Hatalmas bírság lehet a vége: szigorúan tilos így videózni az állatokat

Bűncselekményt is követhet el az, aki drónnal szabálytalanul videózza le az állatokat.

Drónhasználat szabályai
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nemrégiben felkapott az internet egy látványos videót, melyben egy több száz szarvasból álló, óriási csorda rohan a szántóföldeken és közutakon a Baranya megyei Sátorhely település mellett. A videóról később kiderült: készítőjének nem egészen a természet csodálatos véletlenjét sikerült elkapni.

A videó kapcsán az Országos Magyar Vadászati Védegylet és a Mályi Természetvédelmi Egyesület közös közleményt tett közzé Nyugalmat a vadnak - a saját érdekünkben is! címmel, melyben felhívták a figyelmet arra, hogy a szarvasok menekülésének oka a vadállomány zavarása, nevezetesen a drónozás lehetett, ugyanis a csapatok nappal nem, csak zavarás esetén mozognak.

Életveszélyes drónozás

A drónvideók készítése, illetve az emberi közelség könnyen balesetet is teremthet, és az arra járó autósok biztonságát veszélyezteti, mivel a hatalmas testű állatok rohanása menekülés közben gyorsan és kiszámíthatatlanul mozoghat, a téli útviszonyok mellett akár tragédiával is végződhet mindez.

Noha egyre olcsóbban hozzá lehet jutni a drónokhoz, az ilyen típusú videózásnak jogszabályba foglalt feltételei vannak, ezért az illegális használókra komoly bírságot is kiróhatnak. Az állatok spontán videózása ennélfogva nemcsak etikátlan, de tilos is.

A drónozás szabályai

A pilóta nélküli légijármű, avagy a drón használata a magyar légtér igénybevételéről szóló 4/1998. (I. 16.) Korm. rendelet értelmében engedélyköteles, pontosabban eseti légtérigénylés szükséges hozzá, melyet a Honvédelmi Minisztérium Állami Légügyi Főosztályától lehet kérvényezni 30 nappal a reptetés előtt.

A kérelemben pontosan ki kell tölteni a légtér földrajzi koordinátáit - fok, fokperc és fokmásodperc formátumban –, a dátumot, vagyis a kezdeti és a befejezési időpontot, a légtér alsó és felső magasságát, továbbá az igénylés indokát és a felelős személyek nevét és elérhetőségét. Az eljárás illetékköteles, az ára 3000 forint.

Amennyiben a drónfelvétel nem kereskedelmi, hanem magáncélú, nincs szükség további bejelentésre - ellenkező esetben viszont a reptetés előtt három nappal szükséges a hivatalos, tevékenységi bejelentés is, melyet a légiközlekedési hatóság felé elektronikus úton lehet megtenni.

A drón használata esetén a légiközlekedési kötelező felelősségbiztosításról szóló 39/2001. (III. 5.) Korm. Rendelet értelmében továbbá felelősségbiztosítással is rendelkeznie kell a reptetőnek, arra az esetre, ha a másoknak okozott kárt kell megtérítenie. Ez lehet akár egy, nem a pilóta felelőtlenségére visszavezethető baleset, egy szélvédő betörése vagy más károkozás.

Bár jelenleg még nincs érvényben, amennyiben az Európai Parlament szabálytervezete, az uniós egységes dróntörvény hatályba lép, a 250 gramm tömeg fölötti - tehát nem játéknak minősülő - szerkezet esetén képzéshez is kötik a működtetést, ezt a tömegtől függően e-learning, illetve más képzéshez, engedélyeztetési procedúrához kötik.

A törvények betartásán túl azonban a legfontosabb a felelős használat. Szigorúan tilos a drónhasználat tömeg fölött, légtérzár esetén, továbbá rendezvények idején is. Az illegális működtetés bírsága a néhány tízezer forintos tételtől egészen 300 ezer forintig is terjedhet a szabálysértés súlyától függően.

Magyarország 14 legtöbbet érő vadon élő állata – Csak kevesen láthatják őket

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük