Itt süllyedt el a több ezer éves város: ez nyugszik a Cambay-öböl mélyén

Az indiai Cambay-öbölben hihetetlen, máig rejtélyes dologra bukkantak a kutatók.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

2000 decemberében India partjainál, a Cambay-öbölben kutatók olyan felfedezést tettek, mely azóta sem hagyja nyugodni a világot.

A Cambay-öböl
Titokzatos romok
Sok mindenre máig nem derült fény

Bár lényegében máig nem tudni, pontosan mit találtak, Atlantisz felemlegetése ebben az esetben sem maradhatott el.

Megtalálták az egyik legősibb várost

A megelőző kutatásokat követően 2001-ben jelentették be hivatalosan, hogy 20 kilométerre az indiai partoktól, 30-40 méter mélyen olyan civilizáció nyomaira bukkantak a kutatók, mely régebbi lehet, mint maga az Indus-völgyi civilizáció. Bár az eredmények máig ellentmondásosak, az már bizonyossá vált, hogy egy elsüllyedt vagy épp lassan elmerült, ősi város maradványait fedezték fel, geometrikus formációkat, fellegvárat, udvarokat, lépcsőket, vagyis egy épületeket magában foglaló komplexumot, mely körülbelül kilenc kilométer hosszan terül el a víz alatt.

A kutatást nehezítette, hogy az öböl intenzív áramlásairól híres, ami szinte lehetetlenné tette a búvárok merülését, így más eszközöket kellett bevetni a feltárás érdekében - többek között markolókat is használtak, melyek segítségével fosszilizálódott csontok, fogmaradványok, kézi szerszámok, kőeszközök és ékszerek is a felszínre kerültek.

A vizsgálatok során kiderült, hogy a leletek akár 9500 évesek is lehetnek, így valószínű, hogy a National Institute of Ocean Technology geológusai a világ egyik legősibb helyét találták itt meg.

A világ 15 titokzatos romvárosa

Nézegess képeket!

Elolvasom

Hogy került a tenger fenekére?

Az öböl környéke tektonikus szempontból ma is aktív, sok a kisebb-nagyobb törésvonal, és földrengések is előfordulnak, így a tudósok szerint akár egy földrengés is a mélybe ránthatta a várost, azonban figyelembe kell venni azt is, hogy a tengerszint egykor száz méterrel is alacsonyabban lehetett: az évezredek során folyamatosan emelkedett, jelenlegi állapotát pedig körülbelül hatezer évvel ezelőtt érhette el.

Így a város süllyedése lehetett lassú folyamat eredménye is, ellentmondva az Atlantisz-elméletnek, mely szerint az egykori, fejlett civilizáció rendkívül gyorsan pusztult el.

Titokzatos hely Magyarországon

Ha hazánkban keresel különleges, egyúttal titokzatos helyet, a Sziklakórházat semmiképp se hagyd ki!

A Cambay-öböl, ahová a Namada- és Tapti-folyók is torkollnak, egykor igen fontos kereskedelmi központ volt, az Indiai-óceán vízi útjait és India belső részeit kötötte össze. A hely eddig sem volt népszerűtlen a turisták körében, a felfedezések óta azonban egyre többen akarnak idelátogatni.

Képek: humanpast.net; www.eosnap.com.

Ezt is szeretjük