Ősszel aranyszín vonja be a meseszép magyar tavat: a Deseda-tó ilyenkor különleges látvány
Az őszi Deseda-tó Kaposvár csodás látványossága.

deseda-tó-ősszel
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Zselic északi szomszédságában fekvő Kaposvár városához egy gyönyörű tó tartozik: az ország leghosszabban elnyújtózó mesterséges állóvize a Desedai-víztározó, amely régóta kedvelt pihenőhelye a környékbelieknek.

A megyeszékhely északi oldalán található Desedát az azonos nevű patakból duzzasztották fel, szépsége azonban felveszi a versenyt bármelyik természetes hazai állóvízzel, nem véletlen, hogy egyre többen keresik fel nemcsak nyáron, de a fürdőszezonon túl is.

A Deseda-tó ősszel

Noha a somogyi tó egész évben bámulatosan szép, ősszel különösen idilli pompát ölt fel a part: a nyugodt táj ilyenkor aranyszínbe öltözik. A sárga, bordó és barna színek kavalkádja, a víz fölött táncoló hajnali ködpára varázslatossá teszi az összképet. 

Az erdőkkel, mezőkkel övezett víztározó délkeleti, toponári oldalát nyaranta strandolók, piknikezők és horgászok veszik birtokba, télen a tavat a korcsolyázni vágyók keresik fel szívesen, de a kirándulók egész évben megtalálják itt számításaikat. A toponári környék Kaposvárhoz tartozik, ahogy a Fekete István Látogatóközpont is, ahol a hely élővilágával ismerkedhetnek meg kicsik és nagyok.

A látogatóközpont egyébként novembertől április 1-jéig hétfő kivételével mindennap 10-től 16 óráig tart nyitva, áprilistól ez két órával hosszabbodik, és olyankor hétfőn is nyitva van. A teljes árú belépőjegy 800 forint.

Túra a Deseda körül

A partot érdemes bejárni: a tóba több kisebb-nagyobb félsziget nyúlik be, melyek legnagyobbikán egy ingyenesen látogatható arborétumot is létrehoztak. A környéken madármegfigyelő és több erdei játszótér is várja az érdeklődőket. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Sajnos a kirándulóhajózásra egyelőre csak áprilistól október végéig van lehetőség, de gyalogszerrel is emlékezetes a környék. A nyugati oldalon egy kilátóból lehet szétnézni a tájon, kissé északabbra egy apró erdei lombkoronasétányon kalandozhattok.

A tóhoz két kisebb, Kaposvártól különálló település is tartozik: Magyaregres és Somogyaszaló. Ezek, illetve a Toponárral szemközti Kaposfüred viszonylagos érintetlenségük miatt a kiszakadásra, megnyugvásra vágyók kedvelt helyei.

A tó partja nagyjából 26 kilométer hosszú, és csaknem egészét körülveszik egyébként a túraútvonalak: a piros turistajelzés majdnem teljesen körbevezet, csak az északi oldalon vágja le az utat az arborétumba vezető, hangulatos fa gyaloghídon. A túrautak egy része járható kerékpárral is. Mindezek mellett az északkeleti, somogyaszalói oldalon a Kalanderdő tanösvényt is végigjárhatjátok, garantáltan nem fogjátok megbánni.

Csodás őszi fasorok

Az őszi hangulatot azonnal megérezheted, ha végigsétálsz a mesebeli magyar fasorok egyikén.

(Képek: Indafotó/DosaAndras, bugyihusztár.)

Ezt is szeretjük