Itt nézheted meg a világ egyik legszebb arcát

Titokzatos Egyiptom

Egyiptom annyi látnivalót tartogat, hogy egy hét kevésnek tűnhet. Mit nézz meg mindenképp?

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egyiptomról biztosan mindenkinek megvan a maga elképzelése: hosszan elnyúló sivatag, búvárparadicsom a Vörös-tenger partján, nyüzsgő arab városok, évezredes történelem. Egy biztos, Egyiptomot egyszer mindenkinek látnia kell. Olyan országról van szó, aminek minden négyzetcentiméterét átitatja a múlt, nem véletlen, hogy elsőként a legtöbb embernek a piramisok jutnak eszébe róla. Több hetet is el lehet úgy tölteni itt, hogy még mindig marad a következő utazásra is jó sok megismernivaló.

Kheopsz és Khephrén piramisa

Ha valaki először jár az országban, akkor mindenképpen keresse fel a ghízai piramisokat, amelyek a város határában állnak, méltóságteljesen emelkednek a Kairóval mára egybeépült település fölé. Álljon meg egy pillanatra a kairói múzeumban, és nézzen farkasszemet a világ egyik leggyönyörűbb arcával. Látogasson el Karnakba, a fáraók templomába, lépjen be a hőségben is hátborzongató Királyok völgyébe, nézze meg naplementekor a két Memnón-kolosszust, és ne hagyja ki a búvárkodást. Mi is ezt tettük.

Kairóba, illetve a tengerparti üdülőhelyekre Budapestről nagyon kényelmesen el lehet jutni az EgyptAir járataival. Kairó óriási város, körülbelül tízmillióan élnek itt, elsőre nagyon zsúfoltnak találhatja az ember, de könnyű elkapni a város ritmusát. A kötelező látnivalók nem éppen egy helyen vannak, de az utazási irodák jól szervezett kirándulásaival minden könnyen elérhető. A hangulatba kerüléshez először a piramisokhoz érdemes ellátogatni. Képen se kicsik, de a való életben felfoghatatlanul nagyok. Nem a sivatag közepén árválkodnak, a városhatártól nem egészen egy kilométerre, a közelükben az ember mégis érzi az időtlenséget. A piramisok belsejébe be is lehet sétálni, érdemes. Az emberfejű, múltba révedő Szfinx orráról sok történet kering, a valóság viszont az, hogy egyszerűen leesett. Tutankhamon maszkja a valóságban is gyönyörű, érdemes megvárni, amíg a külön neki szentelt terem kiürül. Nemcsak a híres maszk, de két szarkofág és mesés kincsek is itt vannak a sírból.

Nézd meg a képeket, és olvasd el, hogy éreztük magunkat Egyiptomban, és mi az, amit semmiképp nem szabad kihagyni!

A Sunny Tours nagy tapasztalattal rendelkezik az egyiptomi utaztatásban, legyen szó akár kulturális programokról, akár búvárkodásról. A jól szervezett programoknak köszönhetően az ember tényleg csak az élmények befogadásával foglalkozik. Jól kipróbált idegenvezetőik a történelem mellett az egyiptomi élet apróságaiba is beavatják az embert, és ez teszi igazán személyessé az utazást.

Kairóban nem szabad kihagyni a Khan el-Khalili bazárt. A szűk utcácskákon tényleg a mesés Kelet elevenedik meg, de ami a bazár mögött van, még érdekesebb. A nyüzsgő vásár után a Muhammad Ali-mecset csendje igazán jólesik, a városra pedig jó kilátás nyílik a Citadelláról.

Kairó után szinte mindenki a tengerpart felé veszi az irányt. Hurghada apró halászfaluból lett mára nagy üdülővárossá, ahol a parton végig szállodák sorakoznak. A négycsillagos Seagull Hotel all inclusive szálloda is a Vörös-tenger partján fekszik, saját partszakaszokkal. Animátorok, programok várják azokat, akik nem tudják, mit csináljanak magukkal, van kalózpark a gyerekeknek, és persze folyamatos eszem-iszom.

Sivatagi napfelkelte

A tengerpartozást kirándulásokkal lehet megszakítani, Karnak és Luxor kötelező program, ha az ember Egyiptomban van. Több ezer éve épített templomban sétálni vagy a Királyok völgyének nyugalmát érezni csodálatos, és ezért még a nagyon korai kelés is megéri. Főleg, hogy a sivatagi napfelkelte nagyon szép. Karnakban az egészen apró részletek varázslatosak, és érdemes a templomkomplexum hátsó részére is elsétálni, itt kevés a turista, de pár fontért szívesen mutatnak érdekességeket a helyiek, amit a főcsapáson nem látnánk. Hatsepszut temploma lenyűgöző, a férfiként uralkodó fáraónő méltó emléket hagyott maga után.

A Vörös-tenger tisztasága tökéletesen alkalmas a búvárkodásra, teljesen kezdők is bátran belevághatnak. Hurghadáról az utazási iroda többféle hajókirándulást is kínál. A korallzátonyok gyönyörűek, a halak pedig nem nagyon idegeskednek a leselkedők miatt. A Giftun-szigetre tett kirándulás teszi fel a koronát a vízen töltött napra, ez a kies sziget majdnem fehér homokkal várja a napozni és lubickolni vágyókat.

A Giftun-sziget

Egyiptomtól mostanában sokan tartanak, a turista is érezhetően kevesebb, éppen ezért sehol nincs zsúfoltság, pedig az ember arra számítana mondjuk a piramisoknál. Nagyon meleg van, a szárazság és a szél miatt azonban könnyebben elviselhetőbb, mint a hazai kánikula, ezért nyáron is érdemes ellátogatni Egyiptomba.

Ezt is szeretjük