Már a kirándulásért is fizetni kell?
A jövőben csak pénzért lehet túrázni
A jövőben fizetős lenne a belépés többek között a szlovákiai Magas-Tátra védett területeire is.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az MTI információi szerint fizetőssé tenné a Magas-Tátra és az észak-szlovákiai Pieninek védett területeire való belépést a szlovák állami környezetvédelmi felügyelet.

A Magas-Tátra Szlovákiában

A tervek szerint a belépőkből befolyó összeget a túraútvonalak karbantartására, valamint a hegyi turizmushoz kötődő infrastruktúra kiépítésére fordítanák.

Ilyen árakban gondolkoznak

Az alapötlet nem számít teljesen újnak a régióban, hiszen a Tátra lengyelországi részén már két évtizede szednek belépőket, ezek ára egy felnőtt esetében egy eurónak megfelelő összeget - mintegy 300 forint - tesz ki. Most azonban a Tátra védett területein is hasonló belépőárban gondolkoznak a környezetvédők.

Szlovákiában jelenleg csak a Szlovák Paradicsom - Slovensky Raj - területére való belépésért kell fizetni, itt egy felnőtt jegy ára másfél euró, a gyerekek után és a nyugdíjasoknak pedig 50 eurócentet kell fizetniük.

A Szlovák Paradicsomban azonban a helyi önkormányzatok, nem pedig a környezetvédők kapják a jegyeladásból befolyt összeget.

Ez állhat a háttérben

A belépők bevezetésére vonatkozó terv hátterében az állhat, hogy bár az állami környezetvédőknek eddig is lett volna módjuk arra, hogy a védett területeken belépőt szedjenek, arra azért nem kerítettek sort, mert a beszedett pénz a központi környezetvédelmi alapba folyt volna. A jövő évtől azonban ezen a téren hatásköri változások állnak be, és így a belépőkből származó bevétellel már közvetlenül a környezetvédők gazdálkodhatnak.

Jövő évben esedékes a belépő bevezetése

A belépők bevezetése a jövő évben esedékes, addig azonban még döntésnek kell születnie arról, hogy az intézkedés konkrétan mely területeket érinti.

A döntést várhatóan még egyeztetések sora előzi meg, mivel azoknak a területeknek egy része, amelyeken a belépőt bevezetnék, nem állami tulajdonú, hanem egyházi és magánkézben lévő terület.

Ezt is szeretjük