Ne engedd, ha ezzel próbálkozik az ellenőr! Nincs joga hozzá
Az ellenőrök hatásköre is véges. Érdemes tudnod, mit nem tehetnek meg a buszon, vonaton.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tömegközlekedés igénybevételekor előfordulhatnak olyan esetek, amikor az ellenőr vagy kalauz szigorúan lép fel, vannak azonban határok.

Néhány dolgot nem tehetnek meg, de nem árt észben tartani, hogy az ellenőrzéshez joguk van.

Nem igazoltathat

Az ellenőr nem hatósági személy, így nem igazoltathat, tehát iratokat sem köteles senki átadni neki. Kivételt jelent, ha olyat kér, mellyel kedvezményes jegy- és bérlethasználat vehető igénybe. Tehát például diákjegy esetén ellenőrizheti a diákigazolványt, hogy a matrica érvényességéről meggyőződjön. A közterületesek azonban igazoltathatnak, ha az ellenőr a segítségüket kéri. Ugyanakkor nem érdemes hetvenkedni, ha valaki nem fizetett egy szolgáltatásért, ezesetben az utazásért.

Nem nyúlhat a csomaghoz

Ha a jogosultságra vonatkozó irat bemutatását megtagadja valaki, akkor sincs joga ahhoz, hogy engedély nélkül próbáljon meg hozzájutni. Nem alkalmazhat tehát motozást, és a csomag átkutatása is szigorúan tilos számára. Nem veheti ki az ellenőrizett személy kezéből se a bérletet, se az igazolványt.

Nem korlátozhat a szabadságban

Előfordulhat, hogy az utas és az ellenőr között vita alakul ki, de szóbeli figyelmeztetésen túl ez nem mehet. Nem korlátozhat a személyes szabadságban, tehát nem tarthat fennt senkit a vonaton vagy buszon, és erőszakot sem alkalmazhat. Az utazás megszakítására azonban bárkit felszólíthat, és akár állhat is a busz addig, amíg az jeggyel vagy bérlettel nem rendelkező utas le nem száll.

Amit megtehet

Az ellenőr figyelmeztethet, ha nem megfelelő viselkedést tapasztal az utas részéről, például zavarja a többi utast, kockáztatja mások a saját testi épségét - például kihajol az ablakon -, vagy olyan ruhában száll fel a járműre, mellyel veszélyezteti a tisztaságot. Korábbi cikkünkben megtudhatod, hogy mire érdemes még vigyázni, ha nem szeretnél bírságot kapni.

Ezt is szeretjük