31 éve egyedül él a férfi egy paradicsomi szigeten: egy baleset sodorta partra a hajóját, és letelepedett

Ez az ember önszántából már vagy harminc éve él egyedül egy lakatlan szigeten.

Egyedül az olasz szigeten
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

- Amit a legjobban szeretek, az a csönd - mondta Mauro Morandi, aki már 31 éve él egyedül az olasz Budelli-szigeten. - A téli csönd, amikor nem jön semmi vihar, és senki nem látogat ide, de a nyári naplementék csendjét is szeretem - tette hozzá.

1989-ben Mauro Morandi katamaránja kisodródott Budelli szigetére, ami Szardínia és Korzika között található. A férfi fülébe jutott, hogy a sziget gondozója épp elhagyná pozícióját. Ennek hallatán a felkínálkozó lehetőséget megragadva eladta hajóját, és belevágott új életébe. 31 évvel később még mindig Morandi az egyetlen lakója és egyben védelmezője a szigetnek.

Egyedül a szigeten

Az Arcipelago di La Maddalena Nemzeti Park hét szigetet foglal magába, és Budalli közülük a legszebb. A rózsaszínes csillogású homokos partjának a különleges mikroszkopikus koralldarabok és kagylóhéjak adják a semmihez nem fogható színét.

A Spiaggia Rosa - vagy magyarul Rózsaszín-part - nevet kapta, amit az 1990-es évek elejétől a magas természeti értékek közé vett az olasz kormány. A part éppen ezért zárva van, érzékeny ökoszisztémáját óvni kell - csak egy pár részre látogathatnak el a turisták, egy nap akár ezren is érkezhetnek a National Geographic szerint.

A Budalli-sziget válsága

2016-ban egy új-zélandi üzletember harcolt az olasz kormány ellen a sziget tulajdonjogáért, ám a bíróság úgy határozott, hogy a nemzeti park része marad. Ekkor vált kérdésessé Morandi tartózkodása is, ám 18 ezren álltak ki mellette petíció formájában, aminek köszönhetően elvetették az ötletet.

- Soha nem fogok elmenni. Remélem, itt halok meg, és hamvaimat elfújja a szél - mondta a 81 éves Morandi. Hite szerint minden élet előbb-utóbb újra egyesül a földdel, minden ugyanabból az energiából áll.

Az érzékeny ökoszisztéma fennmaradása

A látogatókat az érzékeny ökoszisztéma védelmére is tanítani szokta az idős férfi.

- Nem vagyok biológus vagy botanikus. Ismerek növényeket és állatokat, de az én munkám ennél eltérőbb. Szeretném megértetni az emberekkel, miért fontosak a növények. Szeretném megtanítani, hogy a szépség nem csak látható, hanem érezhető, akár csukott szemmel is.

Télen akár húsz nap is eltelhet úgy, hogy nem találkozik emberekkel. Különböző kreatív tevékenységekkel üti el időt, fákra és kövekre arcokat rajzol, vagy különböző formákat örökít meg. Egyébként görög filozófiát olvas, meditál, és képeket készít a szigetről, ami minden órában más arcát mutatja meg.

- Egy börtönben élek itt. De ez egy olyan börtön, amit én választottam - összegezte a szigeten töltött életét.

Függőhíd a szédítő magasságban

Káprázatos látványban lehet része annak, aki a kanadai őserdő fölött vezető függőhídra lép.

Egy őserdő felett vezet végig a lélegzetelállító függőhíd: Kanada gyöngyszeme a Capilano-kanyon

A Capilano-kanyon függőhídja szédítő magasságban, óriási fenyők között vezet végig.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük