Meglepő, mennyire jól hat a személyiségedre, ha egyedül nyaralsz - 4 jó ok, amiért érdemes kipróbálni
Egy ilyen út során rengeteget tanulhatsz - legfőképp önmagadról.

cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A rohanó, munkával teli hétköznapokban általában kevés idő jut arra, hogy megálljunk egy picit, és számot vessünk életünkkel. Mindent a megszokás vezérel, szinte semmi időnk nincs elgondolkodni önmagunkról, saját belső hangunkra figyelni, esetleg egy kicsit egyedül lenni. Először félelmetesnek tűnik egyedül elindulni egy nyaralásra, a végére viszont rengeteg dolgot tanulhatsz belőle - legfőképp önmagadról, a határaidról és az ítélőképességedről.

Aki egyszer már belevágott egy ilyen kalandba, biztos, hogy nem bánta meg, és életre szóló élményekkel tért haza. Bár az előítélet még ma is tartja magát, miszerint, ha valaki egyedül megy moziba, ül be egy kávéra, vagy egyedül megy nyaralni, bizonyára senkije nincs, akivel ezeket a szép élményeket megoszthatná. Mégis, egyre több ember fedezi fel, milyen jó dolog egy önismereti utazáson részt venni, kicsit kiszakadni a hétköznapokból, és egy időre elszigetelni magukat mindentől.

Az egyedül nem azt jelenti, hogy magányosan

Elsőre mindenki arra gondol, hogy ilyenkor sokkal kiszolgáltatottabb az ember. Ilyenkor ki kell lépni a saját komfortzónádból, megoldandó feladatokkal kell szembenézned, döntéseket kell hoznod, és meg kell tanulnod bízni saját ítélőképességedben. Az egyedül utazás azonban nem azt jelenti, hogy magányos az ember, hanem azt, hogy szabad és eltökélt. Mi több, egy út során rengeteg érdekes emberrel lehet megismerkedni, a világ minden tájáról barátokat szerezhetsz.

Meglepően hat a személyiségre, ha egyedül indulsz útnak.
Meglepően hat a személyiségre, ha egyedül indulsz útnak.

Mindenben te döntesz

Senki nem szól bele, hogyan osztod be az idődet, a magad ura lehetsz. Független és szabad vagy, oda mész, ahova akarsz, olyan programokat szervezel magadnak, amihez csak kedved van. Nem kell mások szeszélyeihez alkalmazkodnod, vagy mások kívánságait előtérbe helyezned. Kiélvezheted az egyedüllétet, órákra elmerülhetsz a saját gondolataidban, megtervezheted a saját jövődet.

Kitágul a látóhatár

Beiratkozhatsz egy nyelvtanfolyamra, felfedezheted az adott nemzet kultúráját, és sokkal nyitottabbá, elfogadóbbá válhatsz, mint otthon: olyan emberekkel találkozhatsz, akiket különben soha nem ismertél volna meg. Új ismeretségekre, ezáltal kapcsolatokra, információkra, akár barátságokra tehetsz szert.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ledönteni az akadályokat, felülkerekedni az érzelmeken

Aki egyedül utazik, annak fel kell készülnie arra, hogy a negatív érzelmek elhatalmasodhatnak rajta. Szomorúság, bizonytalanság, a szeretteink hiánya és a honvágy is felütheti a fejét. Aki ezeknek átadja magát, de felül tud emelkedni rajtuk, fejlődik is általuk.

Személyiségfejlesztő

Az út során sokat formálódik az ember: rájön az erősségeire és gyengeségeire, magabiztosabbá válhat egy-egy váratlan helyzet vagy probléma megoldása után. Az ilyen utazás erősíti az önbizalmat, bátrabbá tesz, amit otthon is kamatoztathatsz: nincs olyan probléma, amit ne tudnál ezentúl megoldani otthon vagy a munkahelyen.

 Coverfotó és ajánlóképek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük