Ebből a faluból nyílik bejárat a Balaton alá? Titkos bunkerről beszélnek
Furcsa városi legenda terjedt el Balatonkilitiről.

balatonkiliti
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár a 2012. december 21-éhez kapcsolódó világvégevárás összeesküvés-elméletei jó ideje lecsengtek, Siófok-Balatonkilitit sokan máig úgy emlegetik, mint a falut, ahonnan egy titkos bunkerbe nyílik bejárat.

Templom Balatonkilitin
Siófoki naplemente

Ahogy arról annak idején a somogytv.hu is beszámolt, 2012 tavaszán bizarr elmélet kezdett el terjedni a világhálón, aminek lelkes terjesztői is jócskán akadtak, így viszonylag hamar híre ment, hogy a Balaton alatt a NASA hétemeletes luxusbunkert épített, hogy azok, akik meg tudják fizetni, Magyarországon is túl tudják élni az esetleges világvégét.

Egy híressé vált kacsa

Az elmélet szerint - melyről egyáltalán nem volt nehéz megállapítani, hogy kacsa - a Siófok-Kiliti határán található erdős területről nyílik a bejárata annak a bunkernek, melynek a tervei már 2007-ben elkészültek, 2011-ben pedig titokban át is adták. Az állítások szerint a befektetők közül sokan már ekkor beköltöztek egy időre, hogy kipróbálják lakosztályaikat.

A bunkerről szóló hírek szerint az építmény képes lett volna ellenállni a legnagyobb erejű földrengéseknek is, burkolata olyan erős, hogy bármilyen becsapódástól megóvja lakóit, nem utolsósorban pedig 65 ezer főt is be tudott volna fogadni.

Mindemellett számtalan üzletről, moziról, kaszinóról, uszodáról, étteremről és vidámparkról szóltak a mendemondák, sőt, arról is, hogy a bejárat területét fegyveres erők őrzik. Az információt állítólag a Wikileaks szivárogtatta ki egy több ezer oldalas dokumentum formájában.

Miért érdemes Balatonkilitire menni?

Bár a városi legenda szinte minden mondatáról süt, hogy nem komoly hírről van szó, tény, hogy a környékre felhívta a figyelmet, különös tekintettel Balatonkilitire, mely azonban nemcsak emiatt érdemes rá.

A ma Siófok déli városrészének számító terület egykor önálló község volt, igazi önellátó falu, melynek lakói gazdálkodtak, téglát égettek vagy éppen halásztak. A régészek római kori temetőt is találtak területén, tehát már viszonylag korán lakott településnek számított. A csendes kis falut a tehetősebbek a két világháború között fedezték fel maguknak, ekkor elsőrangú nyaralóhellyé változott, napjainkban azonban az autópálya közelsége miatt egyes részei kevésbé autentikusak - egyes vélemények szerint a bunker megépítésének helyét ez, vagyis a könnyű elérhetőség is indokolhatta volna.

Hol strandolj idén?

Ha nem akarsz egészen a Balatonig utazni a hűsítő vízért, Budapesten is számos strand várja, hogy felkeresd. Nézd meg a videót, és döntsd el, melyik való neked!

Balatonkiliti híres repteréről, ahol az extrémebb sportoknak is hódolhatsz, ki lehet próbálni az ejtőernyőzést, a vitorlázó- vagy épp sárkányrepülést, de Siófokon is számtalan programlehetőség közül lehet válogatni, ha nem csupán a Balatonban szeretnél csobbanni. Érdemes felkeresni a mediterrán akváriumot, az obszervatóriumot, az Ásvány-, illetve a Tojásmúzeumot vagy épp az itt született operettszerző egykori otthonában működő Kálmán Imre Múzeumot.

Kép: hu.wikipedia.org, Antissimo; www.orszagalbum.hu, pancsimail.

Ezt is szeretjük