Betegen nem szállhatsz fel a buszra: 4 meghökkentő szabály buszon és vonaton

Az utazási feltételek között találni kevésbé közismert formulákat is.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nap mint nap használjuk a buszokat vagy a vonatokat, mégsem biztos, hogy ismerjük minden részletét a közösségi közlekedés szabályrendszerének.

Vannak közkeletű illemszabályok, melyekről a legtöbben tudják, hogy betartásuk utazás közben is kézenfekvő: például senki sem lepődik meg azon, ha valaki átadja a helyét egy idősebb utasnak vagy egy pocakos kismamának, de az is elvárható, hogy a megtömött hátizsákkal az ember ne sodorja el a többi utast egy zsúfolt buszon, inkább kapja a kezébe a méretes csomagot. Persze akadnak az illemen túl saját szabályok is a távolsági autóbusz, vonat vagy helyi közlekedés utazási feltételei között - íme, néhány kevésbé ismert.

Utazhatsz-e influenzásan?

A közösségi közlekedés utazási feltételei között szerepel, hogy a társaság a személyszállítást megtagadhatja, illetve kizárhatnak az utazásból, ha fertőző betegként akarsz felszállni például a buszra. Arra azonban nem térnek ki, hogy az ezekben a döntésekben illetékes sofőr a felszállásnál hogyan állapítja meg a betegség tényét, illetve szűri ki ez alapján a nemkívánatos utasokat.

Persze egy nyilvánvaló tünetekkel járó nyavalyát nem nehéz felismerni, mégis nehéz elképzelni, ahogy egy köhögő vagy tüsszögő utast megállítanak felszállás közben, és fertőző influenza gyanújával leutasítják a járatról. Épp ezért mindenkinek a saját lelkiismeretén múlik, hogy vírusos fertőzéssel megkockáztatja-e a közösségi utazást, illetve azt, hogy a környezetében utazók is megfertőződjenek.

Koszos ruháért kizárás jár?

Aki gyakran utazik közösségi közlekedési eszközön, tudja, hogy az egyik legkényesebb kérdés az ápolatlanság problémája. Nem mindegy ugyanis, hogy a közvetlen környezetből friss levegő vagy szennyes ruha szaga árad, amikor akár órákon át kell beszippantanod a tőled mindössze néhány centire helyet foglaló utastársad illatát.

Ez persze leginkább egyéni toleranciahatártól függ, nem mindenki érzi eget rengető kellemetlenségnek, mégis sok a panasz, főleg a nyári időszakban. Jól ismerik ezt a dilemmát a közlekedési társaságok is, ezért a MÁV, a Volán és a BKV is belefoglalta utazási feltételeibe, hogy aki ápolatlanságával, koszos ruhájával zavarja a többi utast, az utazásból kizárható. A gyakorlatban persze nálunk nem ilyen egyértelmű a szigor, de a horvátországi Eszéken például csak elöl lehet felszállni a járművekre, és a sofőr szűri ki az ing nélkül vagy ápolatlanul közelítőket.

Milyen szabály vonatkozik az állatokra?

A legtöbben ismerik például a kutyák utaztatására vonatkozó szabályokat, ami előírja a pórázt és a szájkosarat, kisállatok esetében pedig az erre alkalmas tartó-szállító dobozt. A metrónál kimondottan tilos mozgólépcsőre állítani a kutyákat a balesetveszély miatt, őket ölben, vagy, ha nagyobb testűek, akkor az erre a célra is használható liftben kell szállítani.

Az utazási feltételek szerint viszont perononként legfeljebb egy kutya engedélyezett, de egyébként persze a gazdik felelnek a kutyák viselkedéséért, ha két állat találkozik. A szabályzat szerint a problémás ebeket kizárhatják az utazásból, ha az utasoknak kényelmetlenséget okoznak, a gazdájukra viszont ez nem vonatkozik. Bár nehéz elképzelni azt a gazdit, aki kizárt állata nélkül is folytatja az utazást.

A távolsági járatokon tiltólistás állat a liba vagy a kacsa, de például vadászsólymot nyugodtan szállíthat a gazdája. Betegen egyetlen állat sem vihető a járművekre, a papírjait viszont bármikor elkérhetik.

Mivel zavarhatod az utastársakat?

Kérdés, hogy a gyakorlatban hány hangosan dúdoló utast szállítottak le félúton egy buszról vagy vonatról, mindenesetre az üzletszabályzatok szerint a tiltott tevékenységek közé tartozik az éneklés, mások számára is hallható zenehallgatás, lármázás, cigarettázás, ittas állapotban utazás. A távolsági járatokon még bizonyos keretek között falatozhatsz, ám a helyi járatokon elvileg egy kis szelet csoki elfogyasztása is tilos.

Téged mi zavar a buszon vagy vonaton?

Ezt is szeretjük