Több százezren keresik fel évente a gyógyító magyar helyet

Képeken Bük városa, nézd meg!

Bük híres a gyógyfürdőjéről, de nemcsak arról.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Most, hogy már itt a jó idő, az ember egyre-másra túrahelyek után kutatja Magyarország térképét, ahol végre megmozgathatja izmait, a szabad levegőn lehet, és élvezheti a természet közelségét, megszabadulva egy kicsit a nagyvárosi pörgéstől.

Bük város központja

Szerencsére hazánk számos olyan gyönyörű helyet kínál, ahol ez a lehetőség adott, hiszen akár az Északi-középhegységben, a Dunántúlon vagy az Alföldön is rengeteg a szép vidék.

Beindul a büki ökoturizmus

Éppen ezért Bük, az Alpokalja városa úgy döntött, hogy megpróbálnak kitűnni a választékból, és 2014-től fókuszba helyezik az ökoturizmust is, a gyógyfürdő mellé.

Az ökoturizmus, mint dr. Gyurácz József, a Nyugat-magyarországi Egyetem dékánja elmondta, más és több puszta természetjárásnál, mivel ez a résztvevőket aktív élményekkel tölti fel, bővíti ismereteiket a környékről, ezáltal egyszerre informál és oktat.

Hogy az oktató jelleg ne legyen iskolás-múzeumi érzetű, a vendégek Bükön játékos formában sajátíthatják el a város és környéke élő- és növényvilágát, fedezik fel természeti értékeit és nevezetességeit.

Ökokalandor lehetsz te is

Ha téged is érdekel ez a fajta mélyebb ismereteket adó felfedezőtúra, benevezhetsz az Ökokalandor-képzőbe, és egy úgynevezett Ökoitinerrel, valamint Ökotérképpel felszerelkezve - mindkettő le is tölthető a www.visitbuk.hu oldalról - nekivághatsz a kilenc állomásból álló túrának.

Az Ökoitiner teljesítésévell lehetsz Büki Ökokalandor
A Greenfield golfpályán nemcsak golfozni lehet, hanem felfedezni az élővilágot

Eközben rá kell lelned a Bubo Lignis Greenfieldre, azaz a faragott bagolyra a Greenfield golfpályán - ami szeles időben még arra is képes, hogy szárnyra kapjon és elrepüljön -, de mezítláb végigmehetsz a Kneipp park 510 méter hosszú taposóján is, ahol a különféle természetes anyagok - például faforgács, homok, toboz, kavics - más és más helyen masszírozzák a talpad, ezáltal fejtve ki jótékony hatást a vérkeringésre.

Ugyancsak az Ökotúra részeként fedezheted fel a Napsugár játszóparkot, ahol a fedett játszóház mellett egy tó és a felette átvezető kötélpálya várja a kalandos lelkű kicsiket és nagyokat. Ha pedig még ennél is extrémebb szórakozásra vágysz, kipróbálhatod a Kristálytorony kalandparkot is, aminek három szintjén és több mint egy kilométer hosszú pályáján egyszerre 120 ember tartózkodhat.

A környéket Lokival is körbejárhatod

Az élő- és növényvilágról a Répcementi tanösvény interaktív táblái adnak útmutatót, és ha még mindig nem volt elég a mozgásból, akkor a szabadtéri Sportparkban, a kültéri fitneszeszközökkel tudsz rádolgozni az izmokra. Természetesen Bükfürdő Gyógy- és Élménycentrum sem maradhat ki a kalandokból, ahol egy jó masszázs, szaunázás vagy önfeledt lubickolás által töltődhetsz fel.

A Bükfürdő Gyógy- és Élményfürdő 32 medencével vár, parkjában fák-virágok-zöldterületek biztosítják a lélek nyugalmát. Az ökoszemléletet mutatja például az élményfürdő zöld tetős, azaz füves pihenőtere is, nem beszélve a Medical Wellness Centrum sókabinjáról, vagy a szaunavilág kellemes zöld kertjeiről.

A természet és az élővilág tiszteletére tanítja a legkisebbeket SPAncsi, a fürdő kis pingvin kabalája, aki példát mutat a kicsiknek, és megtanítja őket sok mindenre, például hogy nem szabad szemetelni, és hogy mi a helyes viselkedés a játszótéren, valamint a medencékben.

Jó móka ejtőzni a medencében

A fürdő víztároló rendszere példamutató, hozzájárul az energiafelhasználás csökkentéséhez. Éppen a magas ásványianyag-tartalom miatt nem a gyógyvizet forgatják vissza a medencékben, hanem egy víztároló rendszeren keresztül egyenletesen nyerik a kutakból a vizet. A hideg vizes medencék felfűtése pedig a termálvíz energiájával történik. Környezettudatosságuknak köszönhetően kisebb az üzemeltetési költség, kevesebb szén-dioxid kerül a levegőbe, csökken a vegyszerfelhasználás.

Ökotúrázóként minden állomáson más-más pecsétet kapsz az odalátogatás után, és a végén, a pecsétek begyűjtése után a helyi Tourinform-irodában nyújtják át neked az okleveled, mely Büki Ökokalandorrá nevez ki.

Nézz meg még több képet Bükről!

Érdekességek Bükről

Ismerd meg Bük történetét képes kalauzunkban, és tudd meg, milyen érdekességeket rejt!

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük