7 feltörésbiztos parkolási módszer: így csökkentheted a tolvajok esélyeit

Egyáltalán nem mindegy, hova parkolsz a kocsival, némely helyen drasztikusan megnövekszik a feltörés esélye.

kocsilopás nyitó
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Akinek nincsen garázsa, és a fővárosban vagy hazánk valamelyik nagyvárosában lakik, jól tudja, milyen nehézségeket okoz parkolóhelyet találni. Pedig megéri rászánni az időt és az energiát, mert minél jobb helyen állsz meg, annál kisebb az esélye annak, hogy esetleg feltörjék a kocsit.

Viszonylag sűrűn történnek autófeltörések, még ha lopások nem is. Elég egy elöl hagyott táska, pénzt sejtető boríték vagy drágának tűnő mobiltelefon ahhoz, hogy a szemfüles tolvajok felbátorodjanak az értékek megkaparintására, miközben a kocsiban is komoly károkat okoznak. Hogyan lehet megelőzni, hogy ilyen történjen?

Ha a ház mellett állsz meg

Ha a házad mellett állnál meg, érdemes ablak elé parkolni, ami elriaszthatja a tolvajokat, hiszen jelentősen megnő az esélye annak, hogy valaki kipillantva rajtakapja őket. Éppen ezért javasolt minél közelebb állni az épülethez.

Más autók közelében

A parkokban éjszakánként jelentősen lecsökken a gyalogosok és a járművek forgalma, így feltűnés nélkül törhetnek fel autókat a gazemberek az éj leple alatt. 

GettyImages-124611178
Fotó: jaap-willem / Getty Images Hungary

Nem árt minél közelebb parkolni a többi autóhoz, mert egy izoláltan álló jármű egyszerű és csábító préda a tolvajok számára. Amikor többen állnak egymás mellett, megnő annak az esélye, hogy valaki épp az autójához tartson, és kiszúrja a bűnözőket, amivel ők is tisztában vannak, és inkább nem kockáztatnak.

Emellett érdemes a kerekeket a járdaszegély vagy a másik autó felé irányítani, hogy az esetleges autótolvajok dolgát megnehezítse az ember. Így hosszú percekig kell manőverezniük, mire ki tudnak állni a járművel, ami jelentősen megnöveli a lebukás esélyét is. 

Az utcán világos helyet keress

Hogyha kültéren egy utcában hagynád a kocsit, érdemes utcai lámpa alá állni. A kivilágított terepek elriasztják a tolvajokat. Hogyha valamilyen vendéglátó egység előtt parkolnál, akkor épp úgy, mint a házak esetében, ajánlott minél közelebb állni az ablakokhoz. Több szem többet lát, és ezt a gazfickók is jól tudják.

A cikk az ajánló után folytatódik

Rejtsd el az értékeidet

Egyértelműnek tűnik, de parkolásnál tényleg semmilyen értéket ne hagyj elöl, még táskát sem. Egyik tolvaj sem szeret úgy feltörni autót, hogy nem tudja előre, milyen vagyontárgyakat kaparinthat meg. Még akár egy 10-15 perces „csak berohanok a boltba" megállásnál is inkább mindent tegyél be a csomagtartóba, vagy lehetőség szerint vigyél magaddal.

GettyImages-182765215
Fotó: zmeel / Getty Images Hungary

Még az üres borítékok is csábítóan hathatnak, hiszen sokan ilyenben kapják meg a fizetésüket, így a bűnözők joggal feltételezhetik, hogy komoly pénzösszeget rejtenek. Ugyan pórul járnak ők is, de a kocsi tulajdonosát ez nem vigasztalja, amikor a feltörés nyomait kell kifizetnie a javítóban.

Itt biztosan nem keresik az értékeket a betörők: 8 ötletes rejtekhely a lakásban

Az ékszertartó dobozokat, a malacperselyt, a festmény mögé rejtett széfet és a hasonló klasszikus megoldásokat jobb elfelejteni. Adunk ezek helyett nyolc furfangos tippet.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük