Több mint 50 éve lángol a város: hiába volt virágzó hely a katasztrófa előtt
Megmutatjuk Centralia mindkét arcát.

centralia elotte utana cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Egyesült Államok egyik legismertebb szellemvárosa a pennsylvaniai Centralia. A korábban virágzó bányászközösség a környék gazdag antracittelepei körül jött létre, a kitermelést pedig már az 1850-es évektől több társaság is folyamatosan végezte. 

A városka sorsát az 1962-ben gyulladt bányatűz pecsételte meg, melynek okát máig nem sikerült pontosan meghatározni. A legvalószínűbb, hogy a tüzet emberi mulasztás okozta, amikor a helyi szemétlerakóban hulladékot égettek. A város alatt található szén emiatt több mint 55 éve lángol, így a lakók kénytelenek voltak elhagyni otthonukat.

Centralia előtte és utána

Fénykorában, 1900 körül Centralia 2760 lakost számlált, majd a népesség a gazdasági válságok és néhány bánya bezárását követően csökkenni kezdett. Mára mindössze heten maradtak, köztük a polgármester. Csakis nekik megengedett, hogy életük végéig a város romjai között éljenek, ám új építési engedélyt nem adnak ki, sőt, a település irányítószámát is visszavonták.

David DeKok 1976 óta dokumentálja a lángoló város történetét. A férfi több mint ötszáz cikket írt, és rengeteg fotót készített. A képek közül néhányat egy blogger, Emily Moser kinyomtatott, majd visszatért velük Centraliába, hogy megmutassa, mennyi minden változott a katasztrófa óta eltelt évtizedekben. Ismerd meg a megrázó képsorozatot és a városka szomorú történetét!

Ezt is szeretjük