Kedvenc élő webkameráink a nagyvilágból: csodálatos helyszínekre repítenek
Az élő webkamerák akkor is csodás tájakra juttatnak, ha nem tudunk utazni.

GettyImages-1058309440
beauty and style
Top olvasott cikkek

Biztos sokan egyetértenek, ha azt mondjuk, 2020 nem érdemelte ki a minden idők legjobb éve címet. Az idei év a legtöbbek számára számos komoly nehézséget tartogatott, és ezek között a járványügyi korlátozások miatt törölt külföldi és belföldi utak csak a lista végén helyezkednek el, mégis, az utazás szerelmeseit, illetve a családjuktól távolabb élőket rosszul érinthették.

Egyelőre nagy kérdés, hogy a jövőben visszatérhetnek-e az emberek a korábbi utazási szokásokhoz, vagy az élet ezen a téren már sosem lesz olyan, mint amilyen a vírushelyzet előtt volt. Mindenesetre ki így, ki úgy csillapítja a felfedezés iránti vágyát, újult erőre kapott a staycation, azaz az alacsony költségvetésű telelés-nyaralás, ami a saját környék felfedezését vagy az otthoni pihenést jelenti. Van, aki az utazási témájú filmekben lel élvezetet, más előveszi a régebbi vakációkon készült fotókat, esetleg bakancslistát állít össze arra az időre, amikor újra szabadon mozoghat. És persze többen olyan jól időzítették a nyaralást, hogy az idei emlékeikből is töltekezhetnek. Az utazás hiányát enyhítendő, a kedvenc élő webkameráinkból mutatunk egy válogatást.

GettyImages-1093925490
Fotó: Luis Alvarez / Getty Images Hungary

Ezek nézése, bár nem adja vissza a helyszínen való sétálás és turistáskodás felszabadító élményét, mégis elég élvezetes tud lenni, és még a következő kiruccanáshoz is ötleteket adhat. A jelenleg kevésbé nyüzsgő, ám így is rendkívül hangulatos olasz terek, a tenger morajlása vagy épp a hó ropogása a monitor elé szögezheti az embert. Éppen ezért felhívjuk a home office-ban dolgozók figyelmét, hogy csak óvatosan nyissák meg az oldalakat! A válogatás a teljesség igénye nélkül, merőben szubjektív szempontok alapján készült.

Legyenek ünnepi fények és hó!

Lappföld fővárosa, az északi sarkkörön fekvő Rovaniemi különösen az év ezen időszakában számíthat kiemelt érdeklődésre, hiszen ott található a Mikulásfalu, ahol Joulupukki, az igazi finn Mikulás él, valamint a Mikulás főpostája is, ahová a világ minden tájáról özönlenek a gyermekek által írt levelek. A helyszínen működő élő webkamera az északi sarkkört jelölő oszlopokat, kivilágított épületeket, no meg havat mutat, ez már önmagában is remek látvány, de a szemlélő enyhe elégtétellel nézegetheti a digitális hőmérőt is.

A    Temple Bar    macskaköves utcákkal és hangulatos épületekkel tarkított városnegyed az írországi Dublinban. Az azonos nevet viselő, élénkpirosra festett homlokzatú ír kocsma kedvelt turistacélpont, a környéke most kedves ünnepi díszítést kapott.

A Brusiói spirálviadukt Svájc világörökségi helyszíne, hóban talán még szebb látványt nyújt. A szemfülesek a vonatot is elcsíphetik.

A Dolomitok vidékén, Bolzano megyében fekvő olasz települést, Colfoscót télen jó eséllyel borítja hótakaró. Bájos templomával olyan, akár egy megelevenedett karácsonyi képeslap. Az alábbi videó ízelítő az élő webkamera adásából, amit ezen a linken lehet elérni

Hullámok, habok és homok

Egy utazásra a Maldív-szigetekre valószínűleg kevesen mondanának nemet. A Kuredu Island Resort élő webkamerájánál az időeltolódással (négy óra plusz) számolni kell, de egészen varázslatos naplementéket foghat ki az ember. A következő videón látható, milyen pazar felvételeket készít a webkamera, amelynek élő adása itt található

 Az olaszországi Liguriában, Genovában található Boccadasse kedvelt kis szabadstrandja egykor halászfalu volt. Színes épületeivel elbűvölő látványt nyújt, jó időben a városközpontból borral és pizzával feltankolva, motoron érkeznek a helyiek, és a kavicsos parton heverészve élvezik a naplementét és egymás társaságát. Ezen a kamerán a hullámokat, a közeli templom harangjátékát és az emberek csacsogását is jól hallani. Az alábbi videón a Boccadasse-i kamera 24 (kissé borongós) óráját sűrítették 44 másodpercbe, de megéri felkeresni az élő felvételt is, itt.

  Ha valakit esetleg még a monitoron keresztül is zavar a köves strand, az a tenerifei Las Vistas Beachen tankönyvi, jól fésült homokot talál.

Olasz szekció

Igen-igen, eddig is mutattunk már olasz kamerákat, de az az igazság, hogy az ország minden négyzetcentije csodákat rejt, és nincs szívünk kihagyni például a monumentális milánói dómot, ami egy valóságos építészeti csodaként tör az ég felé, és szinte eltörpül előtte az esténként fényárban úszó karácsonyfa, vagy a december 31-ig délután 5 és este 10 óra között fényárban úszó velencei Rialto hidat, amit a Palazzo Bembóból vesz egy kamera. A közvetítés alatt pedig komolyzenei aláfestés hallható.

 A főváros esetében igazán nehéz a választás, de talán a mostanában jóval üresebb Spanyol lépcsőre és Bernini csónakjára is megéri vetni egy pillantást.

Lélegzetelállító képeken a mesés Cinque Terre: egyszer látni kell az olasz gyöngyszemet

Cinque Terrét, vagyis az "Öt földet" a Riviera di Levante Liguria keleti végén, Toszkána közvetlen szomszédságában kell keresni. A földekre utaló öt kis falu más-más okból, de egyedülálló a maga nemében.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük