Melyik a legbiztonságosabb lakat a biciklire? Percek alatt ellophatják, ha nem megfelelő a zár

A megfelelő kerékpároslakat kulcsfontosságú a biztonság érdekében.

bicikli-zar-kerekpar-lakat

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kerékpárlakatok nem egyformán biztonságosak, így alapos átgondolást igényel a kiválasztásuk: sodronyzár, U lakat, láncos lakat vagy bilincs is kapható a boltokban a fillérestől a magasabb árkategóriáig, de nem mindenki tudja, melyik mire elegendő.

Alighanem minden bringás rémálma, hogy a közterületen hagyott kerékpárjának egyszer csak nyoma vész, és kezdődhet a reménytelen procedúra, rendőri feljelentés, biztonsági kamerás felvételek és nyomravezetők keresése. Jobb opció, ha az ember biztosítást kötött a kétkerekűre, ám annál nem sok bosszantóbb van, hogy a járgányát ellopják.

Biztonságos kerékpárlakat

A biciklizár azonban önmagában még nem jelent garanciát: egyes típusai szinte semmit nem érnek a hosszabb időre magára hagyott kerékpár védelmében. Ez az a terület, amin tényleg nem érdemes spórolni, általában a szervizek, szaküzletek azt javasolják, hogy a kerékpár árának 10%-ával érdemes kalkulálni, tehát egy 100 ezer forintos bringánál ez 10 ezer forint körüli összeg is lehet.

A boltokban azonban számos fajta kapható: mit érdemes közülük használni, és mit nem?

Sodronylakat, huzalos zár

A legolcsóbb árkategóriát képviselik a sodronyzárak, melyek számos hipermarketben, sportszerboltban akár pár ezer forintért megvásárolhatók. Népszerűek, mivel kis helyet foglalnak, könnyűek, a kerékpáron sem zavarnak tekerés közben. Sajnos azonban nem nyújtanak tényleges védelmet, a téma szakértői rendszeresen felhívják a figyelmet arra, hogy egy rutinos biciklitolvaj pillanatok alatt elcsípi egy erővágóval, és már kereket is oldhat vele.

Arra lehet elég, hogy beszaladj a kisboltba, és egy jól látható, nem kockázatos helyen letedd a bringádat egy-két percre, hiszen visszatartó erő lehet, hogy egyszerűen eltolni így nem lehet, és némi munkát igényel a sodrony eltávolítása. A vastagabbak, drágábbak kicsit jobbak, és hasonló típust jelent a valamivel ellenállóbb görgős lakat is, amelyben görgők védik a zár huzalát, de alapvetően nem ezek a típusok javasoltak.

Láncos lakat

A láncos lakat alapja egy erős, általában acélból készült, nagy szemű lánc, melyet sokszor egy fedőhuzat is takar. Az előbbi sodronyzárnál jóval nagyobb biztonságot nyújt, bár a csatlakozási felületeknél még könnyű lehet elvágni, és hosszabb időre, kevésbé frekventált helyen magára hagyott biciklinél erővágóval is megpróbálkozhatnak a tolvajok.

Praktikus, hogy szűkebb helyen sem macerás a lezárás vele. 5-6 ezer forinttól kezdődik, az olcsóbb darabok itt is gyengébb minőséget takarnak, ezért érdemes az erősebb termékeket megvenni. Az áruk mellett a súlyuk sem csekély, ezzel mindenképp számolni kell a csomagban.

U lakat

A biztonság szempontjából jó választás lehet az U lakat, amely már ránézésre is erősebb, vastagabb, ellenállóbb a többinél, és két ponton záródik. Gyengébb minőség természetesen ebből is létezik, ám átvágása így is jóval nehezebb, ami visszatartó erő lehet, ha valóban megfelelően van rögzítve a kerékpár, esetleg ki van egészítve más zártípussal a kerekek védelméért.

Az ára 4-5 ezer forinttól kezdődik, de akár 10-20 ezerért is kapható. Szűk helyen kicsit macerásabb lehet a lezárás vele, ez némi rutint igényel, és a súlya is nehezebb lehet, viszont a kisebb darabok könnyen a kerékpár vázára erősíthetők, akár tartó is kapható hozzájuk, így nem feltétlenül kell a hátizsákban helyet szorítani nekik. Létezik riasztóval ellátott típusa is, ha valaki még óvatosabb kíván lenni.

Bilincslakat

Az összecsukható vagy bilincslakat praktikus, mégis meglehetősen jó védelmet nyújt, ellenálló anyagból készült, de az U lakattal szemben a lemezei colstokszerűen egymásba hajthatók, így kisebb helyet igényel.

Többnyire nehezen átvághatók, ellenben hosszúak, szűkebb helyen is jól áthurkolhatók a kerékpáron. Kis mérete miatt szállítása nem jelenthet gondot a táskában, de a tartója a vázra is felszerelhető. Általában jóval 10 ezer forint felett kezdődik az ára.

A kerékpár helyes lezárása

A biztonság érdekében mindig figyelj a megfelelő lezárásra. Érdemes minél frekventáltabb helyen hagyni a kerékpárt, ahol jól látható, ha valaki vizsgálgatja a járművet, még jobb, ha a közelben térfigyelő kamera is működik. A kerékpártárolónál sem mindig érdemes a legegyszerűbb megoldást választani, és a szélére erősíteni a biciklit, a nehezebben hozzáférhető darabok kevésbé válnak a tolvajok kiszemeltjévé, ha pedig jelzésértékűen több lakattal is le van zárva, már tényleg nem éri meg a munka vele.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ügyelj rá, hogy elmozdíthatatlan helyre erősítsd, ne egy lötyögő oszlophoz, a lakat pedig ne legyen a föld közelében, és legyen nehezen hozzáférhető, így kevesebb az esély arra, hogy átvágják. Továbbá az is rendkívül fontos, hogy ne csak a kereket, a vázat is mindig érje át a lakat, mivel sajnos nem ritka, hogy egyszerűen a biciklikereket a zárral együtt otthagyják a tolvajok. Emellett persze lehetőség szerint köss egy kerékpárbiztosítást is, évi néhány ezer forintért sokkal nagyobb biztonságban érezheted az értékedet.

Kerékpáros KRESZ-kvíz

A kerékpározóknak is elengedhetetlen a KRESZ-szabályok ismerete.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük