Magyarország egyik legszebb vasútvonala: a Börzsöny gyönyörű tájait és Drégely várát is megnézheted
A 75-ös vasútvonaltól számos remek kirándulóhely érhető el, Drégelyvár megközelítése nem kis kihívás, de a panoráma mindenért kárpótolja a túrázókat.

20281457 2fdbf063e19d0d755f365e51e3a7eb2c xl
beauty and style
Top olvasott cikkek

A 75-ös számú vasútvonalat sokan az ország legszebbjének tartják, és valóban gyönyörű helyszíneken halad át, jóformán minden megállójától remek kirándulás indítható.

A vonat Váctól Balassagyarmatra megy, ám Drégelyvár megállónál többen leszállnak, hogy felkeressék a Börzsöny egyik legszebb részét és legérdekesebb romját, Drégely várát. 

Az ország egyik legszebb vasútvonala

A Vác-Balassagyarmat-vasútvonal a Börzsöny lábánál, majd az Ipoly-völgyében vezet. Az egyvágányú, nem villamosított mellékvonal a két végállomás között számos olyan pontot érint, ami számot tarthat a hazai terészetbarátok és fotósok figyelmére is. A Börzsöny legszebb tájain, falvain halad keresztül, többek között Szokolyán, Berkenyén, Diósjenőn, Nagyoroszin, és elzakatol a nógrádi vár alatt is.

Drégelypalánkra érkezik a vonat Vác felől.
Drégelypalánkra érkezik a vonat Vác felől.

Már az út első szakaszán szépségekkel lehet találkozni, a Dunakanyar kapujaként emlegetett Verőce bőven megér egy kirándulást - a vasút a Magyarkút-Verőce állomást érinti a településen -. Az Ybl Miklós által tervezett Duna-parti támfal és a parton álló monumentális emlékegyüttes, a Hét Vezér Harangja is felkereshető itt. A vonat Berkenyén is megáll, ahol a római katolikus templom mellett az elbűvölő Hársas-tó vonzza leginkább a látogatókat, a rajta épített kis híd és pergola kedvelt esküvői helyszín.

Berkenye, Hársas-tó
Berkenye, Hársas-tó

Berkenyéről a túrázók már eljuthatnak az ország egyik legöregebb, szabálytalan alaprajzú kővárához, a nógrádi várhoz. Akik kevesebbett gyalogolnának a romokhoz, azok Nógrád megállóhelynél is leszállhatnak. Érdekesség, hogy 1685 nyarán a belsővár tornyába villám csapott, és az ott tárolt puskapor robbanása megsemmisítő csapást mért az építményre.

Nógrádi vár
Nógrádi vár
Fotó: phbcz / Getty Images Hungary

A vonattal továbbutazva Drégelyvár vagy Drégelypalánk állomásokról is megközelíthető Drégely híres vára

Véres csata emlékét őrzi a vár

Drégely vára a Börzsöny északi részén, 444 méter magasan található, Drégelypalánk és Nagyoroszi között. A kirándulóknak meg kell küzdeniük a fentről nyíló pompás panorámáért, valamint a történelmi jelentőségű látnivaló megtekintéséért, a túraútvonalak helyenként bizony elég meredeken futnak felfelé. Különösen szép időben ajánlott a rom felkeresése, ekkor ugyanis remekül belátni a Börzsöny északi vonulatát és az Ipoly völgyét.

Kilátás Drégely várából
Kilátás Drégely várából

A vár leginkább három napon át tartó ostromáról nevezetes, amelynek történetét több költőnk, például Arany János, Kölcsey Ferenc és Tinódi Lantos Sebestyén is megírta. Ali budai pasa 1552 júliusában indult az építmény meghódítására, 12 ezer fős sereggel, a várat mindössze 146-an védték. A vár kapitányának tisztségét ekkor Szondi György töltötte be, akit 1544-ben nevezett ki Váradi Pál esztergomi érsek. A török had lemészárolta a védőket vezetőjükkel, a legbátrabb végvári hőssel együtt. Az Arany János által halhatatlanná tett két apród, Libárdy és Sebestyén élte túl az ütközetet, mert őket Szondi már korábban a basához küldte. Az ostrom alatt lerombolt várat a győztesek helyreállították, és 1593-ig ők uralták. 

Drégely vára
Drégely vára

A vár első írásos említése a 13. század végéből származik. A 17. század második felében már nem használták, a 18. századtól pedig folyamatosan romlott az állapota. 1991-ben a Nemzeti Örökség részének, majd 2012-ben Történelmi Emlékhelynek nyilvánították. A régészeti feltárásokat a Drégelyvár Alapítvány végezte.

A cikk az ajánló után folytatódik

Apródok útja tanösvény

A nyolcállomásos Apródok útja tanösvény Drégelypalánkról, a polgármesteri hivatal elől indul. A vonatról Drégelypalánk megállónál leszállva érhető el, amennyiben valaki Drégelyvárnál csatlakozna be, a 3. ponton kezdheti az utat. A túra során a kirándulók megismerhetik a falu történetét, a patak menti égeres élővilágát, az erdőgazdálkodás jelentőségét, a Börzsöny forrásait, végül pedig a várat. A Hévíz-patak völgyében elhelyezkedő, hangulatos tisztáson található Schaffer-kút vagy Sáfer-kút egyes vélekedések szerint már Szondi idejében is létezett, az állatok itatására használták a pásztorok. 

A kocsival érkező várhódítók a Drégelyvár Szabadidőpark elágazójánál parkolhatnak le, innen körülbelül 45-60 perces túrával érhető el a rom.

Mesekönyvbe kívánkoznak a legszebb magyar várak: páratlan a szépségük

Ha kirándulásról van szó, sokan legszívesebben várakat fedeznek fel. Valakit a szeme elé táruló csodás panoráma vonz, míg mások inkább a történelemre vagy a várfalak mögött megbúvó titokra kíváncsiak.

(Borítókép forrása: Indafotó/vadermester. Képek forrása: Wikipédia/Várkonyi Tibor, Indafotó/baowah, noj., Copfos. Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük