Milyen lenne ma Berlin, ha összejön Hitler terve? Az új világfőváros központjába csak hivatali épületeket terveztek
A vágyott győztes háború esetén Berlinből az egész világ fővárosa lett volna, monumentális épületekkel.

GettyImages-625173820
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Adolf Hitler lázálmainak egyike Berlin nagyszabású, pénzt, időt, energiát nem sajnáló átalakítása volt, hogy az a vágyott győztes háború után a világ fővárosa lehessen. A történelem keresztülhúzta a számításait.

A meglehetősen megalomán terveket a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt vezetője a háború után húsz év börtönbüntetésre ítélt Albert Speer birodalmi főépítésszel együtt készítette. Az elképzeléseknek csak egy kis része valósult meg, egy-egy nyomot még ma is felfedezhetnek a szemfüles turisták. 

Az új világ fővárosa

Welthaupstadt Germania, azaz Germánia világfőváros - ezt a szerepet szánta Hitler Berlinnek. Speer szerint a diktátor tehetséges rajzokon vázolta fel a terveket, amiket aztán újra és újra módosítottak. A vezér az európai városok népszerű látványosságaiból inspirálódott, ám úgy gondolta, hogy az újjáépülő Berlinben az épített környezet minden részletének a Harmadik Birodalom nagyságát kell hirdetnie, ezt pedig leginkább a megálmodott attrakciók túlzó méretével kívánta elérni. Szentül hitte, hogy amint elkészül, Germánia csak az ókori Egyiptomhoz, Babilonhoz és Rómához lesz mérhető, London és Párizs a poros nyomába sem ér majd. 

A város átalakítása a kelet-nyugati irányú, már létező sugárút kiszélesítésével kezdődött, amelynek középpontjába a korábban emelt Győzelmi oszlop került, a tetején álló női alakot Germánia istennővé keresztelték át. A világfőváros leghangsúlyosabb eleme egy 120 méter széles, a várost észak-déli irányban átszelő, katonai parádéknak helyet adó, a forgalomtól elzárt új sugárút lett volna. Ennek munkálatai az útban lévő házak bontásával és kisajátításával kezdődtek. A déli végen temető akadályozta a terveket, de ez sem állította meg Speert és a csapatát, exhumálták a halottakat, köztük a Bauhaus alapítójának, Walter Gropiusnak a testét is, majd egy Berlin melletti faluban temették újra őket.

A sugárútra egy óriási, mintegy száz méter magas diadalívet kívántak emelni, párizsi példa alapján, de természetesen jócskán felülszárnyalva azt. Speer aggódott, hogy a mocsaras, homokos talaj nem bírja ki a roppant terhelést, ennek tesztelésére egy hatalmas, 11 méter átmérőjű, 12 ezer tonnás vasbeton cilindert építtetett, ami ma is áll a Tempelhof városrész északnyugati részén, Schwerbelastungskörper néven ismert. 

A sugárút északi végén kormányzati negyed létesült volna, egyebek mellett Führer-palotával, Haditengerészeti Főparancsnoksággal. Rekordgyorsasággal húzták fel 1939-re az Új Birodalmi Kancellária épületét, amit a második világháború idején bunkerekkel is kiegészítettek. Az 1945-ös ostrom alatt súlyos sérüléseket szenvedett, így aztán a szovjet hatóságok elbontották. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A világ legnagyobb épülete

A legnagyravágyóbb terv kétségkívül a Népcsarnokként, Nagy Csarnokként és Dicsőség Csarnokaként is emlegetett bazilikáé volt, amit a világ legnagyobb kupolás épületének szántak, az ihletet a római Pantheon és a Szent Péter-bazilika jelentette, ám utóbbi szintén impozáns kupolájánál a német verzió tizenhatszor nagyobb lett volna.

Ha megépül, ma is a világ legnagyobb zárt terének számítana, de nem így történt. Nem csak a méreteiben volt rekorder: a korban másfél milliárd birodalmi márkára becsülték az építkezés költségeit. Hitler úgy gondolta, hogy itt helyezik majd végső nyugalomra, így az épület a zarándokhely szerepét is betöltötte volna. Az új világfőváros szívébe, az öt kilométeres sugárút környékére gyakorlatilag csak reprezentatív és hivatali épületeket terveztek, lakásoknak, vendéglátóhelyeknek már nem jutott hely a monumentális létesítmények mellett. 

Így néz ki ma a Sasfészek

A Sasfészek, amely egykor a Harmadik Birodalom kiemelt diplomáciai jelentőségű építménye volt, napjainkban a Bajor-Alpok kedvelt kilátópontja, ahol a bajor konyha legjavát felvonultató étterem működik. 

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük