Megfizethető, mégis körbevesz a luxus: Dubajban ezt láttam 3 nap alatt

Dubaj szépségét már egészen olcsón is élvezheted.

Dubaj utazás
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A magyar turisták java hajlamos azt gondolni Dubajról, hogy az összes itt élő és ide látogató iszonyatosan gazdag, éppen ezért az egész ország hétköznapi pénztárcával egyszerűen megfizethetetlen. Hasonló várakozásokkal vágtam neki én is a Travel Advance és a Dubai DTCM szervezte a háromnapos útnak, aminek a végére rájöttem, hogy mindez egy kicsit másként van a valóságban. 

Dubaj életszínvonala tényleg nagyon magas, és sok helyen kifejezetten a vastag bukszával érkező turisták fogadására készülnek, ám ez nem jelenti azt, hogy más vendéget nem látnak szívesen. Hiába magasodik itt több is a világ legelőkelőbb luxusszállodái közül, kivehető szobát akár egy háromcsillagos hotelben vagy az Airbnb szolgáltatásán keresztül is lehet találni.

Miután az Emirates gépe leszállt a csillogó-villogó - és Ferihegy után hatalmasnak tűnő - dubaji repülőtéren, elsőként megismertem a szállásomat. A városközpont közelében elhelyezkedő Rove Trade Centerben körülbelül 20 ezer forintnak megfelelő áron lehetett eltölteni egy éjszakát - ami máris jóval olcsóbb volt, mint amennyire elsőként tippeltem volna, hogy mennyibe kerül itt a szállás. A kalandok azonban csak ezután, az egyszerű, de makulátlanul tiszta szállodában eltöltött, rövid éjszakát követően kezdődtek. 

Luxus Dubajban

Ugyan a szervezés nem feltétlenül volt szándékosan tematizált, úgy éreztem, hogy az első nap egésze a dubaji luxus körül forgott. Hajnalban már nyitás előtt megérkeztünk - egy cseh tévéstáb és én - a Burdzs Kalifa kilátójába, a 124. emeletre. Ugyan nem vagyok tériszonyos, mégis egy kicsit tartottam attól, milyen lesz lenézni a világ legmagasabb épületéről, az élmény azonban egészen meglepett. Több mint 800 méteres távolságból egyszerűen szürreálisan aprónak, szinte térképszerűnek tűntek az utcák. 

burj khalifa

A torony azonban nemcsak a szédítő magasságból, de a helyi mentalitásból is kóstolót adott. Az ég felé törő épület a dubajiak ambiciózus gondolkodásának, törekvésének és büszkeségének kiváló szimbóluma, amit szívesen hangoztatnak is. Igazán irigylésre méltó a pozitivitás, amivel a jövőbe tekintenek, és az a bátorság, amivel óriási terveket mernek megálmodni és megvalósítani. Dubaj lenyűgöző fejlődésének, úgy látszik, csak az egyik eleme a rengeteg pénz, míg a másik a tenni akarás és a vállalkozószellem.

A belépő ide 10-38 ezer forint között változik, attól függően, milyen magasra és mikor szeretnél feljutni.  A Burdzs Kalifa tövében rekordméretű szökőkút küldözgeti az ég felé zenei aláfestéssel a víznyalábokat.

A toronyba a Dubai Mall bevásárlóközpontján keresztül érkeztünk, és ebben az irányban is hagytuk el a helyet, egy rövidke shoppingolással egybekötve. A pláza méretein szintén meglátszik a mérhetetlen gazdagság, ám az árakon kevésbé. Alig 1500 forintnak megfelelő dirhamért - a helyi fizetőeszköz - találtam magamnak bizsu karkötőt, 3000 forintért pedig több családtagnak is beszereztem a beígért datolyát. 

pier7

A nap második felét a tengerparton, majd a Dubajt kettészelő csatorna, a Creek mentén sétálva töltöttük. A nap zárásaként a Dubai Marina Pier 7 éttermében volt foglalásunk, ahol hét emeleten hét ország konyháját lehet kipróbálni. Itt az ötödik emeleti Abd el Wahab tengeri különlegességekre fókuszált éttermében vacsoráztunk. Noha ez már az exkluzívabb helyek közé tartozik, itt is lehetett már - köret nélkül - 5-6000 forinttól felfelé főételt választani, ám ennél könnyen találni olcsóbb helyet.

Gyerekeknek és nagy gyerekeknek

A második napon Dubaj élményparkjait jártuk végig, ami elméletileg inkább gyerekeknek való program lenne, mégis hihetetlenül jól szórakoztam. Első állomásunk a Legoland és a Legoland Waterpark volt, ahol láttuk Dubaj, a Tadzs Mahal, az egyiptomi piramisok és még a világ számos csodájának kicsinyített, Legóból összerakott változatát. Játszani sajnos nem maradt sok idő, de szuvenírként gyorsan elkészítettem Legóból a páromat, a lakótársamat és saját magamat, ami összesen 3200 forintba került. Szerintem ennyit a Balatonon is ott lehet hagyni három kulcstartóért vagy más kacatért.

bollywood

Innen a Bollywoodban gyártott filmek rajongói számára épült parkba mentünk tovább, ahol ismét megnyilvánult, hogy a dubajiak mennyire szeretnek óriási méretekben gondolkodni. Az indiai műsorok előadásához ugyanis színházként megépítették a Tadzs Mahal monumentális méretű másolatát, a Rajmahalt, ahol többek között musicaleket adnak elő.

Kicsit odébb, a Motiongate parkja számára már a nyugati filmgyártás jelentette az inspirációt. Itt a Lionsgate, a Columbia Pictures, a DreamWorks és más stúdiók filmjeit dolgozták fel gyerekek és felnőttek számára is szórakoztató formában. Mivel én a gyerekkort még nem egészen nőttem ki, a Hupikék törpikék falujában elszürcsöltem egy jó hideg smurf berry - alighanem cseresznye - szörpöt, majd beültem Shrek és Fiona hintójába, végül megsimogattam az Így neveld a sárkányodból Toothless-t, és körbejártam Hiccup műhelyét.

img

Estére megérkeztünk az IMG Worlds of Adventure épületébe, mely a világ legnagyobb fedett tematikus parkja. Itt a Cartoon Network- és a Marvel-filmek mellett az őslények és a kísértetek is szerepeltek. A rengetegféle hullámvasút, körhinta és apró bolt megnézegetése mellett még egy gyors dínószafarira is volt időm.

Ugyan a négy helyszínt én egyetlen napba sűrítve láttam, mindegyik bőven elég szórakozást nyújt egy teljes napra az általában 10-12 ezer forintos belépőkért cserébe. 

Találkozás Dubaj hagyományaival

Míg az első két napban főleg Dubaj modern csodáit ismertem meg, addig a harmadik napra a tradicionális értékek maradtak. Ezekről egyáltalán nem feledkezett meg a város, éppen ellenkezőleg. A Burdzs Kalifa alaprajzától a Dubaj Keretet ihlető gondolatokig nagyon sok mindent áthat a hagyományok és a múlt tisztelete.

A délelőtt nagy részét a Keret filmezésével töltöttük. Az épület elsőre furcsa ötletnek tűnhet, hiszen miért építene bárki egy 150 méter magas képkeretet? Közelebbről megnézve azonban az aranyszínű titánium-nitrát-lemezekkel, ornamentikus mintákkal burkolt turisztikai látványosság sokkal szebb, mint ahogy messziről gondoltam. A Kereten átnézve egyik irányból a régi Dubaj látható, míg a másik oldal a modern, felhőkarcolókkal teli várost mutatja, így tisztelegnek itt a múlt és jelen találkozása előtt.

souk

A régi Dubaj megismerését a souk, azaz a piac szűk utcácskáin folytattuk, ahol az egyik részen a tarka fűszerek, a másikon a vastag aranyláncok jelentették a portéka javát. Az alkudozás természetesen itt is kötelező. Elsőre mintegy 66 ezer forintnak megfelelő összegért szerettek volna rám sózni három közepes minőségű sálat, ám végül 7 ezer forintért ötöt vittem haza. Eközben a cseh stáb riportere 15 ezer forint alatt teljes, hagyományos arab öltözéket szerzett fejfedővel és papuccsal együtt.

abra

Innen hagyományos vízi taxi, azaz abra vitt tovább ebédelni a Sheikh Mohamed Centre for Cultural Understanding központjába, ahol a tradicionális ételek megkóstolása mellett helyiektől lehetett kérdezni csaknem tabuk nélkül a házasságról, többnejűségről, vallási hagyományokról, randizásról vagy éppen a dubaji egészségbiztosítási rendszerről.

szafari

A napot éjszakába nyúló sivatagi szafari zárta, ahol aztán tényleg ki lehetett próbálni minden, turisták számára kitalált, hagyományos szenzációt. Akadt itt tevegelés, őrült driftelés a homokdűnék közt, sólyombemutató, táncos műsor és egy beduin táborban elfogyasztott vacsora is. A legolcsóbb szafariszolgáltatások 5 ezer forint környékén indulnak, ám a színvonal kicsivel több pénzért nagyon megugrik - mondogatták a helyiek. 

Noha maga az utazás kétségtelenül nem olcsó, Dubaj korántsem tartozik az elérhetetlen, megfizethetetlen úti célok közé. Ezért megfontolandó lehetőség lehet az arab világ más, a magyarok körében népszerűbb országaival - Egyiptommal, Tunéziával - szemben.

Üzbegisztán varázslata

Íme, egy másik ország, ahol a keleti mesék hangulatába csöppenthetsz. Üzbegisztán csodáit mégis alig ismerik a magyarok.

10 varázslatos csoda Üzbegisztánban

Nézegess képeket!

Elolvasom

„(A cikk elkészítéséhez elfogadtuk az Dubai DTCM-et képviselő Travel Advance felajánlását, a szervezet fizette újságírónk utazásának és kint tartózkodásának költségeit. A cikk enélkül nem készülhetett volna el, ugyanakkor a cikk teljes egészében szerkesztőségi tartalom, készítésére a szervezet semmilyen befolyással nem bírt.)”

Ezt is szeretjük