8 icipici város Magyarországon, amit imádnak a turisták: van, ahol alig több mint 1000 fő lakik
Városi státuszt kaptak olyan települések is Magyarországon, amiknek a lakossága nem éri el a kétezer főt - meglepő, mik tartoznak ide.

törpeváros nyitó utazás
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az köztudott, hogy a 2015 előtti jogszabályok értelmében Magyarországon kis népességgel is kaphatott városi státuszt egy település. Így nem is olyan ritka, hogy létszámában számos nagyobb falu is lekörözi az apróbb városokat.

2015 előtt a törvény szerint a cím feltételei közé a térségben betöltött szerep, a gazdaság, az infrastruktúra fejlettsége, a közintézmények jelenléte tartozott, és csak ezt követően került be a minimum 10 ezer fős lakosság - valamint a csatornázottság, közművesítettség, a szilárd burkolatú útrendszer - a kritériumok közé.

Kisvárosok Magyarországon

A korábban városi rangot kapó települések között számos olyan van, amiről egyáltalán nem mondható el, hogy nagy vagy sűrűn lakott - viszont valóban tartogatnak olyan egyedi jellemvonásokat, amikkel kiérdemelték a városi rangot. Legtöbbjüket már a 13. századtól lakott településként ismerték. Megmutatjuk, melyek Magyarország apró gyöngyszemei. 

(Képnézegető forrásai: indafoto, igal.hu, Getty Imges Hungary, borító- és ajánlókép: Visegrád - Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük