3 eset, amikor elképesztő borravalót adtak a vendégek: megváltoztatták a felszolgálók életét

Gáláns borravalók, amikre senki nem számított.

étterem felszolgáló
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ember néha eljátszadozik a gondolattal, hogy mihez kezdene, ha hirtelen egy nagyobb pénzösszeg ütné a markát. Nyerne a lottón, felbukkanna az életében egy távoli vidéken élő, vagyonos rokon, esetleg más, csodával határos módon jutna hozzá.

Arra talán még a vendéglátóiparban dolgozók közül is kevesen gondolnak, hogy az életüket fenekestül felforgató bankjegyek nem mindennapi, gáláns borravalóként érkeznek, pedig erre is van néhány példa. Az elképesztő történeteket persze felkapta a sajtó, a legismertebből még film is készült.

Extrém borravalók

A borravaló szükségességének, mértékének kérdése a mai napig megosztja az embereket. Vannak, akik illetlenségnek, sőt pofátlanságnak tartják, ha elmarad, mások elítélik az itthon is régóta fennálló gyakorlatot. A következő történetek szereplői többnyire a jótékonykodás formájaként tekintettek rá, és mélyen a zsebükbe nyúltak, hogy megajándékozzák azt a személyt, aki a véleményük szerint kiérdemelte az összeget.

5 ezer dollár új kocsira

A Houstonban található olasz étterem, a D’Amico’s Italian Market Café pincére, Greg Rubar kocsiját erőteljes viharok tették tönkre. A kisgyermekes férfi számára jármű nélkül mindennapos küzdelmet jelentett a bejutás a munkahelyére, kölcsönkért autókkal és taxikkal próbált meg boldogulni, de ez hosszú távon nem jelenthetett megoldást. A változást az étterem törzsvendégei hozták el a számára, akiket Rubar számtalanszor kiszolgált. Amikor megtudták, hogy milyen nehéz helyzetben van a férfi, a következő, egyébként 27 dolláros étkezésükkor 5 ezer dolláros borravalót hagytak a számára, kifejezetten azért, hogy kocsit vehessen magának.

A megfelezett lottónyeremény

Minden idők leghíresebb borravaló-históriája 1984-ben történt New Yorkban. A rendőrnyomozó Robert Cunningham már nyolc éve állandó vendége volt a Sal’s Pizzeria nevű helynek, így aztán gyakran találkozott az ott közel 24 éve, általában heti hat este felszolgáló Phyllis Penzóval. Egy nap a szokásos borravaló helyett felajánlotta a nőnek, hogy töltsenek ki együtt egy lottószelvényt, ha pedig nyernek, felezzék meg a nyereményt. Penzo belement az alkuba, amitől valószínűleg nem várt túl sokat, ám néhány nappal később a férfi felhívta, hogy 6 millió dollárt hoztak a közösen kitalált számok, és ennek fele az ígéretéhez híven a nőé.

A hihetetlen történetből tíz évvel később Bridget Fonda és Nicolas Cage főszereplésével film is készült, It Could Happen to You (Sorsjegyesek) címmel. A moziban a két érintett között természetesen gyengéd érzelmek bontakoznak ki, a valóságban ez nem így történt, mindketten házasok voltak. A rendőr azt nyilatkozta, hogy egy pillanatig sem gondolt arra, hogy felrúgja a megállapodásukat, és megtartja az egész nyereményt, és a felesége számára is teljesen természetesnek tűnt, hogy osztozkodnak a megbeszéltek szerint.

Kétes eredetű bankók

2011 novemberében a minnesotai pincérnő, az ötgyermekes Stacy Knutson 12 ezer dolláros borravalót kapott. A döbbent nő nem is akarta elfogadni az összeget, így miután a vendég nem volt hajlandó azt visszavenni, a rendőrséghez fordult. Attól tartott, hogy a pénz valamiféle bűntényhez köthető. A rendőrségen azt mondták neki, hogy amennyiben 60 napig senki nem követeli az összeget, megtarthatja. A várakozási idő leteltével viszont értesítették, hogy a bankjegyeknek marihuánaszaguk van, így az állam törvényeinek értelmében lefoglalták, de a becsületességéért cserébe 1000 dollárral kárpótolják őt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Knutson elutasította az ajánlatot, és keresetet nyújtott be, hogy a teljes összeget visszakapja. Így is lett, a rendőrség meggondolta magát. A pénzt egyébként nem tudták összekapcsolni egyetlen bűnténnyel sem, a nőt és a családját ismerők közül pedig sokan tudni vélték, hogy Stacy a nagyvonalú borravalót kifejezetten azért kaphatta, mert többen tudták a helyiek közül, hogy milyen nehéz anyagi körülmények között élt az ötgyermekes család.

Így utaznak a világsztárok a stewardessek beszámolói szerint

A repülőgépek személyzete azért még némi rutin birtokában is nagy izgalommal várja a business- vagy az első osztályon utazó sztárok érkezését, lesi minden kívánságukat, miközben a dolgozók sok esetben megtiszteltetésként élik meg a találkozást a világ leghíresebb csillagaival. Ebbe a világba nyújtanak betekintést a Kordos Szabolcs Airport, Hungary című könyvében megszólaló stewardessek.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük