Csodás tengerszem Erdély gyöngyszeme: a Bilea-tó télre igazán különleges szerepet kap

Az erdélyi Bilea-tónál jégtemplomot és jéghotelt építenek télen, aminek csodájára jár a világ.

bilea-to
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Bilea-tó a Fogarasi-havasok és egyúttal egész Erdély különleges gyöngyszeme. Az 5 hektárnyi tengerszem 2034 méteres magasságban található, télre pedig egészen különleges szerepet kap.

A jégkorszakban formálódott sziklavölgyek és tengerszemek káprázatos látványa minden túrázót elvarázsol. Ezek legnagyobbika a Bilea-tó, ahova télen nem is olyan könnyű feladat eljutni: a Transzfogarasi út egy részét lavinaveszély miatt novembertől áprilisig lezárják, ezért a Bilea-vízeséstől kabinos felvonóval lehet csak feljutni a tóhoz.

Jéghotel és jégtemplom a Bilea-tónál

A pisztrángokkal teli, gyönyörű tó egy félszigetén turistaház működik, de minden télen egy különleges kezdeményezést is elindítanak: évről évre jégszálloda épül a partján, mely karácsony előtt nyit meg a látogatók előtt, és december végétől egészen áprilisig üzemel. A jégszálloda mellett pedig egy jégtemplomba is betérhetnek a vendégek.

A jéghotelben tíz darab kétszemélyes, franciaágyas szoba található, valamint néhány további iglu tartozik még hozzá. A falak mellett az ágyak is jégből vannak, csak a díszítés különbözik a szobákban.

Fagyos szobák

A hely garantálja a jeges élményt, hiszen az átlaghőmérséklet a szobákban +2 és -2 °C között van. Sok puha, meleg lepedő, prém, hálózsák, derékalj áll a szállóvendégek rendelkezésére, de bejelentkezéskor mindig ki kell tölteni egy nyilatkozatot, hogy a hotelben a vendég a saját felelősségére tartózkodik.

A cikk az ajánló után folytatódik

A szállodához külön Jégbár tartozik, a környék pedig igazi síparadicsom a gyakorlott síelők számára, de számos egyéb téli sportra, korcsolyára, szánkózásra és más aktív programokra is van lehetőség. A nomád körülmények ellenére hatalmas a népszerűsége, a legtöbb szobát már jóval a megnyitás előtt lefoglalják, az ára két személynek egy éjszakára 470 lej, nagyjából 32 ezer forint, a reggeli további 28 lej, azaz nem egészen 2 ezer forint.

Jégtemplom a tónál

Januárban a vízkereszt napján felszentelt Bilea-tó jegéből jégtemplomot is építenek a hegyen. Ortodox, katolikus és protestáns istentiszteleteket is tartanak itt, a cél a felekezetköziség, az épületbe lépve bárki maga mögött hagyhatja a gondjait, és elcsendesülhet.

A 6 méter magas és 14 méter hosszú, különlegesen szép templom ráadásul nemcsak a betérő látogatókat fogadja, de akár különleges és meghitt helyszíne lehet esküvőknek és keresztelőknek is.

(Képek: Getty Images Hungary, Wikipedia/Untravelledpaths.)

Ezt is szeretjük