Ennyivel drágul idén az utazás: nagy árösszefoglaló

Tovább emelkednek idén a közlekedés díjai. Most megtudhatod, mire számíthatsz!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a napokban jelentette be, hogy az áfaváltozás miatt január elsejétől emelkednek a közösségi közlekedés tarifái. A hatályos szabályozásban rögzített helyközi közösségi közlekedési díjtételek az általános forgalmi adót is tartalmazzák.

A jegy- és bérletárak, pótdíjak változatlan szinten tartása esetén az áfakulcs növekedésével a vasúti és autóbuszos közszolgáltatók nettó bevétele csökkenne - ennek elkerülése érdekében volt szükséges meglépni a díjtételek kismértékű kiigazítását. A tarifák így az adóváltozással indokolt mértékben, átlagosan mintegy 1,6%-kal emelkednek.

Új tarifák a Volánnál

Az áfaemelkedés mértékével megnövekedett új árak a tavalyi 20% helyett már 21,26%-os áfával terheltek. Eszerint például, aki csupán 20 kilométer távolságra utazott, tavaly még 365 forintot fizetett a teljes árú jegyért, idén öt forinttal többet, 370 forintot kell kiadnia ezért, havi bérlet esetében a változás kétszáz forint. 30 kilométernél a különbség tíz forint, 50-nél már 20 forint, egy négyszáz kilométeres útnál pedig 90 forinttal dobja meg a tavalyi útiköltséget az idei változás - a bérletek arányaikban idomulnak ehhez.

A kedvezményes menetjegyek esetében 20 kilométernél még nincs különbség, 30-nál a féláras jegy öt forint pluszt jelent, a 90%-os kedvezménnyel váltottnál pedig szintén a régi ár marad.

50 kilométer után mindkét esetben öt forint az eltérés, míg a négyszáz kilométeres útért az 50%-os kedvezmény 50 forint, a 90%-os pedig tíz forint pluszt igényel. A pótdíj összege nyolcezer forint.

Így változik a vonatjegy ára

A MÁV-nál az áfaváltozás tíz kilométeres út esetén jelentkezik elsőként, itt öt forinttal drágul a tavalyihoz képest: a második kocsiosztályban 2011-ben 245, idén 250 forintba kerül a menetjegy, az első osztályon pedig ugyanez 305-ről 315 forintra emelkedik.

30 kilométernél tíz forint a különbözet a tavalyi teljes árú menetdíjhoz képest, 50-nél 15 forint, négyszáz kilométeres útért pedig 90 forinttal kell többet fizetni idén. Egy teljes árú, tíz kilométeres havibérlet tavaly 9380 forint volt, idén már 9580 forintot kell fizetni érte. Az 50 kilométeresnél 35 ezer forint helyett 35 600 lett a tarifa, akinek pedig száz kilométeres bérlete van, a 2011-es 70 100 forintot 1100 forinttal kell idén kiegészítenie.

Már nem hatósági áras a közösségi közlekedés

Az Országgyűlés december 23-ai ülésén fogadta el az egyes törvények Alaptörvénnyel összefüggő módosításáról szóló javaslatot, mely több közlekedési tárgyú törvényt módosít.

A közúti közlekedésről szóló törvény kiegészül azzal a rendelkezéssel, hogy a helyi önkormányzat és a fővárosi önkormányzat a közigazgatási területén végzett személytaxi-szolgáltató működését - ideértve a személyszállítási-szolgáltatást közvetítő és szervező szolgálat működését is - meghatározott feltételekhez kötheti, ezeket rendeletben rögzítheti.

Az árak megállapításáról szóló törvény a jövőben nem vonatkozik a helyi és helyközi közösségi közlekedési szolgáltatások áraira, ez pedig azt jelenti, hogy 2012 áprilisától kikerül a hatósági áras körből a vasúti és autóbuszos helyi, helyközi közösségi közlekedési szolgáltatás. A helyközi közlekedésnél az állam, a helyinél pedig az önkormányzat a szolgáltatókkal közösen alakítja ki az árakat a közszolgáltatási szerződésben. Idén az autósok költségei is tovább növekednek. Tudd meg, miért!

Gyakran utazol busszal, vonattal?

Ezt is szeretjük