Különleges kilátó lett az ország kedvence: egész nyáron imádták balatoni panorámáját a turisták
Az Év kilátója a balatonboglári Gömbkilátó lett, mely a magyar alumíniumipar fontos példájaként készült.

GettyImages-910578072
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kilátók megmászása mindig nagy élmény. Utazások, kirándulások során az ember ösztönösen keresi a magaslati pontokat, ahonnan madártávlatból nyerhet átfogó képet a környékről. Fentről egészen más arcát mutatja a táj, a látvány gyakran lenyűgöző.

Általában a panoráma ellopja a show-t, és magukról az építményekről kevesebb szó esik, pedig azok is kifejezetten érdekesek és változatosak tudnak lenni. Idén ősszel erre már csak azért is ráébredhettünk, mert egy pályázaton az ország kedvenc kilátóját keresték, és a felhozatal kifejezetten színes volt. Az első helyezett a rendhagyó formájú balatonboglári Xantus János Gömbkilátó lett.

A Balatonnal nehéz versenyezni

Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ Év Kilátója pályázatának célja az volt, hogy minél többen ismerjék meg az ország különleges kilátóit. A beérkezett 177 pályázatból választották ki a legjobb tízet, figyelembe véve az építmények állapotát, környezetének rendezettségét és a panorámát is. A kiválasztott kilátók sorrendje ezután az Aktív Magyarország Facebook-oldalán dőlt el like-szavazatok formájában. Itt zsebelt be 3901 voksot a Xantus János Gömbkilátó, elnyerve ezzel az Év kilátója címet.

gömbkilátó
Fotó: sndr / Getty Images Hungary

A mezőny erős volt, de a Gömbkilátó különleges, már-már futurisztikusnak ható formája, valamint az, hogy a legkedveltebb hazai tó felé nyílik róla panoráma, erős fegyverténynek bizonyult. 

A hazai alumíniumipar fontos példája

A Gömbkilátó, becsületes nevén Xantus János Gömbkilátó Balatonboglár legismertebb jelképe, kedvelt látványossága. 165 méter magasan, a vulkanikus eredetű Várdombon magasodik. A magyar alumíniumipar fontos példájaként készült az 1950-es években Kádár István mérnök tervei alapján. A szerkezetet a Székesfehérvári Fémmunkás Vállalat építette, bemutatták a Budapesti Nemzetközi Vásáron, amelynek ideiglenes látványossága lett a belföldi idegenforgalom pavilonjaként.

1963-ban pavilonként a Városligetben.
1963-ban pavilonként a Városligetben.
Fotó: Fortepan / Nagy Gyula

Hathatott rá az 1958-as Brüsszeli Világkiállítás fő attrakciója, az Atomium, bár egyes források arról szólnak, hogy a kilátó már az ’50-es évek elején épült. A ’60-as évek végén borításától megfosztva került Balatonboglárra, néhány évre rá adták neki a Xantus János Gömbkilátó nevet. Üvegburkolat és egy, a kilátóban lévő vendéglátóegység kialakítása is tervben volt, erről azonban a természeti viszonyok miatt lemondtak. A ’80-as években, majd 2012-ben is átesett egy felújításon.

A cikk az ajánló után folytatódik

A 15 méter átmérőjű építményt díszkivilágítással látták el, így az északi partról is jól láthatóvá vált. Napjainkban kedvelt turistacélpont, érdekessége, hogy erős szélben több métert is kilenghet.

2020 novemberében, a koronavírus-járvány miatt meghozott korlátozások értelmében a kilátó átmenetileg bezárt, jelenleg nem látogatható.

Az új Zengő-kilátó is jól szerepelt

A Gömbkilátóval fej fej mellett haladt a versenyben a 2020 júliusában átadott, 22 méter magas, hétemeletes Zengő-kilátó, ami a Mecsek legmagasabb csúcsán, a 682 méter magas Zengőn épült a geodéziai torony borításával. A méretes építmény a fák sűrűjéből tör az ég felé, a tériszonyosoknak minden bátorságukra szükségük lehet a megmászásához.

Csúcsáról tiszta időben a Badacsony, sőt a horvátországi Papuk-hegység is látható. A szavazás során az első ötbe bekerült még a bujáki Sasbérci kilátó, a tatabányai Ranzinger Vince-kilátó, valamint az alsópetényi Prónay-kilátó.

Ilyennek még nem láttad a Balatont: az egyik legszebb arcát mutatja a tó a magasból

A Balaton mellett számos kilátópont akad, ahonnan gyönyörű látvány nyílik a magyar tengerre. Ezek közül mutatunk most tízet. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary, Fortepan/Nagy Gyula.)

Ezt is szeretjük