvölgy: Békás-szoros

A mintegy öt kilométer hosszú, kísérteties megjelenéssel bíró Békás-szoros kétségtelenül Erdély egyik legkiemelkedőbb természeti kincse, melynek hatalmas méretei és változatos formái mindenkit lenyűgöznek. A szoros a Hagymás-hegység részeként a Békás-patak völgyében húzódik, Gyergyószentmiklóstól keletre.

Nevét a rajta átfolyó Békás-patakról kapta, melyet gazdagon díszített mészkőszikláival nem véletlenül tartanak a Keleti-Kárpátok egyik legszebb szurdokvölgyének. Három fő része a Pokol kapuja, a Pokol tornáca és a Pokol torka, egyik lenyűgöző, nevezetes sziklája pedig az 1154 méter magas Oltár-kő, mely a hegymászók egyik kedvenc célpontja, de további számos nevezetes szikla vár még rád.

A szoros végénél, a patakparton nyíló Vízesés-barlangot is megcsodálhatod, illetve érdemes a közeli Gyilkos-tóhoz is ellátogatnod. A legenda szerint a hegyek furcsa alakzatainak és a tónak a kialakulása is egy rablóvezér által elragadott leány segélykérésének köszönhető.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A természet úgy próbált meg segíteni a lányon, hogy a rablóvezérrel együtt maga alá temette, elhozva számára a megváltó halált.

Képek: hu.wikipedia.org, Roamata.

Ezt is szeretjük