Ezért is 8000 forintos bírságot kaphatsz a vonaton: nehogy hiányos jegyet vegyél!

Ezekben az esetekben kell nagyon odafigyelned.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amikor nemcsak egymagad, hanem például kisállat vagy - különösen a nyári szezonban - kerékpár kíséretében utazol, akkor az utazáshoz kiegészítő jegyet is kell váltanod.

Az élő állat, valamint a bicikli utaztatására külön szabályok vonatkoznak, amiket ha figyelmen kívül hagysz, akár 8000 forintra is megbírságolhatnak. Cikkünk segítségével azonban ezt elkerülheted.

Kerékpár szállítására vonatkozó szabályok

A MÁV egy kerékpárt ábrázoló piktogrammal jelöli, hogy mely szerelvényekre vihető fel kerékpár. Ha a jármű a jelzésen keretben látható, akkor a vonathoz kerékpárszállító kocsi tartozik, ha viszont át van húzva, akkor nem lehet szállítani. A bicikli mögötti R betű pedig azt jelöli, hogy előre helyet is kell foglalni neki.

Egykerekű vagy kisméretű, vagyis 20 colos vagy annál kisebb méretű kerékpár után nem kell fizetni, minden más típusú után viszont igen. A kerékpár viteldíja 50 kilométerig 235 forint, onnantól az utazási távolsággal együtt fokozatosan növekszik.

Élő állat szállítása

A szállítás feltétele, hogy az állatot zárt eszközben, például kosárban, ketrecben vagy ládában kell tartani, és biztosítani, hogy ne szabadulhasson ki, valamint ne szennyezze az utasok ruházatát és a szerelvényt. Ezen kívül utazhat még pórázon is, szájkosárral ellátva. Egy utas maximum két kutyát vihet fel, és a fülkés kocsiban az ott ülők beleegyezését is ki kell kérni. A 20 kilogrammnál nehezebb kutya pedig csak a személykocsi peronján utazhat.

Eddig az volt a szabály, hogy élő állat - kísérő- és rendőrségi kutya kivételével -, csak másodosztályra vihető fel, a MÁV azonban egyes Intercity járatokra is kiterjeszti a lehetőségét, erről itt olvashatsz.

Az élő állat szállítása - a kisállatok és a segítő kutyák kivételével - viteldíjhoz kötött, ami szintén 50 kilométertől növekszik, addig egységesen 175 forint. A kerékpár, illetve az élő állat viteldíjait ezen a linken éred el.

A vonatkozó bírságok összege

Ha az úti- vagy kézipoggyász - ide tartozik az élő állat és a bicikli is - továbbítására vonatkozó előírásokat megszeged, akkor 2600 forintos bírságra számíthatsz. Abban az esetben pedig, ha olyan állatot viszel fel a szerelvényre, amely kézi poggyászként nem szállítható, 8000 forintos pótdíjat kell fizetned.

Ezt is szeretjük