Mesebeli szlovén tavacska, ahova busszal átszállás nélkül juthatsz el: a Bledi-tóba hamar beleszeret az ember

A Bledi-tó gyönyörű helye Szlovéniának, és busszal közvetlenül elérhető.

Bledi-tó
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Bledi-tó a Júliai-Alpok ékköve Szlovéniában, a védett Triglav Nemzeti Parkban: a hegyekkel, érintetlen erdőségekkel bőven körülvett tavacskát nem véletlenül szeretik olyan sokan, igazán magával ragadó a festői környék.

Bled városa és tava Ljubljanától 55 kilométerre található, Budapesttől nagyjából 5 órás autóútra. De még csak autóba sem muszáj ülni: Budapestről busszal közvetlenül is elérhető, a Flixbusszal 7 és fél óra az út, így délutáni indulással éjszakára megérkezhetnek az utazók, ráadásul a végállomás egy utcával a tópart fölött van, így az első út akár a sétányra is vezethet.

A gyönyörű Bledi-tó

A Júliai-Alpok tava kedvelt a kirándulók körében, a környék pedig bővelkedik a látnivalókban: a különlegesen szép, tükröződő vízen egy apró sziget, északról pedig a bledi vár várja a látogatókat. A tó szigetén egy zarándoktemplom is épült, melyet Szűz Mária mennybemenetelének tiszteletére ajánlottak fel.

A Bledi-tó glaciális, jégkorszaki eredetű, egy tektonikus medencében jött létre, és a gleccserek formálták, ami máig tetten érhető a környéken: a tavat a mozgó jégtakaróból származó kőzettörmelékek veszik körül.

Bled környéki látnivalók

A tó egészen körbesétálható, a sétány hossza nagyjából hat kilométer, így nem is szükséges hozzá különösebben nagy edzettség, akár gyermekkel is jó program lehet. A parton nemcsak egyszerű csónakok bérelhetők, de hagyományos, színes vászontetős, 20 fő befogadására képes pletnával is bejárható a víz, melyben egy hozzáértő vezető, a pletnar evez.

A szigetre sokan szeretnének eljutni, ami a hozzá fűződő legendáknak is köszönhető. A leghíresebb monda szerint annak, aki a templom harangját meghúzza, egy kívánsága teljesül. Egy másik szokás a templomban házasodók körében ismert: a vőlegénynek a templom lépcsőjén kell felvinnie a menyasszonyát, így kapcsolatuk örökké fog tartani.

Fürödni is lehet a tóban

A Bledi-tóban egyetlen helyen alakítottak ki strandot, mégpedig a vár alatt, máshol tilos a fürdés, mivel a túl sok nyaraló sajnos hamar veszélyezteti a víz ökoszisztémáját. A tó különlegessége, hogy több gyógyhatású forrás is táplálja vizét, mely így az egészségturizmust is fellendítette.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Bled várába is érdemes felmászni, amely a tó északi részén áll, a sétányról kis kitérővel érhető el. A várban múzeum, étterem is található, a tó és a Júliai-Alpok felé néző kilátás pedig páratlan. Ha picit több napot terveztek tölteni a környéken, akár a Babji zob cseppkőbarlangot, az Iglica-vízesést, a Pokljukai-szakadékot és a Vintgár-szurdokot is meglátogathatjátok.

A tó egyébként már most Szlovénia leglátogatottabb turistacélpontja, éppen ezért a helyiek a további várható növekedés miatt a jövőben némi szabályozást is terveznek bevezetni. A tó körüli sétány forgalmát kívánják korlátozni, de az új utak, a parkolók létesítését, a turisztikai tájékoztatás fejlesztését és a biztonsági intézkedések hozását is fontosnak tartják.

Vonattal a tengerpartra

Közvetlen vonattal is utazhattok Budapestről a gyönyörű tengerparti városokba a MÁV-val. Horvátország és Szlovénia is az elérhető úti célok között van.

4 gyönyörű tengerparti város, ahova nyáron átszállás nélkül elvisz a MÁV: igazi csodák

A MÁV idén júniusban is elindítja az adriai tengerpart városaiba közlekedő járatait.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük