Ilyen gyönyörű a Duna és a Tisza találkozása: 3 kis szerb falu határában érnek össze

A Duna és a Tisza csodás helyen találkozik, mégis kevesen ismerik.

duna-tisza-talalkozasa-facebook-ljasuk-dimitry
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Magyarországot érintő folyók két titánja, a Duna és a Tisza három gyönyörű szerb falu határában találkozik egymással, a torkolat végtelen látványa pedig mesébe is beleillene.

Bármilyen csodás is a Tisza torkolata, mégis méltatlanul kevesen ismerik. A falvak hármas határa csakugyan kissé eldugott helyen van, így a helyiek kivételével szinte csak azok leplezhetik le megkapó szépségét, akik tudatosan indulnak útnak.

A Duna és a Tisza találkozása

A Tarcal-hegységtől keletre, a Szerémséghez tartozó Zalánkemén, a közép-bánsági Rezsőháza és a dél-bácskai Titel szomszédságában, egy erdőségekkel betakart vidéken köti meg frigyét a két hatalmas folyó, a látvány pedig filmre kívánkozik.

A Tisza-tavi felvételeiről híressé vált Ljasuk Dimitry magyar-ukrán fotográfus azonban megpillantotta a csodát, és elkapta a pillanatot is, majd ország-világ elé tárta a folyótorkolat képét, ami őt is teljesen elvarázsolta.

Zalánkemén látnivalói

A három kis faluról valószínűleg ez idáig kevesen hallottak, látszólag teljesen hétköznapi települések, amelyek legfőbb látnivalóit néhány templomuk jelenti. Talán csak az alig 550 fős Zalánkemén lóg ki a sorból, neki még várrom is jutott, amelynek falai közül messzire ellátni a Dunán túlnyújtózó horizont felé.

A történelmi jelentőségű faluról már a római korból is származnak emlékek, de későbbi események is messze vitték a hírét: győzelmes, majd veszteséges csatát is vívtak itt a török seregekkel.

Zalánkemén Duna-partján, a torkolattól északra ma néhány kellemes vendéglátóhely is működik, melyek többségét a csodás dunai panoráma miatt is kedvelik az érkező vendégek, de szállás is akad a torkolat közelében, amelynek dombos udvaráról egy kávé mellett élvezhető a panoráma. Ha pedig ez mind nem lenne elég, a településhez termálvizes fürdő is tartozik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Zalánkeméntől keletre fekszik az 1700 fős Rezsőháza a Tisza jobb partján, míg a bal parton Titel, amely csaknem 5300 fővel magasan vezet, már ami a lakosság létszámát illeti.

E három bájos vajdasági falu határában éri el a Dunát leghosszabb mellékfolyója, a Tisza, amelyet a magyarok folyójaként is szokás emlegetni. A folyó 962 kilométert tesz meg az ukrán Keleti-Kárpátoktól Szerbiáig.

„Csak ültem és bámultam órákon át, nem tudtam betelni a látvánnyal.” - írta posztjában Ljasuk Dimitry, amit meg is tudunk érteni. Majd hozzátette: innen még pontosan még 1215 kilométer van hátra a Fekete-tengerig, amelyet a két folyó közösen tesz meg, mintegy frigyre lépve.

A fotós ráadásul - mindannyiunk szerencséjére - eltökélte magát, hogy a jövőben visszatérve még egy kisfilmet is szeretne forgatni a különleges gyöngyszemről. További fotókat Ljasuk Dimitry Facebook-oldalán is megcsodálhatsz a Duna-Tisza-találkozóról és más természeti csodákról.

Gyöngyszem a Vajdaság területén

A Szerémséghez tartozó Tarcal-hegység meseszép vidékét a Vajdaság ékszereként is emlegetik. A környék igazán magával ragadó.

A Vajdaság ékszerének nevezik a vidéket: a Tarcal-hegység láttán biztosan elakad a szavad

Nézegess képeket!

Elolvasom

(A cikkben kiemelt és további fotók: Facebook/Ljasuk Dimitry, valamint Wikipedia/Корисник:Путник.)

Ezt is szeretjük