Egyetlen utcából állnak ezek a kedves magyar falucskák: nyugalom és festői természet vár

A bájos kis falvak felkeresése testet-lelket feltöltő kikapcsolódást jelent.

Egyutcás falvak
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ország tele van hangulatos falvakkal, amelyek mindenfelől vonzzák a nyugalomra, lelassulásra és a természet közelségére vágyó turistákat.

Az apró községek között is különleges helyet foglalnak el az egyutcás, többnyire dimbes-dombos környezetben, völgyekben megbújó települések, ahol takaros házikók sorakoznak egymás mellett. A következő helyszíneket megéri felfedezni, ha kiszakadnátok kicsit a városi nyüzsgésből.

Egyutcás kis falvak

Palkonya

A Villányi borvidékhez tartozó Palkonya Baranyában található, a Villányi-hegység északi oldalán, három halastó ölelésében fekszik, Villánytól körülbelül 4 kilométerre. A bájos, egyutcás falucskát valamivel több mint 260-an lakják. 2007-ben Európa Kulturális Faluja lett, ez nem is csoda, hiszen valóságos kis ékszerdoboz, ahol bőven akad programlehetőség és látnivaló.

A faluvégi domboldalt 53 présházból álló, műemléki pincesor borítja. A község őrzi a hagyományos sváb építészeti értékeket, a lakóházakon apró kerámiaházikók jelzik a helyi védettséget. Palkonyán van az ország egyik legszebb körtemploma, a piros kupola uralja a tájat. A templomot a Batthyány család építtette a 19. század első felében. Érdemes felsétálni a Szőlőhegyre is a Szent Bertalan-kápolnához, ahol gyönyörű panoráma tárul a kirándulók szeme elé.

Bódvarákó

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bódvarákó a Bódva folyó völgyében fekszik, az Aggteleki-karszt és a Szalonnai-hegység között, az Esztramos-hegy lábánál. Az egyutcás falucskát százan sem lakják, 86 lelket számlál. A lakóházak némelyike a népi építészet szép példájaként maradt fent, fontos épület a Keglevich család építtette katolikus templom 1803-ból.

A településen nyolc barlang is található, amelyeket az UNESCO a világörökség részévé nyilvánított az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt többi barlangjával együtt. Az Esztramosi Földvári Aladár-barlang fokozottan védett. A környéken remek kirándulások tehetők, a falun áthalad az Országos Kéktúra 25-ös szakasza.

A cikk az ajánló után folytatódik

Döbrönte

A Veszprém megye nyugati szélén, az Észak-Bakony lankás dombvidékén elhelyezkedő Döbrönte remek úti cél, ha Veszprém vagy Pápa környékén jár az ember. A csendes kis zsáktelepülés az idők folyamán kisebb mellékutcákkal bővült ugyan, de megőrizte korabeli faluszerkezetét, a főutcája a hangsúlyos. 

A település felett Szarvaskő várának romjai őrködnek, a táj dimbes-dombos és zöld. A várromhoz mindenképp érdemes felsétálni, fentről csodás kilátás nyílik a környékre. Az Üdülőtelep felé a Bittva-patak felett ívelő, bájos látványt nyújtó kis fahidat is megtekinthetik a kirándulók. A szomszédos Ganna is fontos műemléket tartogat: a Szent Kereszt Felmagasztalása-templom altemplomában található az Esterházy család mauzóleuma. 

Kercaszomor

Kercaszomor az Őrségben található, a magyar-szlovén határon, Bajánsenye és Magyarszombatfa között fekszik. Az 5 kilométer hosszú, alapvetően egyutcás község két település, Kerca és Szomoróc egyesítésével keletkezett. Napjainkban a lakossága 200 fő körül mozog.

2008-ban megkapta a legbátrabb falu (Communitas Fortissima) címet a szomoróci lakosok és a kercai határőrség katonáinak a kisantant csapataival szemben 1920 augusztusában tanúsított hősies helytállásának elismerése gyanánt. A tettre emlékezik a Szervátiusz István alkotta emlékmű, valamint a református harangláb és a harangja is. A faluban a népi építészetre példa egy közel százéves, kódisállásos porta, a község mellett sökfás temető található, ami a süvegfás fejfákról ismeretes. 

4 falu Magyarországon, amit már teljesen elhagytak a lakói

A nagyobb településekre költöző fiatalok a falvak elöregedését okozták, van, aminek mára már egyetlen lakosa sem maradt. A legtöbb ilyen magyar falu Somogy és Baranya megyében található, de Veszprém és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is vannak olyan helyek, amik ma már csak emlékként őrzik az egykori pezsgő életet.

4 falu Magyarországon, amit már teljesen elhagytak a lakói: így ért szomorú véget a történetük

Egykor nagy élet volt ezekben a falvakban, ma azonban már senki nem nevezi őket az otthonának.

Elolvasom

(Kiemelt kép: Getty Images Hungary. Cikken belüli képek: Getty Images Hungary, Wikipédia/Oprienko, Csurla.

Ezt is szeretjük