Eldugott hazai búvóhelyek szerelmeseknek
Olyan, mint a filmeken
Romantikus kastélyok, fűszeres borvidékek, szerelmes menedék - íme, három hely a tökéletes naphoz.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Akár új szerelem köszöntött be életedbe, akár a régit szeretnéd a korai hónapok nosztalgiájával feleleveníteni, egy világ zajától távoli, romantikus menedék tökéletes úti cél lehet egy kettesben töltött naphoz vagy épp hétvégéhez.

Ha szeretnétek újra meg újra egymásra találni, a következő három helyben nem fogtok csalódni.

A nászéjszakák borának hazája: Somlóvásárhely

Ha andalító sétákra, kipirult arcokra és mámoros éjszakákra vágytok, mindenképp vegyétek célba Somlóvásárhelyt, mely első nevét apácakolostorairól kapta, későbbi elnevezését pedig híres vásárai után. A területet IV. Béla adta a Margit-szigeti apácáknak, ők építtették a Szent Lambertről elnevezett bencés kolostort. Történelmi emlékein kívül a település leginkább borral fűszerezett hangulatáról híres, melyet még a híres provance-i tájak lakói is megirigyelnének.

A somlói borvidék az ország legkisebb, ám egyik legbájosabb borvidéke, területe mintegy 500 hektár: az egykori tűzhányó, a Somlyó-hegy, valamint a Ság-hegy és a Kis-Somlyó-hegy területén fekszik. Különleges talaján már az ókorban is termeltek bort, de igazán híressé a 18. században vált.

A somlói ekkor lett a Habsburg-ház és a főrendi udvarok kedvelt bora, és kapta a nászéjszakák bora elnevezést is, mivel azt tartották róla: fogyasztása segít abban, hogy utód foganjon. Mária Terézia parancsára a Habsburg-hercegeknek nászéjszakájukon egy pohár somlói bort kellett elfogyasztaniuk.

Forrás: www.orszagalbum.hu, gilmur

A Somló oldalán található a Somlói Borok Háza, ahol bemutatják a vidék jellegzetes borait. További nevezetesség a Somló-hegyen álló Taposókút, mely a 19. században épült. Különlegessége, hogy a mintegy 80 méteres mélységből egy háromméteres átmérőjű hengert taposva lehet kiemelni a vizet. A Taposókút közelében található a 15. században emelt Szent Margit-kápolna, a hegyen épült kápolnák közül a legnagyobb. A település fölé magasodó Petőfi-kilátó 1938-ban épült.

A virágköntösbe bújt falu: Nyírmihálydi

A 2100 lelket számláló község legszebb műemléke a 13. században épült református templom, mely eredetileg minden bizonnyal körtemplomnak készült. Erre utal a teljesen szabályos, félköríves szentély. Itt megmaradtak az eredeti, szűk, lőrésszerű ablakok, míg a hajófal déli oldalán a poklot ábrázoló freskótöredék jelent különleges látnivalót. A templom mellett 1782-ben felállított, kilenc faoszlopon nyugvó, kecsesen a magasba futó fa harangláb áll.

A falu igazi kis gyöngyszem, csendes és szép menedék, mely tökéletes úti cél egy kettesben töltött, világtól messzire menekülő hétvégéhez. A hely romantikáját mindemellett az is fokozza, hogy a falut gazdagon díszítették virágokkal, így tavasszal és nyáron igazi színkavalkád fogad.

A hangulatos séták után a falu történetét is érdemes megismernetek, amiben a templomtól nem messze található - egykori magtárban berendezett -, kedves kis helytörténeti kiállítás is segít.

Egy halhatatlan szerelem nyomában: Martonvásár

A 4500 fős település kétségkívül Ludwig van Beethovennek köszönheti hírnevét. A zseniális zeneszerző az 1800-as évek elején több ízben is járt Martonvásáron, szoros barátság fűzte gróf Brunswick Ferenchez - neki szól a Sonata appasionata ajánlása. Nem tudni pontosan, hogy melyik Brunswick lányhoz, Terézhez vagy Jozefinhez kötötték szorosabb érzelmek - talán szerelem - a hallgatag és félénk Beethovent, valószínűbb azonban, hogy a halhatatlan kedveshez írott levél címzettje Jozefin volt.

Martonvásár hűen őrzi e szép napok emlékét, nem véletlen, hogy a szerelmespárok kedvelt úti célja. Itt, az egykori Brunswick-kastélyban található a Beethoven Emlékmúzeum, melyben a zeneszerző több művének kottája, az őt ábrázoló festmények, sőt, egy hajtincse és a tablók mellett egy családi zongora is látható, melyen egykor Liszt Ferenc is játszott. A kastélyt övező gyönyörű angolparkban található csónakázótó szigetén - a szabadtéri színpad mellett - Beethoven mellszobra díszeleg.

Forrás: www.orszagalbum.hu, Tamás

A gróf Brunswick Antal által 1775-ben épített kastély eredetileg barokk stílusú volt, mai, romantikus külsejét 1875-ben nyerte el.

A park egyik épületében berendezett Óvodamúzeum szintén kuriózum, különleges gyűjteményében korabeli fotók, dokumentumok, berendezési tárgyak, játékok, babák mutatják be, milyen is volt akkoriban egy óvoda.

Cikkünk a Reader's Digest Kiadó Csodaszép Magyarország című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük