Így nézett ki a Blaha Lujza tér 1900-ban: érdekes látni a jól ismert környéket a régi fotókon

Az elmúlt évszázadban rengeteget változtak a forgalmas budapesti közterek, érdekes megnézni a Blaha egykori arcát is.

fortepan 82344 (1)
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tavalyi év nagy híre volt a fővárosban, amikor átadták a felújított Blaha Lujza teret. A rég várt megújulást követően egy ligetes-fás találkozóhelyként álmodták újjá a teret, a célszerűséget is szem előtt tartva. Izgalmas azonban visszatekinteni a múltba, talán sokan fel sem ismernék a közteret a régi fotókon.

Budapest rengeteget változott az elmúlt 150 évben: az 1873-ban Pest, Buda és Óbuda egyesítésével létrejött főváros egyre terjeszkedett, épült, kerületeinek száma egyre nőtt, 1950-ben 22-re, 1994-ben 23-ra bővült. A jól ismert területek arca egy-másfél évszázaddal ezelőtt teljesen másképp nézett ki, egy érdekes világ tárul fel, ha a Fortepan válogatásába olykor belekukkant valaki.

A Blaha Lujza tér régen

A VIII. kerületben található Blaha Lujza tér régóta az egyik legforgalmasabb pontja a fővárosnak, köszönhetően központi elhelyezkedésének, a Rákóczi út és a Nagykörút kereszteződésének, a 4-es, 6-os villamosnak, a kettes metrónak és számtalan buszjáratának. A téren híres építmények sora állt: a Népszínház, az EMKE vagy a Corvin Áruház neve sokaknak ismerősen csenghet. Sokszínű, érdekes arca már száz éve is nyilvánvaló volt a fővárosban közlekedőknek.

(Borító- és ajánlókép: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára / Klösz György fényképei.)

Ezt is szeretjük